Ποδόσφαιρο

Οι καλύτεροι τερματοφύλακες που πέρασαν ποτέ από τον Άρη! (photos)

Ο Χουλιάν Κουέστα έχει εξαιρετικές εμφανίσεις στην Super League και κυρίως στον χθεσινό αγώνα με τον Απόλλων Σμύρνης. Αποτελεί προσωπική επιλογή του πρώην προπονητή του Άρη, Πάκο Ερέρα και θα μπορούσε να πει κάποιος πως σε πολλές αναμετρήσεις αναδείχθηκε MVP, κλέβοντας τις εντυπώσεις τον φιλάθλων αλλά και των αντιπάλων.

Με αφορμή τις εξαιρετικές επιδόσεις του και με βάση την ιστορία είναι εμφανίσεις η παράδοση των “κιτρινόμαυρων” στο καλό τέρμα.

Νίκος Κατράντζος

Ένας από τους καλύτερους  Έλληνες ποδοσφαιριστές των προπολεμικών χρόνων, ο οποίος αγωνιζόταν στην θέση του τερματοφύλακα. Κέρδισε το πρωτάθλημα του 1928 και αγωνίστηκε μέχρι τα τέλη του 1931 με μεγάλη επιτυχία. Κλήθηκε αλλά δεν αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι της εθνικής ομάδας.

Κώστας Κουμπλής

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα : www.aris.re

Μαζί με τον Κατράντζο θεωρείται ο σπουδαιότερος προπολεμικός τερματοφύλακας. Έγινε γνωστός ως βασικός τερματοφύλακας της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης κατά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος της σεζόν 1931-32. Συνέχισε για μερικά ακόμα χρόνια, έως το 1934. Χαρακτηριστικό του ήταν πως ήταν “διοπτροφόρος”, αγωνίζονταν δηλαδή φορώντας γυαλιά.

Κώστας Βελλιάδης

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα: www.aris.re

Ο Βελλιάδης εντάχθηκε στο δυναμικό του Άρη το 1942 κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής της πρώιμης μεταπολεμικής εποχής, ο οποίος αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας για την ομάδα του Άρη, κατακτώντας πρωτάθλημα Ελλάδος του 1946. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών. Με τρομερά προσόντα, φυσικές αντοχές και πεισματώδης χαρακτήρας, υπερασπίστηκε την εστία του Άρη για 10 ολόκληρα χρόνια.

Βαγγέλης Πετράκης

Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της εποχής του.

Ο Πετράκης μεταγράφηκε στον Άρη το 1957 σε ηλικία 17 ετών και στην πρώτη του σεζόν με τους “κίτρινους” έπαιξε σε επτά αγώνες για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Την επόμενη χρονιά, αγωνίστηκε σε 24 ματς, κατακτώντας το τελευταίο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδος.

Νίκος Χρηστίδης

Ο Νίκος Χρηστίδης ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 16 ετών από την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης και το 1961 έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, με την οποία συμμετείχε σε 264 αγώνες πρωταθλήματος και παράλληλα αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας, το 1970. Αγωνίσθηκε 26 φορές (το διάστημα 1964-1978) με τα χρώματα της Ελλάδας, τέσσερις από τις οποίες ως αρχηγός. Το όνομα του εμπλέκεται στο μεγάλο ερώτημα: Ποιός υπήρξε ο καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών στον Άρη, ο Βελλιάδης ή ο Χρηστίδης;

Στέλιος Παπαφλωράτος

Ένας ακόμη σπουδαίος τερματοφύλακας που πέρασε από τον Άρη. Μεταγράφηκε στον Άρη το 1970 και παρέμεινε εκεί μέχρι την περίοδο 1981/82. Σταθερός σε απόδοση και με εξαιρετικά αντανακλαστικά κάλυψε την θέση του τερματοφύλακα με μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1982. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Νέων, Ελπίδων, Ενόπλων. Επίσης έχει 2 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος στις οποίες δε δέχθηκε γκολ και έκανε το ντεμπούτο του στις 1 Απριλίου 1975. Συμμετείχε στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980 στην Ιταλία, την περίοδο που ήταν ποδοσφαιριστής του Άρη.

Γιώργος Παντζιάρας

Από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες που κάθισαν ποτέ κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Ήρθε το 1978 από το ΑΠΟΕΛ και σύντομα αναδείχτηκε πολύτιμη μονάδα. Μαζί με τον Παπαφλωράτο, κάλυψαν επάξια την θέση αυτή, κατά τα χρυσά χρόνια 1978-1982.

Σάντορ Γκουιντάρ

Ο Άρης στο πρόσωπο του Σαντόρ Γκουιντάρ, βρήκε έναν μεγάλο τερματοφύλακα, μια εγγύηση για τα μετόπισθεν. Το καλοκαίρι του 1982 ο Άρης με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες, έκανε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές ξένου παίκτη που εντάχθηκε ποτέ στο ρόστερ του. Αγωνίστηκε (33 συμμετοχές) και διέπρεψε έως το 1983, όταν η ποδοσφαιρική του καριέρα τελείωσε εντελώς άδοξα ύστερα από έναν σοβαρότατο τραυματισμό στο κεφάλι κατά την διάρκεια ενός οικογενειακού διπλού στην προπόνηση της ομάδας.

Αλέκος Κατσιαούνης

Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που κάθισαν ποτέ κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Προέρχεται από τα σπλάχνα του συλλόγου και αφού έκανε δανεικός στην Ξάνθη, επέστρεψε ένα το 1983.και κάθισε στην ομάδα μέχρι το 1993.

Χρήστος Καρκαμάνης

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα τμήματα υποδομής του Άρη Θεσσαλονίκης και προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου την περίοδο 1987-88, όπου παρέμεινε μία δεκαετία. Στην εθνική Ελλάδας συμμετείχε συνολικά σε 10 αγώνες. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του αποτέλεσε η συμμετοχή του στην ομάδα που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας μέρος στην τρίτη και τελευταία αναμέτρηση εναντίον της Νιγηρίας.

Φάνης Κατεργιαννάκης

Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες των τελευταίων 20 χρόνων. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας αγωνίστηκε στην Α΄ και Β΄ Εθνική με τα χρώματα του Άρη, του Ολυμπιακού, του Ηρακλή και της Καβάλας, ενώ είχε ένα σύντομο πέρασμα από το Καμπιονάτο ως παίκτης της Κάλιαρι. Υπήρξε μέλος της εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας χωρίς ωστόσο να λάβει χρόνο συμμετοχής κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Μιχάλης Σηφάκης

Το 2008 η ομάδα της Θεσσαλονίκης τον απέκτησε από τον ΟΦΗ με κανονική μεταγραφή κι ενώ πολλές ομάδες της ελληνικής Superleague προσπάθησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Την περίοδο 2008-09 ο Σηφάκης υπερασπίστηκε την εστία του Άρη ως βασικός τερματοφύλακας, σε 27 αγώνες σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου το 2009, όταν κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή Ότο Ρεχάγκελ στους αγώνες της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2010 και υπερασπίστηκε για πρώτη φορά την εστία της Ελλάδας στον νικηφόρο αγώνα με το Λουξεμβούργο (2-1).

Το 2010 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Θεσσαλονικείς μέχρι το 2012.

Ο Μιχάλης Σηφάκης αποτέλεσε τη βασική επιλογή του προπονητή Φερνάντο Σάντος για την εστία της Ελλάδας, στην πορεία της για την πρόκριση στο Euro 2012, ενώ στην τελική φάση της διοργάνωσης αγωνίστηκε σε τρεις αγώνες.

Σωκράτης Διούδης

O Διούδης έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα ανδρών του Άρη Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2011. Στην πρώτη του περίοδο ως επαγγελματίας δεν αγωνίστηκε όντας τρίτος τερματοφύλακας πίσω από τους Μιχάλη Σηφάκη και Μάρκο Βελλίδη. Ο Διούδης υπήρξε μέλος της εθνικής Νέων έχοντας συνολικά 10 συμμετοχές, οι σημαντικότερες εκ των οποίων ήταν ο ημιτελικός και ο τελικός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος απέναντι σε Αγγλία και Ισπανία, όπου έκανε πολύ καλές εμφανίσεις. Τον Οκτώβριο του 2012 κλήθηκε στην εθνική Ελπίδων, με την οποία είχε 12 συμμετοχές. Δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014, κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Ανδρών από τον Κλαούντιο Ρανιέρι για τα προκριματικά του Euro 2016,[6] χωρίς όμως να αγωνιστεί. Το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, στον Άρη υπογράφοντας συμβόλαιο 3 ετών, αποχώρησε όμως έναν χρόνο αργότερα, με απολογισμό 31 συμμετοχές πρωταθλήματος.

Το δίδυμο Καντιμοίρης-Αναγνωστόπουλος την περίοδο των μαύρων χρόνων.

Ο Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος υπέγραψε στις 27 Ιουλίου 2016. Την πρώτη του χρόνια αγωνίστηκε λίγο, πίσω από τον Διούδη. Την δεύτερη χρονιά, μόλις του δόθηκε η ευκαιρία ανέδειξε τα προσόντα του και έκανε αρκετές εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα. Ανανέωσε φέτος το καλοκαίρι και αναμένεται να δώσει μάχη για την θέση του βασικού.

Ο Γιώργος Καντιμοίρης αποκτήθηκε στον Άρη 26 Ιουλίου 2017, έπαιξε μεγάλο ρόλο στο μεγαλύτερο μέρος του περσινού πρωταθλήματος. Αναμένεται η επιστροφή του στην ενεργό δράση στην Super League αν και ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος.

Δώρα Λάμπρου

Η αγάπη για τον Άρη ήταν δεδομένη, το πάθος της για τον αθλητισμό αδιαπραγμάτευτο, κάπου εκεί προστέθηκε το...μικρόβιο της δημοσιογραφίας, με το Yellow Radio να αποτελεί το "εφαλτήριο" για το ταξίδι της ενημέρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button