Γενικά

Ξεκίνησε η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων

Αυξήθηκαν φέτος οι ποσότητες των αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία θα διατεθούν από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης,εκτιμά πως οι πολίτες πρέπει να προνοήσουν να εμβολιαστούν έγκαιρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Φέτος έχουν γίνει παραγγελίες μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης για 125.000 αντιγριπικά εμβόλια. Εντός των ημερών αναμένεται να φθάσει και μία συμπληρωματική παρτίδα 30.000 εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι είχαν διατεθεί από τα φαρμακεία της πόλης 115.000 αντιγριπικά εμβόλια.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου και στη φετινή παραγγελία, δηλαδή για την περίοδο 2018-2019, περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και τα οποία ενδείκνυνται για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά στο κόστος του, η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,70 έως 13,73 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή.

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες με 250.000– 500.000 θανάτους ετησίως.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο, με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που νοσήσουν άτομα τα οποία έχουν εμβολιασθεί, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειονότητα η ανάγκη για νοσηλεία.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button