Ποδόσφαιρο

Ν.Φιλιππιάδης: “Να μπουν ξένοι διαιτητές στα ματς του Άρη”

Ο πρώην πρόεδρος διαιτητών της ΚΕΔ, Νίκος Φιλιππιάδης φιλoξενήθηκε σήμερα στο Yellow Radio και στην εκπομπή “Αθλητικό X-Press”.

Παρακάτω αναλυτικά όσα είπε στον Γιώργο Τότσικα και τον Ιάσονα Μίσχο:

-Για την διαιτησία και τους ξένους διαιτητές:

Οι ξένοι διαιτητές είναι αναγκαίο κακό τώρα, επειδή τα λάθη των Ελλήνων διαιτητών στις πρώτες Αγωνιστικές του Πρωταθλήματος αλλά και πέρυσι, ανάγκασαν την επιτροπή της ΕΠΟ και τον επικεφαλής τον κ. Περέιρα, να φέρεις ξένους διαιτητές κυρίως στα κρίσιμα παιχνίδια. Η ευθύνη είναι κυρίως των διαιτητών. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε κακούς διαιτητές. Απλώς τα λάθη μπορεί και να ήταν συμπτωματικά. Έγιναν όμως πάρα πολλά λάθη. Εύχομαι αυτή η κατάσταση να είναι προσωρινή και να μην είναι σταθερή και μόνιμη.

-Για το αν οι διαιτητές επηρεάζονται από τους πιο ισχυρούς στις ενώσεις:

Οι διαιτητές κυρίως τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ πιεσμένοι. Υπάρχει και ο φόβος. Το κέρδος στα παιχνίδια είναι μεγάλο, καθώς πλέον έφτασε το ποδόσφαιρο στο σημείο να είναι ένα μέσον εμπορευματοποίησης. Στη χώρα μας ίσως είναι και ένα μέσον πολιτικοποίησης. Στα χρόνια τα δικά μου νομίζω δεν υπήρχαν τέτοιες καταστάσεις. Παίζαμε πιο ελεύθερα και είχαμε την ομοσπονδία, που ήταν το όργανο μας και μας προστάτευε. Δυστυχώς, στις μέρες μας δεν υπάρχει προστασία από πουθενά. Οι διαιτητές είναι πολύ φοβισμένοι και ευάλωτοι και ίσως ο φόβος σε οδηγεί σε λάθη.

-Για το αίτημα του Άρη να υπάρχουν ξένοι διαιτητές και στα δικά του παιχνίδια:

Θα συμφωνήσω με το αίτημα του Άρη. Ένα παιχνίδια Άρης-Π.Α.Ο.Κ είναι πάντα ένα ντέρμπι στην πόλη μας. Θεωρώ ότι ο κ. Περέιρα και η κεντρική επιτροπή θα κάνει αποδεκτό το αίτημα του Άρη. Εγώ θα έλεγα σίγουρα να μπουν ξένοι διαιτητές στα ματς του Άρη.

-Για το VAR (Video Assistant Refery):

Είναι ένα σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων. Όμως και σε αυτή την περίπτωση οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι θεωρούν ότι το V.A.R πρέπει να λειτουργήσει, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν. Εδώ υπάρχει αμφισβήτηση και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της U.E.F.A, τον Alexander, ο οποίος είναι επιφυλακτικός στη χρήση του V.A.R, ενώ αντίθετα ο Πρόεδρος της FIFA, ο Ιφαντίνο είναι υπέρ της χρήσης του V.A.R.

-Για τον λόγο που πιστεύει ότι το V.A.R πάσχει:

Είναι ένα σύστημα που έχει τα καλά του έχει όμως και τα αρνητικά του, δηλαδή καθυστερήσεις. Να σας αναφέρω το καλοκαίρι στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Ρωσία χρησιμοποιήθηκε 35 φορές σε αγώνες. Αυτός είναι ένας αριθμός πολύ μεγάλος και κουραστικός. Είχαμε δηλαδή 35 διακοπές στους αγώνες. Όπως είπε και ο υπεύθυνος διαιτησίας, ο Μάσιμο Μπουζάνγκα “το σύστημα θα μπορούσε να μειώσει πολλά λάθη, όχι όμως και να τα εξαλείψει.” Έχουμε για παράδειγμα δηλώσεις μεγάλων διεθνών ποδοσφαιριστών, όπως ο Μπουφόν, ο οποίος είπε ότι με το σύστημα αυτό μπαίνει ένα γκολ και δεν ξέρουμε αν πρέπει να πανηγυρίσουμε. Το κυριότερο είναι να μην γίνεται κορεσμός. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το σύστημα πάρα πολλές φορές.

-Για το αν το V.A.R θα έρθει κάποτε στην Ελλάδα:

Δεν γνωρίζω πότε και αν θα έρθει στη χώρα μας αυτό το σύστημα και ούτε είμαι αισιόδοξος. Δεν διαθέτουμε υποδομές στα γήπεδα και είμαστε μια χώρα με υψηλή καχυποψία. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί τρόπος και θα αμφισβητήσουμε ακόμη και την αξιοπιστία του βίντεο. Το ελληνικό δαιμόνιο θα βρει τρόπο να ισοπεδώσει το V.A.R. Πιστεύω ότι καμία τεχνολογία δεν μπορεί να βγάλει έξω από το παιχνίδι τον διαιτητή. Γιατί τότε το παιχνίδι θα είναι άχρωμο και άοσμο. Οι παράγοντες χρειάζονται την παρουσία του διαιτητή για να φορτώσουν τα λάθη τους. Οι διαιτητές είναι δεσμευμένοι σε αυτό.

-Για την επιστροφή του Άρη:

Αυτό είναι ένα ευχάριστο κομμάτι. Ο Άρης ήδη έχει ήδη ανέβει. Εύχομαι μια καλύτερη ποδοσφαιρική χρονιά.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button