Γενικά

Νέα σχολική χρονιά, προσοχή στις αγορές των σχολικών ειδών

Τέλη Αυγούστου και το σημαντικότερο γεγονός που αναμένουν οι περισσότεροι γονείς της χώρας είναι η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς, η 11η Σεπτεμβρίου 2017.

Οι προετοιμασίες για μερικούς έχουν αρχίσει από τον Ιούνιο ακόμα πριν τις καλοκαιρινές αποδράσεις ώστε να μπορέσουν να χαλαρώσουν γονείς και παιδιά χωρίς επιπρόσθετες έγνοιες για την προμήθεια των σχολικών ειδών της καινούργιας χρονιάς. Κάποιοι άλλοι τώρα ξεκινούν την αναζήτηση των απαραίτητων και ποθητών σχολικών αναλώσιμων και βιβλίων για τις ανάγκες των μικρότερων μελών της οικογενείας.

Τα βιβλιοπωλεία αλλά και διάφορα άλλα καταστήματα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί σχολικά είδη ήδη έχουν εξοπλιστεί και διακοσμήσει τις βιτρίνες τους με αυτά τα εποχικά προϊόντα. Οι τιμές ποικίλουν, η ποιότητα διαφέρει από είδος σε είδος και οι επιλογές είναι δεκάδες. Είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό για κάθε μικρό μαθητή η επιλογή της τσάντας, του τετραδίου ή του στύλου αλλά υπάρχουν και τα πιο συγκεκριμένα ψώνια όπως τα διάφορα βιβλία και βοηθήματα που πρέπει και χρειάζεται να έχουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις καταστηματαρχών μικρών συνοικιακών βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης οι μεγάλες αλυσίδες έχουν κερδίσει το καταναλωτικό κοινό και μόνο λίγοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να αγοράζουν από τα αυτά.

Κάποια συνοικιακά βιβλιοπωλεία στην εποχή της οικονομικής κρίσης συντηρούνται μόνο από συγκεκριμένους πελάτες που αγοράζουν μαζικά όλα τα απαραίτητα είδη για την ερχόμενη σχολική χρονιά. Οι πελάτες αυτοί είναι συνήθως άτομα που τα παιδιά τους φοιτούν σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία της πόλης και ήδη έχουν συγκεκριμένες «οδηγίες» με συγκεκριμένη λίστα για αυτές τους τις αγορές.

Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που παρέχουν σχολικά αναλώσιμα και βιβλία έχουν άνοδο πωλήσεων αυτήν την περίοδο. Οι περισσότεροι καταναλωτές εξοπλίζονται πρώτα με σχολικές τσάντες αλλά στη συνέχεια αγοράζουν και τα υπόλοιπα είδη. Αναλόγως το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο κάθε οικογενείας ποικίλουν και οι αγοραστικές προτιμήσεις της.

Το Kέντρο Προστασίας Καταναλωτών προτείνει στους αγοραστές αυτών των ειδών να προτιμήσουν όχι τόσο τα ακριβά και τελευταίας μόδας προϊόντα με σκοπό την προβολή του παιδιού τους, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί ακόμη και να δημιουργήσουν και προβλήματα κοινωνικής ένταξης στα παιδιά. Τονίζει επίσης ότι τα σχολικά είδη πρέπει να είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.

Υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά σύμφωνα με τα περσινά στοιχειά του ΚΕ.Π.ΚΑ., χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι διάφορα στυλό που μπορεί να τα βρει κάποιος με 0,06 ευρώ το τεμάχιο αλλά αν έχουν μια συγκεκριμένη φιγούρα από κάποιο μοντέρνο και επίκαιρο ήρωα κινουμένων σχεδίων το ύψος της τιμής τους μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 32,98 ευρώ.  Η  διαφορά του 54,867% μερικές φορές, γίνεται καταλυτικό χαρακτηριστικό του κοινωνικού γίγνεσθαι και στάτους του παιδιού αλλά και της οικογένειας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δεν έχει ακόμα αναρτήσει τους φετινούς πινάκες τιμων των σχολικών αναλώσιμων αλλά τα περσινά στοιχεία είναι αποθαρρυντικά. Το κόστος των σχολικών «απαραίτητων» ειδών για ένα παιδί που βρισκόταν στο Δημοτικό πέρσι κυμαινόταν από 16,52 ευρώ έως 428,41 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για ένα παιδί Γυμνασίου- Λυκείου κυμαινόταν από 26,56 ευρώ έως 524,94 ευρώ.

Οι γονείς που αυτή την περίοδο προβαίνουν σε αυτές τις αγορές πρέπει να δήξουν υπευθυνότητα και σύνεση χωρίς να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό ειδικά στην εποχή της οικονομικής κρίσης με τις διάφορες καθημερινές αυξήσεις σε κοινωνικά και υλικά αγαθά, έτσι ώστε να γίνουν κατάλληλα πρότυπα και να μάθουν στα παιδιά τους ακόμη και μέσα από αυτές τις αγορές βασικούς κανόνες και άξιες που θα διαμορφώσουν την μετέπειτα προσωπικότητα τους.

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Χαλκοπούλου

Πηγή:press724.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button