Ερασιτέχνης

Μωυσής (Χάντμπολ): «Θέλουμε η δουλειά μας να είναι σοβαρή ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες – Ενωμένοι για το καλό το συλλόγου»

Στο Yellow Radio 101,7 και στην εκπομπή «New Generation» φιλοξενήθηκε ο προπονητής των τμημάτων Χάντμπολ του Άρη, Νίκος Μωυσής.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην Ελένη Παπαδοπούλου:

Ξεκινώντας με την δική σου πορεία στον Άρη, πόσο καιρό βρίσκεσαι στην ομάδα;

Από μικρός ήμουν στην ομάδα, ήμασταν μια αρκετά καλή γενιά με Πανελλήνιες επιτυχίες, παίξαμε κάποια στιγμή και στο ανδρικό τμήμα. Από τα 25-26 ασχολούμαι με την προπονητική. Ήταν κάτι που ήθελα σίγουρα, διότι έχω τελειώσει ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα «Χάντμπολ» οπότε η προπονητική ήταν πάντα στα σχέδια μου. Ήρθε λίγο νωρίτερα από ότι περίμενα, τελείωσε λίγο πιο γρήγορα η αθλητική μου πορεία αλλά έχω μείνει στο άθλημα και στον σύλλογο οπότε είμαι ευχαριστημένος.

Βγήκε το πρόγραμμα των αγωνιστικών υποχρεώσεων στις Ακαδημίες.

Έχουμε αρκετά τμήματα που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Ένωσης Χειροσφαίρισης Σωματείων Θεσσαλονίκης. Έχουν βγει οι αγωνιστικές κτλ ωστόσο ακόμη δεν γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά τι θα γίνει λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού. Δεν ξέρουμε αν θα ξεκινήσουμε κανονικά ή αν θα υπάρξουν τυχόν αναβολές γιατί βλέπουμε πως σε πολλά αθλήματα έχουμε διακοπές.

Πόσα τμήματα έχουν οι Ακαδημίες Χάντμπολ του Άρη;

Έχουμε πολλά τμήματα, ξεκινώντας με τα πολύ μικρά ηλικιακά που είναι τα «Μini» που είναι από πέμπτη δημοτικού και κάτω. Μετά έκτη δημοτικού και α’γυμνασίου είναι «Παμπαίδες Β» και «Παγκορασίδες Β» για τα κορίτσια. Στην συνέχεια έχουμε «Παμπαίδες Α» και «Παγκορασίδες Α» που η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε τμήμα. Και στην συνέχεια πηγαίνουμε σε «Κορασίδες», «Παίδες» «Νεάνιδες» και το αντρικό τμήμα.  Γυναικείο τμήμα δεν έχουμε εδώ και περίπου 2-3 χρόνια. Ωστόσο έχουμε επαφή και συνεννόηση με τον Ερασιτέχνη να φτιαχτεί και το γυναικείο κάποια στιγμή. Θα πρέπει να το οργανώσουμε κάποια στιγμή γιατί πρόκειται για ένα τμήμα που έχει χαρίσει και πολλές στιγμές στον σύλλογο, έχει παίξει και σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν στον σύλλογο τα προηγούμενα χρόνια, όπως ήταν λογικό υπήρξε αναστολή του τμήματος. Όλος ο σύλλογος πέρασε δύσκολα εκείνη την περίοδο.

Ποιες είναι οι ενέργειες σας ως τμήμα;

Και εμείς τώρα σαν τμήμα θέλουμε να οργανωθούμε, να φέρουμε ανθρώπους στο τμήμα που θα μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Προσπαθούμε να βρούμε ανθρώπους που να μπορούν να «τρέξουν» το τμήμα, οργανωτικά κυρίως π.χ εφόρους, παράγοντες. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν ήδη πάρα πολύ, αλλά σίγουρα όλα θα έρθουν με τον καιρό, τώρα είμαστε σε διεργασίες.

Δεν λύνονται όλα τα πράγματα με τα χρήματα, πρέπει να υπάρχει θέληση, όρεξη, μεράκι και αγάπη προς τον σύλλογο. Εμείς ως προπονητές που είμαστε η Χρύσα Τσομπανίδου, ο Αντώνης Τσολάκος και εγώ, από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι που βοηθούν αλλά σίγουρα σαν τμήμα είμαστε πίσω από θέμα οργάνωσης. Επιπλέον θέλουμε να έρθουν και περισσότερα παιδιά στο τμήμα ίσως στα 100-120 για να μπορούμε να πούμε ότι δουλεύουμε καλά και βγάζουμε αθλητές.

Οι μικρότερες ηλικίες πως αντιμετωπίζουν το χάντμπολ σαν άθλημα;

Να πω αρχικά πως το χάντμπολ είναι ένα ευρωπαϊκό άθλημα, πρωτοπαίχτηκε στην Γερμανία και την Δανία και μετά εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Εάν το δούμε στατιστικά, σε πολλά κράτη της Ευρώπης, το χάντμπολ είναι ψηλά σε δημοτικότητα, σε Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ανέβει πολύ επίσης, αλλά και γειτονικές μας χώρες. Παίζονται παιχνίδια με πολλές χιλιάδες κόσμο, το Champions League του χάντμπολ είναι μια πολύ μεγάλη διοργάνωση και πολύ θεαματική.

Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δημοφιλές, όμως στα σχολεία όταν ένας γυμναστής το διδάσκει, φαίνεται πως αρέσει στα παιδιά. Εμείς όποτε πάμε σε σχολεία, γιατί το κάνουμε αυτό σαν σύλλογος, πηγαίνουμε στα παιδιά αρέσει

Σαν Άρης επομένως πηγαίνετε για να δείξετε στα μικρά το άθλημα;

Ναι φυσικά. Πάμε, δείχνουμε στα παιδιά το άθλημα, κάνουμε και τουρνουά. Ειδικά στο δημοτικό που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο έχουν γίνει τουλάχιστον 3-4 τουρνουά street handball αρκετά πετυχημένα από τα οποία μετά παιδιά έρχονται στον σύλλογο. Σαν άθλημα υπάρχει ενδιαφέρον γιατί είναι γρήγορο, έχει βασικά στοιχεία όπως η ρίψη, το τρέξιμο, οι αλλαγές κατεύθυνσης. Επίσης τα γκολ είναι πιο πολλά σε σχέση με το ποδόσφαιρο, ή πιο εύκολα σε σχέση με το καλάθι στο μπάσκετ για τα παιδιά, επομένως τους είναι πολύ πιο εύκολο να σουτάρουν σε μια εστία με το χέρι και να βάλουν γκολ, άρα τους προκαλεί το ενδιαφέρον.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως σαν άθλημα δεν έχει την δημοτικότητα που θα έπρεπε, τώρα τα τελευταία χρόνια αρχίζει και ανεβαίνει.

Πότε ξεκίνησαν αυτές οι ενέργειες από την πλευράς σας σαν σύλλογος;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε εγώ και η Χρύσα Τσομπανίδου, το 2014. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να πάμε σε διάφορα δημοτικά σχολεία και να συγκεντρώσουμε παιδιά, διότι τότε δεν υπήρχαν στις Ακαδημίες. Επειδή δεν ήταν βόλεϊ ή μπάσκετ για παράδειγμα, έπρεπε εμείς να βρούμε έναν τρόπο για να τα «τραβήξουμε».

Πηγαίνουμε στις τάξεις στην ώρα της γυμναστικής, πάντα φυσικά σε συνεννόηση με τους διευθυντές, με άδεια από το Υπουργείο και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δείχνουμε στα παιδιά το χάντμπολ. Παίζουμε κάποια παιχνίδια, εξηγούμε τους κανόνες και φυσικά στο τέλος τα προσκαλούμε να έρθουν να δοκιμάσουν και αν τους αρέσει να έρθουν να γραφτούν στο τμήμα. 1.54.06

Πως αντιμετωπίσατε σαν τμήμα την εξάπλωση του κορωνοϊού;

Σίγουρα μας δυσκόλεψε πολύ, δεν τελειώσαμε την περσινή χρονιά όπως θέλαμε, αλλιώς τελικά μας ήρθαν όλα, δεν πήγαμε σε πανελλήνια τουρνουά που τα παιδιά θα έπαιρναν εμπειρίες, χάσαμε παιχνίδια και πολλούς μήνες προπόνησης. Εμείς προσπαθήσαμε να δουλέψουμε τα παιδιά ατομικά με προγράμματα εκγύμνασης που στείλαμε στο σπίτι.

Σαν προπονητικό τιμ είμαστε πολύ καλά επομένως και η δουλειά που θέλουμε να κάνουμε είναι σοβαρή. Υπάρχουν φυσικά εμπόδια, αλλά εμείς έχουμε μεγάλη όρεξη και θέλουμε να λειτουργούμε επαγγελματικά ακόμη και στα πιο μικρά μας τμήματα και αυτό φαίνεται. Αρκετά τμήματα μας κατεβαίνουν σε πρωταθλήματα και διεκδικούν εισόδους στην τριάδα. Ελπίζω με τον καιρό να δούμε περισσότερα πράγματα. Ας ελπίσουμε να τελειώσει όλο αυτό σύντομα γιατί είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για τον αθλητισμό.

Σχετικά με το ανδρικό τμήμα; Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι;

Εμείς φέτος είμαστε στην 3η κατηγορία, την Β Εθνική, πέρσι κάναμε μια προσπάθεια θέλαμε να ανέβουμε κατηγορία, όμως και λόγω διαφόρων συγκυριών και λόγω κορωνοϊού στην συνέχεια δεν θα τα καταφέραμε. Φέτος έχουν γίνει κάποιες μεταγραφές, έχουμε παίξει τρία φιλικά και είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τα παιδιά. Ωστόσο ακόμη δεν έχουμε κάποια ενημέρωση από την Ομοσπονδία για το πότε θα ξεκινήσουμε και είναι κάτι που μας προβληματίζει γιατί και εμείς πρέπει να σχεδιάσουμε κάποια πράγματα, να είμαστε έτοιμοι.

Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα προς τον κόσμο του Άρη;

Να ευχηθώ υγεία και να είμαστε ενωμένοι για το καλό το συλλόγου μας!

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button