Ποδόσφαιρο

Μπιμπισίδης: «Πολύ καλή επιλογή ο Σούντγκρεν, “μαχητής” ο Ιντέγε-Θα πανηγυρίσουμε την πρόκριση»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και πρώην τεχνικός διευθυντή του Άρη, Κυριάκος Μπιμπισίδης.

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Είχες κάνει έναν «δεκάλογο» για το πώς πρέπει να βαδίσει ο Άρης.

Νομίζω πως κάποια πράγματα από εκείνα που είχαμε συζητήσει, ο Θεόδωρος Καρυπίδης τα έκανε πράξη. Για το θέμα των γηπέδων, τις ανακατασκευές του βοηθητικού γηπέδου, για το θέμα αγοράς παικτών σε καλές οικονομικές βάσεις.

Πως κύλησαν τα πράγματα αυτές τις «100 μέρες»;

Νομίζω πως κάναμε βήματα προς τα εμπρός, αυτό είναι δεδομένο. Και σε κάποια άλλα ζητήματα θα βάλουμε τις βάσεις. Εγώ θέλω να έχει το ελληνικό στοιχείο περισσότερο η ομάδα μας, θέλω να βγάλουμε παίκτες από τα «σπλάχνα». Όχι μόνο να το λέμε σε θεωρία αλλά στην πράξη, να βγάλουμε ικανά παιδιά. Όχι όμως να βγάλουμε μέτριους παίκτες αλλά να μείνουμε στο γεγονός ότι είναι Έλληνες, να μην μπερδεύουμε τα πράγματα.

Ναι γιατί υπάρχει και αυτή η σκέψη από πολλούς ότι «επειδή είναι Αρειανός, είναι καλός ποδοσφιαριστής και πρέπει να παίζει». Αυτό είναι παρεξηγήσιμο έτσι;

Φυσικά. Μα αν δεν μπορεί να επανδρώσει το ανδρικό τμήμα και να κάνει κάποια πορεία, τότε δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Ο Άρης δεν κάνει χάρες σε κανέναν, απλώς λέμε ότι βάσει των ηλικιών και του ταλέντου που υπάρχει στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, εαν δουλευτούν σωστά, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από άλλους παίκτες και άλλες χώρες. Αλλά αν το αφήσουμε και στο περιθώριο δεν θα γίνει ποτέ πράξη. Πρέπει να προσέξουμε τις μικρές ηλικίες και για το μέλλον ίσως οφεληθεί και οικονομικά η ομάδα πουλώντας κάποιον παίκτη.

Ο Άγιαξ ζήτησε να προπονηθεί αύριο στο Νέο Ρύσιο, αυτό είναι σημαντικό έτσι;

Έτσι ακριβώς. Είναι σημαντικό γιατί όταν θα έχεις «ανοίξει» μια επικοινωνία με έναν τόσο μεγάλο σύλλογο μπορεί να κάνεις πράγματα και στο μέλλον σε θέμα παικτών, σε θέμα για το πως λειτουργούν οι ακαδημίες, το πως δουλεύουν, την φιλοσοφία τους. Πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις αρκεί να έχεις θέληση και την διάθεση να δουλέψεις μέχρι εκεί που έχει τα στάνταρ του ο Άρης.

Άρα βλέπεις μια βελτιωμένη εικόνα;

Ναι, το γήπεδο έχει γίνει πολύ πιο λειτουργικό. Οι εγκαταστάσεις στο Ρύσιο έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Πήραμε κάποιους παίκτες που θεωρώ μπορούν να δώσουν άμεσα πράγματα στην ομάδα αλλά και με το ρόστερ που έχουμε από πέρσι. Νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο και η ομάδα βαδίζει καλά.

Το ερώτημα είναι τί γίνεται στην Ευρώπη;

Είχαμε πει από την αρχή ότι θα είναι «ευλογία» και οικονομικά για τον σύλλογο αλλά και για τον κόσμο με την «δίψα» που έχει, να πάμε στους ομίλους. Θα είναι μεγάλη επιτυχία. Φυσικά έχουμε δύο εμπόδια μπροστά μας. Πρώτα πρέπει να περάσουμε την Μόλντε και μετά ή την Μαλάτιασπορ ή την Παρτιζάν αναλόγως ποια θα αποκλειστεί. Δεν είναι καλό όμως να ασχολούμαστε με εκείνο το παιχνίδι, προέχει το ματς με την Μόλντε.

Ακριβώς γιατί είδαμε πολλούς να ασχολούνται με τον αγώνα Παρτιζάν – Μαλάτιασπορ.

Είναι κακό γιατί η προσοχή και η προσπάθεια μας πρέπει να υπάρχει σε αυτά τα δύο άκρως σημαντικά παιχνίδια με την Μόλντε. Θα έχουμε δύσκολο έργο την Πέμπτη γιατί αυτή η ομάδα έχει ήδη 22 παιχνίδια, είναι στην καλύτερη της φόρμα.  Άρα πρέπει να διαχειριστούμε την πίεση που θα έχει. Ο Άρης έχει κάνει μόνο δύο επίσημα παιχνίδια. Πιστεύω όμως πως έχουμε τους παίκτες που θα διαχειριστούν την κατάσταση, θα κάνουμε ένα καλό παιχνίδι για να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Θα έρθουν εδώ οι Νορβηγοί και θα βρουν θερμοκρασία διπλάσια από εκείνη της Πέμπτης στο Μόλντε. Θα είναι σε ένα γεμάτο «Κλεάνθης Βικελίδης» και θα είναι δύσκολα τα πράγματα για αυτούς. Πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό, να μπορέσουμε να κυνηγήσουμε ένα γκολ, θα είναι σημαντικό να μπορέσει η ομάδα να πετύχει ένα γκολ για να έχουμε και μεγαλύτερες πιθανότητες για το εντός έδρας ματς.

Θεωρείς πως ο Άρης είναι ενισχυμένος σε σχέση με πέρσι;

Οι απωλείες των δύο ποδοσφαιριστών (Ματέο Γκαρσία και Μανώλης Σιώπης) είναι πολύ σημαντικές, γιατί ο Σιώπης βοηθούσε ανασταλτικά την ομάδα πάρα πολύ και ο Γκαρσία με την ικανότητα του στο σκοράρισμα, να δημιουργεί «ανοίγματα» σε αντίπαλες άμυνες. Είναι δύο παίκτες που πιστεύω ακόμη δεν έχει βρει ο Άρης. Είμαι αισιόδοξος όμως, ότι θα βρεθεί κάποια λύση. Νομίζω ότι η προσθήκη του Σούντγκρεν είναι πάρα πολύ καλή, εγώ το πιστεύω πολύ αυτό το παιδί.

Είσαι οπαδός της σκανδιναβικής σχολής;

Βλέπω τα παιδιά που έχουν έρθει από τότε που παίζαμε και εμείς ποδόσφαιρο, είναι πολύ δυναμικοί και νομίζω βγάζουν την ορμή τους με το παραπάνω. Και αυτό φαίνεται και στην δική μας περίπτωση. Βλέπουμε με τι πάθος έχει μπει ο Σούντγκρεν στην ομάδα, θα μας προσφέρει ακόμη περισσότερα πράγματα. Περιμένουμε τον Ντουάρτε και τον Σάσα και από εκεί και πέρα ο υπόλοιπος κορμός είναι όπως και πέρσι.

Αυτό είναι και το «στοίχημα» σχετικά με τους νέους παίκτες έτσι;

Θα ήταν θετικό αυτά τα παιδιά να ήταν έτοιμα τώρα για να παίξουν και στους αγώνες και να προσφέρουν και στους ομίλους, θα ήταν ακόμη καλύτερο αυτό δεν το συζητάμε. Θα είχαμε δύο λύσεις έτοιμων παικτών. Είναι διαφορετικά να διαχειρίζεσαι ένα ρόστερ 13-14 παικτών όπως έγινε στα προηγούμενα παιχνίδια και άλλο να έχεις άλλους 4-5 από πίσω έτοιμους να σε βοηθήσουν. Είναι καλό για την ομάδα. Περιμένουμε φυσικά τον Γκάμα γιατί είναι ένας παίκτης που θα μας προσφέρει αργότερα, περιμένουμε λίγο και μεσοεπιθετικά με τον Γιουνές που τραυματίστηκε να βοηθήσει σε κάποια σημεία και σε κάποιους αγώνες ίσως μπορούμε να παίξουμε και με δύο σέντερ-φορ, τον Γιουνές και τον Ιντέγε. Νομίζω θέλει ένα αμυντικό χαφ ο Άρης, ένα παιδί που θα είναι σαν στόπερ και θα είναι «στηλοβάτης» σε αυτό το κομμάτι. Έναν τέτοιο παίκτη τον χρειάζεται η ομάδα.

Το ζήτησε και ο προπονητής έτσι; «Να έχουμε δύο παίκτες σε κάθε θέση»..

Έτσι ακριβώς για να μπορέσουμε να δουλέψουμε με στόχους και για την Ευρώπη αλλά και για το πρωτάθλημα.

Θα θέλαμε ένα σχόλιο σου για τον Μπράουν Ιντέγε.

Είναι ένας σέντερ φορ ο οποίος είναι ο «μαχητής». Θα τρέξει, θα ανοίξει διαδρόμους, θα «μονομαχήσει», έχει πολύ καλή ταχύτητα. Δεν έχει όμως την αμεσότητα με την εστία, ότι δηλαδή όποια πάσα και αν πάρει θα την κάνει γκολ. Θέλει λίγο βελτίωση σε αυτό το κομμάτι και μετά πιστεύω θα προσφέρει ακόμη περισσότερα πράγματα. Ήδη με τις κινήσεις που κάνει στον αγωνιστικό χώρο, προσφέρει «χώρους» στους συμπαίκτες του να μπουν πιο εύκολα στην περιοχή δημιουργώντας καταστάσεις για να έρθει το γκολ. Βλέπω ότι έχουμε ένα μικρό πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι αλλά ελπίζω μέσω της δουλειάς που θα γίνει και με τον Ιντέγε αλλά και με τα υπόλοιπα παιδιά είτε είναι ο Φετφατζίδης, είτε ο Λάρσον, είτε ο Τόνσο είτε ο Μαρτίνεζ, θα βρεθούν λύσεις στο θέμα του σκοραρίσματος. Και σίγουρα τα γκολ του Ματίγια που μας έδωσαν σημαντικές «ανάσες» και βαθμούς.

Θα είναι μεγάλο βήμα αλλά και χαρά για τον κόσμο η επιστροφή του Ματέο Γκαρσία;

Αν όλα πάνε καλά στο μεθαυριανό μας παιχνίδι και πάρουμε την πρόκριση, γιατί η πρόκριση υπονοεί και άλλα χρήματα στο ταμείο μας, νομίζω είναι καλή προκαταβολή για να φέρουμε ξανά τον Ματέο εδώ.

Θα λειτουργήσουν πολλά θετικά αν η ομάδα καταφέρει να μπει στους ομίλους έτσι;

Συμφωνώ απόλυτα. Είναι μεγάλο και σταθερό βήμα προς τα εμπρός και για τον κόσμο μας που ούτως ή άλλως έχει βοηθήσει πάρα πολύ το τελευταία διάστημα αλλά ήταν παρών και στα δύσκολα. Και επιπλέον είναι και ένα κίνητρο για να να έρθουν κι’άλλοι καλύτεροι παίκτες, πιο ποιοτικοί. Κάθε φορά η ομάδα θα φέρνει όλο και καλύτερους παίκτες που θα ανεβάζουν τον πήχη, τους στόχους και την απόδοση της ομάδας.

Σε ποιον πάγκο θα σε δούμε φέτος;

Αυτή την στιγμή είμαι σε μία ομάδα στον Άγιο Αντώνιο. Ανεβήκαμε στην Α’ κατηγόρια του ερασιτεχνικού πέρσι και θα συνεχίσω εκεί και φέτος.

Είχες την εμπειρία να συνεργαστείς με κάποιους σκανδιναβούς;

Βέβαια. Ήταν «δειδάγματα» για εμάς όσοι ήρθαν. Μάθαμε απίστευτα πράγματα από αυτούς για τον τρόπο που δούλευαν. Προπόνηση έδιναν το 100%. Είχαν έρθει τότε στην Θεσσαλονίκη πολύ καλά ονόματα. Ήρθαν παίκτες που πραγματικά προσέφεραν και «τραβάνε» και τους υπόλοιπους με την προσωπικότητα τους. Ήταν παραδείγματα προς μίμιση για εμάς.

Ένα μήνυμα σου για τον Άρη.

Καλή επιτυχία στην ομάδα μας, να ευχαριστήσουμε τον κόσμο ο οποίος είναι σταθερά δίπλα στον Άρη, θα έρθει και την άλλη εβδομάδα και νομίζω ότι θα πανηγυρίσουμε μια μεγάλη πρόκριση.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button