Μπερτομέου: “Ανίκανη η ΕΟΚ, μόνο κακό μπορεί να κάνει”
Απέναντι στην ΕΟΚ τάχθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου
Αναλυτικά:
«“Θα υπάρξει ανακοίνωση για δύο σερί Final 4 στις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά η Αθήνα δεν θα είναι στις επιλογές”, σχολίασε με βασικές υποψήφιες το Παρίσι και την Κολωνία, ενώ μιλώντας για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, πρόσθεσε:
«Είμαι απογοητευμένος από την ΕΟΚ, που μετά από χρόνια διδασκαλίας στο πως λειτουργούν οι κορυφαίοι μπασκετικοί οργανισμοί, έχει ένα παθητικό ρόλο σε όλο αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνύπαρξη Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Εuroleague υπήρξε πάντα άψογη και χωρίς προβλήματα, γιατί και οι δύο ομάδες είναι βασικοί εταίροι μας και αναγνωρίζουν και σέβονται τους κανόνες.
Δυστυχώς, η ελληνική ομόσπονδία αποδεικνύεται ανίκανη. Μόνο κακό μπορεί να κάνει στο μπάσκετ. Καλές οι αντιπαλότητες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να υπάρχουν όρια και μία αρχή που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία και να αναλάβει δράση και να λύσει τα προβλήματα. Δεν θα λυθούν μόνα τους. Χρειάζεται παρέμβαση. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και προστατευθεί το συμφέρον του αθλήματος».
Για το ενδεχόμενο συμμετοχής ελληνικής ομάδας στo Eurocup, τόνισε: «Για καθαρα πολιτικούς λόγους, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που, λόγω πίεσης της ομοσπονδίας, δεν είχε την ελευθερία να συμμετάσχει. Εμείς πάντα καλούσαμε τις ομάδες που τερμάτιζαν στην 3η και την 4η θέση να πάρουν μέρος (ΑΕΚ, Προμηθέας), αλλά σεβόμαστε την άρνησή τους, λόγω των κυρώσεων που ήθελε να επιβάλλει η ΕΟΚ. Είμαι αισιόδοξος ότι στη νέα σεζόν θα έχουμε ελληνική ομάδα».
Όσο για την συμμετοχή πέντε ομάδων από την ίδια χώρα, όπως είχε γίνει και πέρυσι, δήλωσε: «Ποτέ ξανά πέντε ομάδες από την ίδια χώρα. Με τη λογική του ότι του χρόνου οι δύο καλύτερες ομάδες του Eurocup θα προβιβάζονται στην EuroLeague, ψάχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό για να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Για την ίδια την Euroleague είπε: «Πλέον απαιτείται μεγαλύτερη βελτίωση στις εγκαταστάσεις, την οργάνωση, τις δομές και στο κομμάτι του business κι όχι μόνο στο μπάσκετ, απ’ όλες τις ομάδες. Ο μέσος όρος του budget των 16 ομάδων έχει ανέβει από τα 11 στα 22 εκατομμύρια ευρώ».
Για την FIBA συμπλήρωσε: «Ο νέος γ.γ. της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, έστειλε θετικά μηνύματα για συνεργασία. Το καλεντάρι είναι το πιο εμπορικό πρόβλημα, αλλά πρέπει να λύσουμε κι άλλα, που προέκυψαν από την πρόσφατη προσπάθεια της παγκόσμιας ομοσπονδίας να “διαλύσει” την Euroleague, μιλώντας με τις ομάδες μας για μία νέα διοργάνωση, από την δημιουργία του Basketball Champions League και εν συνεχεία την καθιέρωση των “παραθύρων”.
Πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Τα “παράθυρα” δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί την ΕL, αλλά το παγκόσμιο μπάσκετ, γιατί οι Εθνικές ομάδες παίζουν χωρίς τους καλύτερους παίκτες».