Γενικά

Μπασκόζος: «Οι ναοί έπρεπε να κλείσουν – Άμεσο έλεγχο στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ»

Ο Γιάννης Μπασκόζος, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κρίνει ένα προς ένα τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό

Η ιδιότητα του ιατρού (ενδοκρινολόγου) Γιαννη Μπασκόζου ως ex oficcio μέλος της SCRC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη (επιτροπή στην οποία διετέλεσε πρόεδρος τα τρία προηγούμενα χρόνια) του έδινε-και του δίνει ακόμα-μία σπάνια δυνατότητα. Να μαθαίνει τι ακριβώς συμβαίνει στο μέτωπο της αντιμετώπισης του κοροναϊού από πρώτο χέρι, έγκαιρα και απολύτως έγκυρα.

Κάθε μέρα ανακοινώνεται από την κυβέρνηση και νέο πακέτο μέτρων. Μήπως τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις;

Εχω την αίσθηση ότι όσο αφορά την πρόληψη με την έννοια της αποφυγής του συγχρωτισμού του κόσμου και τα περιοριστικά μέτρα είμαστε μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οσον αφορά όμως τα μέσα προστασίας των υγειονομικών και των νοσοκομείων, σε ότι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού και την ετοιμότητα, είμαστε πίσω. Τα μέτρα, σ’ αυτό το κομμάτι είναι λίγα και ανεπαρκή.

Υπάρχει, βεβαίως και το πολύ σημαντικό θέμα της έλλειψης υλικών ατομικής προστασίας του προσωπικού στα νοσοκομεία και οι ελλείψεις σε καίριες θέσεις (πχ οι αναισθησιολόγοι δεν φτάνουν). Παρατηρείται μία αλλεργία στις μόνιμες προσλήψεις. Τρέμουν στην ιδέα ότι μετά το πέρας της κρίσης θα δουν μπροστά τους νέους μόνιμους υγειονομικούς. Θα κάνουν τα πάντα να μην προσλάβουν μόνιμους, είναι εκτός της ιδεολογίας τους. Τώρα απλά κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία.

Θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να αυξηθούν τα τεστ; Είναι σωστό να μην υποβάλλονται στο τεστ ασυμπτωματικοί ή ασθενείς με ελαφριά συμπτώματα;

Θα απαντήσω με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που ισχύουν παγκοσμίως και τη διεθνή εμπειρία. Εχουμε να αξιολογήσουμε την εμπειρία της Κίνας, στην οποία επικράτησε η λογική να κάνουν τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους, έχουμε και την οδηγία του ΠΟΥ που λέει χαρακτηριστικά “τεστ, τεστ, τεστ” και συστήνει την όσο το δυνατόν πιο άμεση διάγνωση που ακολουθεί την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη απομόνωση και έναρξη της θεραπείας. Παγκοσμίως υπάρχει έλλειψη σε τεστ. Δεν μπορώ όμως να αποδεχτώ ότι δεν θα γίνουν τεστ στους υγειονομικούς αλλά και στους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ. Και φυσικά πρέπει να δοθούν όλα τα υλικά προστασίας και να παρθούν μέτρα ατομικής προφύλαξης γι’ αυτούς που δίνουν τη δική τους μάχη στην πρώτη γραμμή. Ειδικά για τους υγειονομικούς θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχει επάρκεια. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αυξηθεί ο πληθυσμός των υγειονομικών που νοσούν.Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι εντελώς αρνητικό σ’ αυτό. Εκεί την πάτησαν. Μόνο στη Λομβαρδία νόσησαν περίπου 3000 υγειονομικοί.

Πως κρίνετε τη στάση της ελληνικής εκκλησίας στο ζήτημα; Καθυστέρησε η απόφαση για το κλείσιμο των ναών;

Τα μέτρα ασφαλείας για τη μη εξάπλωση και την αποφυγή μίας επιδημίας οφείλουν να είναι καθολικά και να εφαρμόζονται για όλους. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Οι ναοί στην Ελλάδα θα έπρεπε να κλείσουν νωρίτερα.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button