Ποδόσφαιρο

Μούτας: «Καθαρά “γερμανικής σχολής” προπονητής ο Ένινγκ-Θέλει πάντα το μέγιστο σε απόδοση και σκορ”

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε ο Δημήτρης Μούτας.

Ο Δημήτρης Μούτας που υπήρξε πρώην τεχνικός διευθυντής του Άρη, μίλησε για την θητεία του στους “κιτρινόμαυρους” και τα λάθη που έκανε ενώ παράλληλα ως γνώστης του γερμανικού ποδοσφαιρου σχολίασε το κεφάλαιο «Μίχαελ Ένινγκ».

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Τα πάτε πολύ καλά στην Γερμανία και βρήκατε την ποδοσφαιρική “Γη της Επαγγελίας” στην Καρσλσρούη.

Βρισκόμαστε τρίτη χρονιά εδώ, σε ένα τεράστιο σωματείο με πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Καταφέραμε τον Αύγουστο να σταθεροποιήσουμε κάποια πράγματα και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά.

Πηγαίνει καλά η Καρλσρούη;

Ναι καταφέραμε μετά από κάποια “πέτρινα χρόνια” να επιστρέψουμε στην Β’εθνική και πηγαίνουμε περίφημα ως νεοφώτιστη ομάδα. Ο στόχος μας είναι η παραμονή στην κατηγορία και νομίζω θα τα πάμε πολύ καλά.

Μια ομάδα που πέρασε δύσκολα χρόνια και τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Τώρα χτίζει και νέο γήπεδο;

Ναι μετά από μάχη δεκαετιών η τωρινή διοίκηση κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρο ώστε να χτίσει ένα γήπεδο και πλέον από πέρσι τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Θα γίνει καθαρά ποδοσφαιρικό στάδιο χωρητικότητας 35.000 θέσεων.

Ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα;

Ναι. Αυτή την στιγμή η χωρητικότητα είναι 15.000 θέσεις άρα το γήπεδο σε κάθε αγώνα είναι γεμάτο. Είναι προϋπόθεση όταν είσαι στην β’εθνική τα γήπεδα να είναι 15.000 τουλάχιστον θέσεων. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο στην Γερμανία έτσι κι’αλλιώς.

Ο Άρης μπήκε στην εποχή του «Μίχαελ Ένινγκ» και θα θέλαμε να μας μυήσετε σε αυτή την νοοτροπία. Ποια είναι η άποψη σας;

Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, γνωριζόμαστε ως συνάδελφοι. Έχουμε παίξει ως αντίπαλοι πριν έναν χρόνο. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για προπονητή “γερμανικής σχολής”, του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά δεν παύει να το αρέσει η γερμανική νοοτροπία και η επαγγελματική συμπεριφορά, δηλαδή να υπάρχει πειθαρχία στην ομάδα.

Είναι ένας ατόφιο εκφραστής της γερμανικής σχολής;

Επειδή αυτοί οι προπονητές έχουν μεγαλώσει με μια συγκεκριμένη νοοτροπία και σε συγκεκριμένες συνθήκες, αυτό που ψάχνουν όταν πηγαίνουν σε μια ομάδα είναι να μελετήσουν σωστά έτσι ώστε η πορεία της ομάδας να είναι πετυχημένη. Τώρα αυτό θα το δει μπροστά του ο Μίχαελ στον Άρη, και οτιδήποτε δεν του αρέσει, θα προσπαθήσει να το αλλάξει.

Συζητήθηκε πολύ πως η γερμανική σχολή δεν θέλει να χάνει και θέλει να “πνίγει” τον αντίπαλο, να παίρνει τα πάντα από ένα παιχνίδι. Ισχύει αυτό;

Θεωρώ ότι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Γερμανού. Δεν σταματά ποτέ ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ του, δεν σταματά ποτέ να παίζει, θέλει πάντα το μέγιστο σε απόδοση και σκορ. Νομίζω αυτό είναι ένα καλό χαρακτηριστικό.

Επειδή ο Ένιγνκ ήρθε στα μέσα της σεζόν, πως σχολιάζετε το γεγονός ότι οι παίκτες του Άρη δεν είναι δική του επιλογή;

Είναι καταρχήν θετικό που δέχτηκε να έρθει σε μια χώρα που δεν έχει ξανα δουλέψει, δεν ξέρει τι τον περιμένει, έχει σίγουρα από τον Άγγελο κάποιες γνώσεις. Έρχεται μέσα στην σεζόν και θα προσπαθήσει να περάσει τον δικό του τρόπο, αυτό φυσικά θέλει και χρόνο κάτι που στην Ελλάδα και σε μια ομάδα όπως είναι ο Άρης και οι απαιτήσεις και οι φιλοδοξίες είναι τεράστιες είναι αρκετά δύσκολο. Είναι προς τιμήν του που έρχεται.

Είναι δίκοπο μαχαίρι;

Είναι δύσκολο να έχεις άμεσα αποτελέσματα από έναν προπονητή που έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως ο Άρης, που δεν ξέρει τι τον περιμένει. Να πω ότι ήταν πολύ θετικό το “διπλό” στην Ξάνθη, ανεξαρτήτως που είναι μόνο τρεις μέρες στην ομάδα, έγινε καλό ξεκίνημα και αυτό του δίνει περισσότερη δύναμη να μελετήσει λίγο πιο ήρεμα.

Το πρόσωπο του Άγγελου Χαριστέα είναι ένας ρυθμιστής σε αυτό το κομμάτι;

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και υπάρχει κατανομή αρμοδιοτήτων. Ο Άγγελος έχει κριθεί από τον διοίκηση να είναι ο άνθρωπος που θα επιλέξει αυτά τα πρόσωπα, πολύ καλά έκανε και επέλεξε τον Μίχαελ Ένινγκ!

Η εμπειρία του Χαριστέα είναι δεδομένη, αλλά πρώτη φορά αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η εναλλαγή;

Έχω κάποια πιστεύω σχετικά με αυτό. Παίζουν ρόλο οι παραστάσεις που έχεις, πως βλέπεις το ποδόσφαιρο. Ο Άγγελος είναι χρόνια στο άθλημα και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Έχει μεγάλες παραστάσεις στο ποδόσφαιρο και είναι πολύ σημαντικό που μπορεί να κρίνει κάποια πράγματα.

Πως μπορεί να “κουμπώσει” η γερμανική φιλοσοφία στο ελληνικό προβληματικό ποδόσφαιρο;

Αυτό θα το δουν τα πρόσωπα που διοικούν τον Άρη, σε πρώτο βαθμό ο πρόεδρος και μετά ο Άγγελος γιατί και αυτός σε μεγάλο βαθμό είναι η “ασπίδα” του προπονητή αφού τον επέλεξε και θα κάνει τα πάντα για να πετύχει.

Έχεις παρακολουθήσει παιχνίδια του Άρη

Όποτε έχω χρόνο και μου δίνεται η ευκαιρία βλέπω κάποια παιχνίδια.

Παίζει ρόλο η χημεία ανάμεσα στο προπονητικό τιμ;

Φυσικά. Μα έτσι πρέπει να είναι και τα προπονητκά τιμ.

Έχετε άποψη για το υλικό της ομάδας;

Νομίζω πως ο Άρης είναι άκρως επιθετική ομάδα. Πρέπει όμως να έχει ισορροπία και στο επιθετικό αλλά και στο αμυντικό κομμάτι για να μην δέχεται εύκολα γκολ και φυσικά να μην χάνει αφελή παιχνίδια. Η ομάδα μπορεί πάλι να καταφέρει πολλά πράγματα.

Θα επιστρέφατε στην Ελλάδα;

Δεν το γνωρίζω αυτό, είμαι τρίτη χρονιά στην Καρλσρούη και έχω συμβόλαιο για άλλα δύο, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται.

Συνδυάζετε την αγάπη σας για το ποδόσφαιρο με την δουλειά σας.

Είναι κάτι παραπάνω από αγάπη, είναι πάθος! Αν οι συνθήκες επιτρέπουν την επιστροφή μου στην Ελλάδα, ευχαριστώς θα ερχόμουν.

Έχετε μετανιώσει για πράγματα και καταστάσεις στον Άρη;

Πολλές φορές το σκέφτομαι. Ο Άρης ήταν μια τεράστια ευκαιρία για εμένα σε ένα πολύ ενδιαφέρον πόστο. Όταν είσαι άνθρωπος που πρέπει να παίρνεις ευθύνες και νομίζω στον Άρη εκείνη την εποχή, χωρίς χρήματα και αδειοδότηση, είχα τεράστια ευθύνη, σίγουρα έγιναν κάποια λάθη όχι τόσο στον αγωνιστικό τομέα, εκεί ήμουν ξεκάθαρος. Απλώς θα έπρεπε να είμαι πιο προσεκτικός στην επιλογή των συνεργατών μου. Γιατί θεωρώ π.χ όταν ήμουν με τον Γιάννη Χατζηνικολάου, γινόταν πολύ καλή δουλειά. Ωστόσο, σχετικά τα διοικητικά και το τι πρέπει να κάνει ο καθένας, νομίζω δεν έγινε σωστή κατανομή και δημιουργήθηκαν κάποιες παρεξηγήσεις. Για παράδειγμα, όταν ήρθαν κάποοι παίκτες χωρίς την θέληση μου και εγώ το δέχτηκα. Το μετανιώνω ακόμη που δεν πήρα την απόφαση εκείνη την στιγμή να σταματήσω από τον Αρη. Αυτό ήταν το μεγάλο μου λάθος.

Ο καθένας πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και να μην μπλέκεται ο ένας στην αρμοδιότητα του άλλου.

Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να μην μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι από την στιγμή που δίνονται αρμοδιότητες, πρέπει ο καθένας να κάνει την δουλειά του και δεν είναι κατί καινούργιο αυτό, συμβαίνει εδώ και χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έχεις καλό προάισθημα για τον Ένινγκ στον Άρη;

Ναι, θεωρώ ότι το καλό ξεκίνημα είναι πολύ σημαντικό πόσο μάλον στον Άρη. Έχω θετικό προαίσθημα γιατί και ο Άγγελος είναι ακμαίος, αυτόνομος και έχει τις παραστάσεις του. Θα μπορέσει να στηρίξει τον προπονητή και να πάει η ομάδα καλά.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button