Ποδόσφαιρο

Μουστακίδης: «Δεν είναι ντέρμπι, είναι ένα φιλικό με τον “πρωτομάστορα” των παραρτημάτων»

Στο Yellow Radio 101,7 και στην εκπομπή «Το Κίτρινο Πειρατικό» φιλοξενήθηκε ο Μπάμπης Μουστακίδης.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των «κιτρινόμαυρων» μίλησε για την πορεία του φετινού Άρη στο πρωτάθλημα, τα δύο τελευταία παιχνίδια κόντρα σε Λάρισα και Ατρόμητο ενώ σχολίασε και τον επικείμενο αγώνα της Κυριακής κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά τα όσα είπε στον Σάκη Αρβανιτάκη:

Πως σου φάνηκαν τα τελευταία δύο παιχνίδια του Άρη με ΑΕΛ και Ατρόμητο;

Και στα δύο παιχνίδια πέρα από την βαθμολογική συγκομιδή που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, να είχαμε δηλαδή το απόλυτο, πιστεύω πως όλοι στην ομάδα είναι ευχαριστημένοι και με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και ακόμη περισσότερο στο ματς με τον Ατρόμητο για την αντίδραση που έβγαλε ο Άρης μετά τα προβλήματα της αποβολής και το 1-0. Γενικά και στα δύο παιχνίδια ο Άρης ήταν πρακτικός και ουσιαστικός, κάτι που έχει από την αρχή του πρωταθλήματος και με τον προηγούμενο προπονητή αλλά συνεχίζει και τώρα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με τον Μάντζιο, να είναι πιο πρακτικός και «κυνικός». Αυτά είναι δείγματα και μεγάλης ομάδας αλλά και ομάδας που έχει υψηλούς στόχους.

Τονώνει την αυτοπεποίθηση του κόσμου ο φετινός Άρης;

Ναι, ο τρόπος που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τα παιχνίδια αλλά και οι αντιδράσεις που βγάζει σε διάφορα σημεία του αγώνα δείχνουν πως έχουμε προσδοκίες. Πάντα έχουμε βέβαια προσδοκίες και υψηλούς στόχους αλλά τώρα υπάρχει και βάθος στον πάγκο και σωστή διαχείριση αυτών των παικτών και κυρίως μπορώ να πω πως το VAR αρχίζει και βλέπει κάποια πράγματα που δεν έβλεπε πέρσι. Αρχίζουν και μπαίνουν κάποια πράγματα στην θέση τους και οι παίκτες διαχειρίζονται τις καταστάσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ηρεμία, αυτό σίγουρα είναι και δουλειά του προπονητή. Αυτό δηλαδή που μου άρεσε στον ματς με τον Ατρόμητο είναι ότι σε άλλες χρονιές σε αντίστοιχη περίπτωση βγάζαμε νεύρα και απειθαρχία, μια κακή εικόνα ενώ εδώ ακόμη και την αποβολή ο παίκτης την δέχτηκε ήρεμα παρόλο που ήταν άδικη. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι γιατί κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε αυτό που αξίζουμε!

Επειδή είσαι και άνθρωπος του ποδοσφαίρου, πως αισθάνεται η ομάδα όταν από το πουθενά μένει με δέκα παίκτες και ταυτόχρονα 1-0 στο σκορ κατά της;

Για να το πω απλά, όλοι περίμεναν να γίνει 2-0 και 3-0 και λιγότερο αυτή την αντίδραση που έβγαλε τελικά ο Άρης. Η εικόνα της ομάδας των προηγούμενων χρόνων αυτό μας έδειχνε, απέναντι σε έναν αντίπαλο που τον ενδιέφερε το αποτέλεσμα. Ο Άρης όμως σταδιακά και μεθοδικά ανέβασε την απόδοση του και μπήκε στο παιχνίδι μετά το γρήγορο γκολ μετά τις αλλαγές του. Πιστεύω πως οι αλλαγές έπαιξαν τον πιο βασικό ρόλο στην αλλαγή εικόνας και στο αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Το κυριότερο είναι πως υπήρχε μια ηρεμία στο αγωνιστικό κομμάτι και αυτό είναι σίγουρα δουλειά του προπονητή και οι παίκτες άρχιζαν να πιστεύουν πως κάποια πράγματα για να λειτουργήσουν θέλουν περισσότερη μεθοδικότητα και βγαίνει αυτό μέσα στο γήπεδο που δεν θα βλέπαμε άλλες χρονιές. Αρχίζουμε και ελπίζουμε για μεγάλα πράγματα.

Περνώντας στο παιχνίδι της Κυριακής, πως το βλέπεις;

Σαν ένα φιλικό παιχνίδι. Όταν ο ΠΑΟΚ βγαίνει και λέει πως παίζει τελικούς με Παναιτωλικό και ΠΑΣ Γιάννινα εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Αυτή η υποτίμηση των αγώνων από τον προπονητή του ΠΑΟΚ και δεν αρμόζει και υποτιμά τις υπόλοιπες ομάδες. Σίγουρα δεν ξεχνάει, αλλά είναι «πρωτομάστορας» των παραρτημάτων και με αυτό τον τρόπο πήραν και το πρωτάθλημα. Αυτά τα γλυκανάλατα αστεία μας έχουν κουράσει. Όταν όμως ένας προπονητής λέει τέτοια πράγματα και μετά ακολουθούν και οι παίκτες φαντάζεσαι τι κλίμα δημιουργείται εκεί μέσα για να βγάλουν αυτό της «πάντα αδικημένης ομάδας».

Αν ήσουν εσύ ποδοσφαιριστής θα σε πείσμωνε τέτοια δήλωση περισσότερο;

Σίγουρα τους Έλληνες παίκτες του χτυπάει πιο πολύ στο φιλότιμο, οι ξένοι θεωρώ πως έχουν μια διαφορετική αντίληψη και αντιμετώπιση για το πώς ακούν τα πράγματα. Σίγουρα καταλαβαίνουν πως πρέπει να δώσουν μια απάντηση στο γήπεδο, αλλά ο Άρης δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν, αυτό που κάνει φέτος το κάνει για να πετύχουν τους στόχους τους οι παίκτες και φυσικά οι άνθρωποι που είναι γύρω από την ομάδα και εννοείται να δώσει χαρά στον κόσμο του που περιμένει κάτι μεγάλο εδώ και τόσα χρόνια.

Στόχος είναι φυσικά κάποια στιγμή ο Άρης να γίνει τροπαιούχος και να περπατήσει στην «λεωφόρο των επιτυχίων».

Αυτό θα γίνει με μεθοδικότητα και με έναν πιο… κυνικό τρόπο, εννοώ να μπορείς να παίρνεις τα παιχνίδια χωρίς να πολυενδιαφέρεσαι, εννοώ να μην παίζεις το πιο όμορφο ίσως ποδόσφαιρο. Να αρέσει σε όλους αυτό που κάνεις, εμείς φέτος και αρέσουμε και είμαστε στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας και αυτό ενοχλεί.

Και ενοχλεί και φοβίζει…

Φόβος πιστεύω πως δεν υπάρχει μέσα στο γήπεδο, σίγουρα όμως υπάρχει προβληματισμός και μια κατάσταση που σε σφίγγει και σε πιέζει για το πώς θα ανταπεξέλθεις. Φόβος δεν υπάρχει τόσο γιατί στην τελική, μπάλα παίζουμε αλλά σίγουρα ένα σφίξιμο και ένας προβληματισμός για να τα καταφέρεις υπάρχει.

Που πιστεύεις ότι θα κριθεί ο αγώνας της Κυριακής;

Κοίταξε για να σου πω την αλήθεια, τον ΠΑΟΚ δεν τον είδα σε ολόκληρο αγώνα και δεν το λέω υποτιμητικά, δεν έτυχε απλώς. Από αυτό που είδα σαν μια γενική εικόνα, είδα πως και εκείνοι έχουν κάποια προβλήματα στην διαχείριση των παιχνιδιών και όταν ο αντίπαλος βάζει δύσκολα και εκείνοι δυσκολεύονται. Δεν έχουν παίξει ακόμη το μεγάλο παιχνίδι, αυτό θα γίνει την Κυριακή και σίγουρα αν γινόταν και με την παρουσία κόσμου γνωρίζουν και οι ίδιοι οι παίκτες πως το παιχνίδι θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο. Πιστεύω πως η έδρα θα παίξει τον ρόλο της ακόμη και χωρίς την παρουσία του κόσμου. Το ξέρουν και οι ίδιοι πως αν δεν περάσουν από αυτό το γήπεδο, θα έχουν δυσκολίες όπως φάνηκε και από το περσινό ματς. Οι διαφορές είναι τόσο μικρές που δεν μπορούμε να πούμε πολλά, σίγουρα ο κάθε προπονητής ξέρει καλύτερα, ο ΠΑΟΚ δέχεται πιο εύκολα γκολ φέτος, έχει προβλήματα στην άμυνα και δημιουργούνται καταστάσεις που τον συγχύζουν. Πιστεύω πως θα είναι ένα παιχνίδι στο οποίο ο ένας θα περιμένει τον άλλον και δεν θα ρισκάρουν, αλλά δεν θέλω να το δω. Θέλω να δω έναν Άρη να πιέζει και να καθηλώνει τον αντίπαλο, όταν είναι μπροστά στο σκορ, λειτουργεί πολύ καλύτερα.

Οι πέντε αλλαγές πλέον που έχουν οι ομάδες και φυσικά το βάθος στο ρόστερ του Άρη, θα παίξουν ρόλο για το δεύτερο κυρίως ημίχρονο;

Σε σχέση με πέρσι εννοείται, φέτος η ομάδα δείχνει πως μπορεί να στηριχτεί σε μεγαλύτερο αριθμό παικτών οι οποίοι έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους μέσα στο γήπεδο και μας κάνουν να ελπίζουμε πως σε οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα ή σε οτιδήποτε σκεφτεί ο προπονητής, αυτό θα γίνει με την ποιότητα που υπάρχει στον πάγκο. Αυτό σε γεμίζει αισιοδοξία και δίνει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον προπονητή και αυτό προβληματίζει και τον αντίπαλο, το γεγονός ότι ο Άρης έχει λύσεις και μπορεί να αντιδρά.

Πιστεύεις ότι ο Άρης υστερεί σε κάποια θέση;

Εντάξει όλοι διαβάζουμε πως ο Άρης χρειάζεται σέντερ-φορ για το εύκολο γκολ. Για εμένα δεν υπάρχει εύκολο γκολ, το γκολ έρχεται μέσα από οργανωμένη προσπάθεια των παικτών, ακόμη και το μεγάλο όνομα να πάρεις στην ομάδα θα πρέπει να δουλέψουν κάποιοι παίκτες για να καταλήξει η μπάλα σε εκείνον. Σίγουρα η ποιότητα και το ταλέντο που έχει ένας παίκτης που βρίσκεται απέναντι από την εστία μετράει πάρα πολύ, αλλά αυτή την στιγμή πιστεύω πως αυτό που πιθανώς θα ψάξει η ομάδα, θα πρέπει να ταιριάξει και πάρα πολύ με αυτό που υπάρχει στα αποδυτήρια και με τον τρόπο που παίζει και εξαρτάται και το ποιος θα έρθει. Εγώ προσωπικά δεν είμαι προβληματισμένος γιατί όσοι είναι εδώ, είναι στην σκέψη του προπονητή. Το εύκολο γκολ δεν είναι εύκολο για κανέναν από μόνο του, υπάρχει μια «μηχανή» από πίσω του.

Εμένα με ικανοποιεί που βγάζουν γκολ και παίκτες που έρχονται από πίσω και αυτό είναι πιο σημαντικό γιατί αυτούς δεν τους περιμένεις. Όταν υπάρχει πλουραλισμός δεν σκοράρισμα, μην την φοβάστε την ομάδα. Ικανότητα υπάρχει αλλιώς δεν θα έπαιζαν αυτό το παιχνίδι, απλώς πολλές φορές ειδικά για τον σέντερ φορ θέλει και κάποια ρέντα.

Αν ήσουν στα αποδυτήρια με τους παίκτες πριν βγουν στον αγωνιστικό χώρο, τι θα τους έλεγες;

Πάθος, συγκέντρωση, ουσία. Τίποτα δεν θα έχει σημασία αν δεν δείξουμε κάποιο από αυτά τα τρία στοιχεία. Πάθος γιατί έτσι πρέπει να παίζουμε, συγκέντρωση γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και η ουσία είναι ότι… με μισό μηδέν μπορούμε να κερδίσουμε, αλλά πιστεύω πως οι παίκτες το ξέρουν ήδη και θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button