Γενικά

Μουσική παράσταση Στρατηγοί και σουλτάνοι στο Τελλόγλειο

«Στρατηγοί και σουλτάνοι, οδαλίσκες και ήρωες. Μουσικές και λογοτεχνικές συναντήσεις γύρω από το Βυζάντιο, την Οθωμανική Ανατολή και το 1821» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα δοθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 20.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Η πολύπτυχη θεματική της παράστασης αφορά ποικίλες αφηγήσεις και αναπαραστάσεις Ελλήνων και Οθωμανών, υπό το πρίσμα Ελλήνων λογίων, της δημώδους ποίησης, ξένων περιηγητών και γνωστών ποιητών και διαμέσου μουσικών έργων από τον 19ο ως και τον 20ό αιώνα.

Ακολουθώντας έναν διαχρονικό άξονα, παρουσιάζονται σημαντικές στιγμές κοινής ιστορίας, προσωποποιημένες σε υπαρκτές ιστορικές μορφές που ανυψώθηκαν σε μύθους ή μέσω αλληγοριών. Οι ένδοξες στιγμές του Βυζαντίου, η δραματική αλλαγή κυριαρχίας στον χώρο της Αυτοκρατορίας με την Άλωση, ο θρήνος μιας σκλάβας για τη μοίρα της, ο ανέφικτος έρωτας ενός Τούρκου μπέη, που αναπαριστούν αλληγορικά και με οριενταλιστικά μέσα την σκλαβωμένη Ανατολή και τη σχέση της με τη Δύση, o ηρωϊσμός των Ελλήνων αγωνιστών του 1821 και η προσωποποίηση της Ελλάδας ως μήτρας ανθρωπιστικών ιδανικών αποτελούν το πρωτογενές θεματικό υλικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον δημώδη ανώνυμο θρήνο Περί Ταμυρλάγγου, ποίηση και πεζά των Εμμανουήλ (Γεωργηλά) Λιμενίτη (15ος – 16ος αι.), Παπα – Συναδηνού Σερραίου (17ος αι.), Th. Gautier, Ν. Κασομούλη, Δ. Σολωμού, P. Shelley, Σοφίας Σπανούδη, αποσπάσματα από όπερες των Vivaldi, Donizetti, τραγούδια των Αιμ. Ριάδη, Berlioz, πιανιστικά έργα των R. Hahn και J.P. Pixis  σε Α΄ Πανελλήνιες εκτελέσεις και μεταγραφή για πιάνο 4 χέρια της Εισαγωγής από τα «Ερείπια των Αθηνών» του L. v. Beethoven.

«Στρατηγοί και σουλτάνοι, οδαλίσκες και ήρωες»
σε μουσική παράσταση στο Τελλόγλειο
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, 20.00

Επιλογή κειμένων: Ξένια Θεοδωρίδου, Στέλιος Βραχνής
Επιλογή μουσικών έργων: Ξένια Θεοδωρίδου, Αλέξανδρος Δελιαλής, Αντώνης Σαραγιώτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ξένια Θεοδωρίδου
Ηχητικά σήματα: μουσική των Κυριάκου Καλαϊτζίδη, Κανάρη Κεραμάρη (από το soundtrack της ταινίας Έξοδος 1826, σκηνοθεσία Β. Τσικάρα)

Ερμηνευτές:
Ελένη Σαββουλίδου, σοπράνο
Αλέξανδρος Δελιαλής, βαρύτονος
Ξένια Θεοδωρίδου, πιάνο
Ευτυχία Βενιωτά, πιάνο
Στέλιος Βραχνής, απαγγελία
Τιμή εισιτηρίου 10 και 7 ευρώ (μειωμένο).
Πληροφορίες   στο τηλ. 2310 247111 (Τρίτη – Πέμπτη και Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο – Κυριακή 10.00 – 18.00).

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button