Μειώθηκε στο 1% το ποσοστό της ΕΠΟ από τα ραδιοτηλεοπτικά των ΠΑΕ με τροπολογία Αυγενάκη
Με τροπολογία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, μειώθηκε στο 1% το ποσοστό της ΕΠΟ από τα ραδιοτηλεοπτικά έσοδα των ΠΑΕ.
Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης:
- Μειώθηκε σε 1% από 5%, το ποσοστό που εισπράττει η ΕΠΟ τόσο από τις συμβάσεις ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων των ΠΑΕ της Super League 1 όσο και από την κεντρική διαχείριση των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League 2.
- Μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, για την αναβάθμιση και ενίσχυση της λειτουργίας του, το «Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών» με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.
- Παραμένει έως και τις 20/09/2022 η προϋπόθεση «συμμετοχής αθλητή σε τουλάχιστον μισούς αγώνες της διοργάνωσης», για την αναγνώριση διάκρισης σε Πανελλήνιους αγώνες όλων των κατηγοριών, για τα ομαδικά αθλήματα. Η πρόβλεψη του νόμου 4908/2022 περί «συμμετοχής σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες» θα ισχύει για διοργανώσεις που διεξάγονται και διακρίσεις που επιτυγχάνονται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου 2022.
- Επιπλέον, με άλλη τροπολογία που συνυπέγραψαν 38 βουλευτές της ΝΔ, αλλά και σχετικού γραπτού αιτήματος του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τάκη Μπαλτάκου, προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, το οποίο έγινε δεκτό, δόθηκε ολιγοήμερη παράταση, ως τις 17 Αυγούστου 2022, στην καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου 2022 για την προθεσμία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ, μετά την πάροδο της οποίας τα μη εγγεγραμμένα ερασιτεχνικά σωματεία δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα συμμετοχής σε αγωνιστικές δραστηριότητες.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έως ως εξής:
«Μεταβατική δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις σωματείων τα οποία στερούνται ειδικής αθλητικής αναγνώρισης και εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 30 ν. 4726/2020
2. Αθλητικό σωματείο, το οποίο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι ήδη εγγεγραμμένο σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία, χωρίς να έχει λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση, μετέχει στην αγωνιστική δραστηριότητα της οικείας ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων, έχοντας τη δυνατότητα να λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και να εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), το αργότερο έως την 17.8.2022.
Αθλητικό σωματείο που δεν λαμβάνει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγράφεται στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο εντός του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας αν δεν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγραφεί στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο έως την 31η.7.2023».
Όλες οι τροπολογίες συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».
Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Αυγενάκης τόνισε:
«Με την 1η τροπολογία ενισχύουμε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών. Να σας θυμίσω ότι το Ινστιτούτο το συστήσαμε, ως συλλογικό όργανο, με τον νόμο 4809/2021 και αποτελεί ένα από τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και των φαινομένων κατάχρησης εξουσίας στον αθλητισμό.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση, αντικαθιστούμε το άρθρο 58 του ν. 4809/2021 και μετατρέπουμε το «Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ουσιαστικά ενισχύουμε το Ινστιτούτο, ρυθμίζουμε βασικά θέματα συγκρότησης και εσωτερικής λειτουργίας, διευρύνουμε τις αρμοδιότητες, το σκοπό και το πεδίο δράσης του, και προβλέπουμε τη σύσταση θέσης «Εκτελεστικού Διευθυντή», ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργανωτική και επιχειρησιακή λειτουργία του Ινστιτούτου, καθώς και για την συνέχεια και την ομαλή λειτουργία του.
Και προτείνουμε, έδρα του Ινστιτούτου να είναι η Αρχαία Ολυμπία, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους.
Στόχος μας η επίτευξη αποτελεσματικής λειτουργίας του Ινστιτούτου και η πλήρωση όλων των προϋποθέσεων, ώστε να αναδειχθεί ως βασικός θεσμός εκσυγχρονισμού και εκπαίδευσης των αθλητικών στελεχών προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού.
Με την 2η τροπολογία προβλέπεται ότι για τα ομαδικά αθλήματα, η προϋπόθεση της συμμετοχής του αθλητή σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες της διοργάνωσης, για την αναγνώριση διάκρισης σε Πανελλήνιους αγώνες όλων των κατηγοριών, εφαρμόζεται για διοργανώσεις που διεξάγονται και διακρίσεις που επιτυγχάνονται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου 2022.
Να διευκρινίσω τι συμβαίνει:
Με τον ν. 2725/1999 υπήρχε η εξής αντινομία στο άρθρο 34: στην παρ. 10 αναφέρεται ότι για την αναγνώριση των διακρίσεων σε ομαδικά αθλήματα, απαιτείται η συμμετοχή του αθλητή σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες της διοργάνωσης. Ενώ, στην παρ. 8 αναφερόταν ότι για την αναγνώριση της διάκρισης σε Πανελλήνιους αγώνες όλων των κατηγοριών ήταν απαραίτητη η συμμετοχή του αθλητή σε τουλάχιστον 50% των αγώνων της διοργάνωσης.
Ήρθαμε, λοιπόν, με τον ν. 4908/2022 να διορθώσουμε αυτή την αντινομία. Και κρατήσαμε την ρύθμιση της παρ. 10, δηλαδή συμμετοχή του αθλητή σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες της διοργάνωσης.
Επειδή, όμως, ο νόμος 4908/2022 τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή στη μέση της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση.
Οπότε, δίνουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο για να μην αιφνιδιαστούν και επηρεασθούν με δυσμενή τρόπο, αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν σε διοργανώσεις την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.
Στόχος μας η αποφυγή αιφνιδιασμών των αθλητών που συμμετείχαν σε διοργανώσεις της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου (2021-2022), καθώς και των αθλητών που είχαν επιτύχει αγωνιστικές διακρίσεις κατά τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους και είχαν αποκτήσει δικαίωμα μοριοδότησης πριν από την ισχύ του ν. 4908/2022.
Με την 3η τροπολογία τροποποιούνται τα ποσοστά που εισπράττει μέχρι σήμερα η ΕΠΟ, από τα κέρδη από την ηλεκτρονική μετάδοση των αγώνων των ΠΑΕ, που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της SuperLeague 1 και SuperLeague 2, από 5% σε 1%.
Την τελευταία τριετία οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν στην αναγκαία ανάκαμψη του δημοφιλέστερου αθλήματος της χώρας μας, του ποδοσφαίρου, κάτι που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να αποδίδει από τη νέα αγωνιστική σεζόν:
- χωρίς τα μεγάλα εμπόδια που έθεσε η πανδημία τα τελευταία 2,5 χρόνια,
- με την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης για το ποδόσφαιρο που θα θέλαμε να έχει εφαρμοστεί πλήρως και κατά γράμμα, σύμφωνα με το πνεύμα της Ολιστικής Μελέτης. Μάλιστα, θα ήμουν ακόμα πιο αισιόδοξος εάν όλα όσα αναφέρει η Ολιστική Μελέτη είχαν ενσωματωθεί και στο Καταστατικό της ΕΠΟ,
- με την επαγγελματική διαιτησία, την οποία θυμίζω νομοθετήσαμε πρόσφατα και αναμένουμε άμεσα τις εξειδικευμένες προτάσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο προκειμένου να οριστούν, με Υπουργική Απόφαση, οι παράμετροι και οι λεπτομέρειες της άμεσης εφαρμογής.
Να θυμίζω για τον περιορισμό των ποσοστών της ΕΠΟ λάβαμε αίτημα από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, συμφωνούμε και το υιοθετούμε με τη συγκεκριμένη διάταξη.
Συν τοις άλλοις, έλαβα αίτημα χθες αργά το απόγευμα και από την ΕΠΟ, ενώ έχει κατατεθεί και σχετική τροπολογία από 38 βουλευτές της ΝΔ, για ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Ιουλίου ως προθεσμίας εγγραφής των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προτού εφαρμοστούν οι συνέπειες μη εγγραφής τους για την αγωνιστική περίοδο ’22-23.
Γίνεται δεκτή και δίδεται παράταση έως τις 17 Αυγούστου στους εκπροσώπους των Αθλητικών Σωματείων που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τα έγγραφά τους και να είναι πλήρως τακτοποιημένοι και νόμιμοι, όπως είναι πλέον το 94% των ενεργών αθλητικών σωματείων της χώρας μας».