Γενικά

«Μαχαίρι» στις συντάξεις την επόμενη διετία

Μειωμένες είναι όλες οι νέες συντάξεις που απονέμονται πλέον από τον ΕΦΚΑ με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά οι σκληρότερες περικοπές για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα επέλθουν στο τέλος του νέου έτους, με την εφαρμογή της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών για μείωση κατά 18% της σύνταξης. Οι περικοπές στις συντάξεις – συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ – αναμένεται να πλήξουν 1,1 εκατ. συνταξιούχων.

Θα φθάνουν κατ’ ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν και σε αυτές «προσωπικές διαφορές».

Οι περικοπές θα έχουν «οροφή» αλλά δεν θα έχουν «δάπεδο», δηλαδή θα αφορούν και τις διαφορές που καταγράφονται σε χαμηλές, ίσως και στις κατώτατες συντάξεις. Έτσι οι απώλειες θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, θα ξεκινούν από ένα ευρώ και θα φθάνουν έως και τα 300 για τις κύριες και τα 70 ευρώ για τις επικουρικές, ενώ θα πλήξουν ακόμη και πολύ χαμηλές συντάξεις.

Στους διπλά χαμένους, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, συγκαταλέγονται περίπου 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα χάσουν και από την κύρια και από την επικουρική, κατ’ ανώτατο όριο 18% των συντάξεων.

Στις χαμηλές συντάξεις που θα πληγούν, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατώτατης των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, και η προσωπική της διαφορά ενδέχεται να φθάσει το 40% της σύνταξης. Αυτοί θα υποστούν περικοπές μέχρι το όριο του 18%.

Τις νέες περικοπές από τα μέτρα που είναι προγραμματισμένα να εφαρμοστούν κατά τη διετία 2018-2019 περιγράφει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπολογίζοντας ότι με την εφαρμογή των νέων μειώσεων οι συνταξιούχοι θα καταγράψουν συνολικές μνημονιακές απώλειες εισοδημάτων ύψους 70% από το 2010 έως το 2019.

Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο υπολογίζει ότι ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι «βουλιάζουν στη φτώχεια» και σημειώνει ότι το 2021 ένας στους δύο συνταξιούχους θα λαμβάνει σύνταξη μόλις 550 ευρώ καθαρά.

Πηγή: press724.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button