Ποδόσφαιρο

Μαστροθύμιος: «Με την αφαίρεση βαθμών από τον Άρη, πλήττεται η αξιοπιστία του πρωταθλήματος»

Στο Yellow Radio 101,7 και τον Γιώργο Τότσικα μίλησε ο δικηγόρος Παναγιώτης Μαστροθύμιος σχετικά με την νομική υπόσταση της ποινής που πλήττει τον Άρη, με την αφαίρεση των 6 βαθμών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις, θα χρειαστεί να ακολουθήσουν νέες πορείες; Το τραγικό είναι πως πρόκειται για μία υπόθεση, που αν ήταν ταινία, θα άνηκε στην κατηγορία κωμωδία. Αυτό για να μιλάμε κάπως ανοιχτά και όπως έχουν τα πράγματα. Όπως είναι και η περίπτωση «Κοντοβάς» που ενώ ο νόμος είναι ξεκάθαρος, και έρχεται μία Επιτροπή και βγάζει μία απόφαση αντίθετα με τον νόμο. Δεν ξέρω που αλλού συμβαίνει κάτι παρόμοιο, εδώ πάντως συμβαίνει συχνά.

Η απόφαση είναι αντίθετη σε κάθε νομική υπόσταση; Το μεγαλύτερο πλήγμα τέτοιων αποφάσεων και υποθέσεων, ας αφήσουμε το νομικό κομμάτι. Οποιοσδήποτε νόμιμος πολίτης σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, ένα πράγμα που έχει να αναρωτηθεί, είναι πως πρόκειται για μία υπόθεση του 2018 και για το πειθαρχικό κομμάτι αυτής της υπόθεσης. Γιατί προφανώς όταν μιλάμε για πλαστογραφία υπάρχει και ποινικό κομμάτι, ενδεχομένως να υπάρχει και αστικό, εδώ αναφερόμαστε στο πειθαρχικό κομμάτι. Το πρώτο, λοιπόν, ερώτημα είναι πως δεν ξέρω πως είναι δυνατόν για μία υπόθεση του 2018, να έχουμε αφαίρεση 6 βαθμών, 10 μέρες πριν ξεκινήσει η σεζόν 2021-2022; Μάλιστα, μιλάμε για μία σεζόν που εδώ και ενάμιση μήνα, περιμένουμε τελευταία στιγμή, πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο και περιμένουμε το ένα κομμάτι της «αστειότητας» είναι αυτό, που ενώ στην Ευρώπη παίζουν ποδόσφαιρο, εμείς εδώ περιμένουμε κάποιους να βρουν «τηλεοπτική στέγη». Προφανώς, η τακτική είναι η συνήθης και έχει ως εξής: Τα αφήνουμε όλα τελευταία στιγμή με σκοπό να εκβιάσουμε. Αν είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα τι θα γινόταν; Θα αφαιρούσαμε 6 βαθμούς σε ένα πρωτάθλημα που έχει ξεκινήσει; Ποιος έχει την ευθύνη που ο πειθαρχικός έλεγχος κράτησε τρία χρόνια; Έχει ευθύνη η ΠΑΕ Άρης; Που είναι τα πειθαρχικά όργανα να προχωρήσουν άμεσα μόλις γνωστοποιήθηκε η υπόθεση; Έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τότε τις διαδικασίες.

Δεύτερο κομμάτι, αφήνοντας πάλι τις νομικές λεπτομέρειες στην άκρη, έχουν ειπωθεί και καλό είναι να μην κουράζουμε τον κόσμο με πολλές λεπτομέρειες, αλλά να μιλάμε για τα βασικά. Επιβάλλεται μία ποινή, η ποινή πότε επιβάλλεται; Σε κάποιον που παραβίασε τον νόμο, κάτι έκανε και κάποιον πήγε να εκμεταλλευτεί. Ρωτάω, λοιπόν, ποιο είναι το όφελος της ΠΑΕ Άρης από αυτή την υπόθεση; Έπαιξε ο παίκτης έστω για 5 λεπτά; Έβαλε γκολ, αγωνίστηκε ή είχε κάποια συμμετοχή; Όχι. Άρα κάποιο αγωνιστικό κέρδος έλειπε. Πρέπει να προκύπτει ένα συγκεκριμένο όφελος που θα είχε η ΠΑΕ Άρης από αυτή την ιστορία, για να πούμε ότι του επιβλήθηκε δίκαια τώρα η ποινή. Διότι αν μιλάμε για πλαστογραφία, ο νόμος λέει τα βασικά. Εδώ η πειθαρχική τιμωρία, τι ακριβώς αφορά; Τι έκανε, δηλαδή, η ΠΑΕ Άρης ώστε να πούμε ότι ωφελήθηκε ο σύλλογος και η πράξη ήταν λάθος. Ποια είναι η ωφέλεια της ομάδας;

Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν ο Άρης να είναι χαμηλά; Κατ’ αρχάς, όταν μιλάμε για υποθέσεις «αστείες», όπως αυτή, δεν έχω ανάγκη να κρατήσω καμία απόσταση, είμαι της άποψης ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Εκεί που πρέπει να υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω νομικών διαδικασιών, θα πρέπει να κρατηθώ, αλλά εδώ το πράγμα από όπου και να το πιάσεις δεν μπορείς να ακολουθήσεις την λογική και νομική οδό για να φτάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα. Το πρώτο πράγμα που τίθεται, είναι η αξιοπιστία, για άλλη μία φορά, ενός πρωταθλήματος που θα συνεχίσει την κατρακύλα. Είναι κρίση θεσμών όσον αφορά την ΕΠΟ και την πειθαρχική δικαιοσύνη, το αθλητικό κομμάτι, την διοργάνωση, όλο αυτό, δυστυχώς, εδώ και κάποια χρόνια, νοσεί. Έτσι, συνεχώς, ο ισχυρός ψάχνει και βρίσκει τρόπους να κινηθεί ανταγωνιστικά με αθέμιτους τρόπους. Κακά τα ψέματα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αυτό δεν λέει ο μέσος οπαδός; Θορυβήθηκαν επειδή ο Άρης έκανε κάποιες εξαιρετικές μεταγραφές.

Σχετικά με την υπόθεση της απόπειρας δωροδοκίας στον Σιαμπάνη: Η συνήθης πρακτική, είναι ότι όταν κάποιος θα καταγγείλει κάτι, θα κάνει μία μηνυτήρια αναφορά ή οτιδήποτε, και ενδείξεις απλές να υπάρχουν, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να ασκήσει ποινική δίωξη. Θα αποφανθεί η δικαιοσύνη κατά την συζήτηση της υπόθεσης. Η προανακριτική, προφανώς και από τις καταθέσεις όσων κλήθηκαν ως μάρτυρες, φαίνεται ότι εμφανίστηκαν τουλάχιστον ενδείξεις. Είναι σημαντικό πως η υπόθεση προσωποποιήθηκε, έτσι όπως μου το μεταφέρετε και με γνώση της υπόθεσης έτσι όπως την έχω συζητήσει με συναδέλφους, νομίζω πως είναι πολύ λογική η εξέλιξη, με την δίωξη που ασκήθηκε, με τις διώξεις που δεν ασκήθηκαν. Μου φαίνεται λογική η εικόνα πάνω από την πληροφόρηση που είχα.

Η υπόθεση είναι σοβαρή, αλλιώς θα έμπαινε στο αρχείο; Θα μπορούσε αλλά νομίζω πως είναι μία αρκετά σοβαρή καταγγελία και αν λάβει κανείς υπόψη τις διαστάσεις που πήρε μετά στον Τύπο, το θεωρώ απίθανο μία τέτοια υπόθεση για μία τέτοια καταγγελία να μπει στο αρχείο. Δεν είναι υποχρεωμένος πάντα ο εισαγγελέας να διώκει ποινική δίωξη, αλλά νομίζω με το μέγεθος που πήρε και τα στοιχεία που είχαν ήδη κατατεθεί, ήταν σχεδόν απίθανο να μην ασκηθεί ποινική δίωξη πάνω στην υπόθεση.

Υπήρχαν κάποιοι που μιλούσαν για εκ νέου αφαίρεση βαθμών από την ΠΑΕ Άρης επειδή δεν κατήγγειλε την απόπειρα δωροδοκίας στο πρώτο 48ωρο: Εκεί, είχαμε για άλλη μία φορά εργαλειοποίηση και ερμηνεία των κανονισμών κατά το δοκούν, προκειμένου να διαστρευλωθεί η πραγματικότητα. Δυστυχώς, ενώ οι κανονισμοί υπάρχουν για να διελευκάνουν τέτοιες υποθέσεις και για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, δυστυχώς, μονίμως εργαλειοποιούνται και κατά το δοκούν ερμηνεύονται. Αντί να συζητάμε για το «δάσος», συζητούσαμε για το «δέντρο». Υπήρχαν προϋποθέσεις και έπρεπε να συμβούν όσα έγιναν, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να έρθει μία δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, σύμφωνα με το συμφέρον του καθενός.

Τέλος, συζητείται η νομική διέξοδος με αναψηλάφιση της υπόθεσης από την Επιτροπή Δεοντολογίας, ή την πολιτική παρέμβαση μέσω τροπολογίας: Ο ασφαλής δρόμος που μπορούμε να επιλέξουμε και θα έπρεπε να ακολουθήσει η ΠΑΕ Άρης, είναι ο δρόμος του CAS. Από εκεί και πέρα, οι άλλες πιθανότητες, ακόμη και αν είναι μικρές, θα πρέπει να αναζητούνται μέχρι τέλους η ευδοκίμηση τους. Για την πολιτκή παρέμβαση εγώ είμαι της άποψης, ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να έχουμε πολιτική παρέμβαση για μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν ζητάει ο Άρης ο νόμος και το σωστό να αλλάξει. Αυτό πασχίζουμε να κάνουμε, να ισχύσει ο νόμος όπως ισχύει. Η μεγάλη ανάγκη είναι να υπάρξει παρέμβαση, ώστε να σταματήσει αυτό το πράγμα. Να σταματήσει με την ΕΠΟ, όπως και με την Ομοσπονδία του μπάσκετ. Αυτό που συμβαίνει εκεί, έχει ενοχλήσει η «σαπίλα» σε διάφορα τέτοια συστήματα. Η παρέμβαση θα πρέπει να είναι άπαξ και διαπαντός, γιατί και αύριο θα βρεθεί ένα άλλο «δέντρο». Πάλι θα έχουμε τα ίδια, συνεχώς συζητάμε στο ραδιοφώνο για λανθασμένες αποφάσεις. Η παρέμβαση θα πρέπει να αφορά τους πάντες, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι δύσκολο στην χώρα που ζούμε. Μεταξύ μας, στην πολιτική παρέμβαση θα έπρεπε να είναι στα όρια του σωστού και του νόμου. Θεωρώ πως ο Άρης δεν ζητάει χάρες, ο σύλλογος ζητάει να αποκατασταθεί το νόμιμο.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button