ΓενικάΠοδόσφαιρο

Μάρκου στο YellowRadio.gr: «Ο Άρης άνετα θα μπορούσε να είναι κυπελλούχος…»

Η Ιωάννα Μάρκου μίλησε στο YellowRadio.gr και στην Δώρα Λάμπρου.

Η Ιωάννα είναι Θεσσαλονικιά και είναι ένα πρότυπο γυναίκας. Έχει ένα πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχει ασχοληθεί με πάρα πολλούς εργασιακούς τομείς · και πλέον θεωρείται μια πολύ επιτυχημένη επιχειρηματίας, έχοντας μετοχές σε δυο επιχειρήσεις. Το Gatbsy, ένα εστιατόριο- καφέ με shisha και την εταιρεία Shisha life. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι είναι και οπαδός του Άρη με καθαρά «κιτρινόμαυρη» ψυχή.

Πως περνάς την καραντίνα σου;

Η καραντίνα για μένα ήταν μια μεγάλη δοκιμασία γιατί ήμουν άτομο δεν έμενα σπίτι για το λόγο του ότι κάνω διάφορες δουλειές. Κατανάλωνα πάρα πολύ χρόνο έξω από το σπίτι οπότε για εμένα ήταν λίγο απρόσμενο και δύσκολο στην αρχή. Κατόπιν επανεξέτασα όλες τις αξίες της ζωής και είδα ότι τελικά αλλάζεις και σαν άνθρωπος, εκτιμάς την απλή ζωή στο σπίτι. Αναθερμαίνουν επίσης οι σχέσεις με την οικογένεια και τα πρόσωπα τα οποία συζείς.

Είσαι μια κοπέλα που πέρα από την υπέροχη εμφάνιση, είσαι μορφωμένη, έχεις άποψη και γνώμη για τα πάντα και είσαι αρκετά δουλευταρού, κάνοντας ταυτόχρονα πάρα πολλά πράγματα.

  • Σπουδές

Ξεκίνησα με το πρώτο μου πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις. Μετέπειτα έκανα ένα οικονομικό μεταπτυχιακό αγγλόφωνο, είχε βάση δηλαδή τα οικονομικά, και έχω αφήσει ανοικτό ακόμα ένα μεταπτυχιακό εξ’ αποστάσεως με το Πανεπιστήμιο του Yield στην Αμερική. Είναι για την οικονομική κρίση κυρίως για την Ευρώπη. Το έχω αφήσει ακόμα ανοιχτό γιατί μετά το μεταπτυχιακό των οικονομικών δουλεύω συνέχεια και κάνω διάφορα πράγματα οπότε μου μένει λίγος χρόνος να ασχοληθώ με δικά μου πράγματα.

Η οικονομία είναι κάτι πάρα πολύ βασικό για την Ελλάδα γιατί βλέπουμε τελευταία ότι έχει αρχίσει να ανεβαίνει, μια οικονομία η οποία είχε καταρρεύσει πριν κάποια χρόνια. Όσον αφορά την πολιτική είναι κάτι που πιστεύω ότι είναι αρκετά ανερχόμενος κλάδος στην Ελλάδα γιατί σε λίγο καιρό θα φύγει το μπαλωμένο σύστημα των παλιών πολιτικών και θα μπει το νέο αίμα, που ήδη έχει μπει σε κάποιους τομείς και κυβερνάει. Θα δούμε πολύ μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα μας.

  • Δουλειές

Η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όταν έκανα την πρακτική μου. Ήμουν με τον τότε Υπουργό τον κ. Καράογλου. Μετέπειτα ξεκίνησα να παίζω μουσική και κάποια στιγμή τα έκανα παράλληλα, το πρωί δούλευα στο Υπουργείο και το βράδυ έπαιζα μουσική σε κάποια πάρτι σε μαγαζιά.

Έχω δουλέψει και μπαρ, και υπεύθυνη και μάρκα. Έχω κάνει αρκετά πόστα σε μαγαζιά εστίασης.

Πέρυσι μου ήρθε μια πρόταση για Διευθύνων Σύμβουλος σε εταιρεία ανακύκλωσης. Ακόμα κι εγώ δεν είχα σχέση με ανακύκλωση, αλλά είχα να κάνω με τα μπάζα από εργασίες που γινόταν σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων, δήμων , ιδιωτών. Έκλεινα ουσιαστικά τις συμφωνίες που προέκυπταν σε κάθε δουλειά που κάναμε με την ανακύκλωση. Έκατσα εκεί γύρω στον 1,5 χρόνο και πλέον δεν ασχολούμαι με αυτό.

Πέρυσι επίσης έβαλα υποψηφιότητα με τον κ. Αηδονόπουλο. Το δοκίμασα κι αυτό και είναι κάτι που είχα κατά νου εδώ και καιρό αλλά τότε ένιωσα έτοιμη να το κάνω. Κατέβηκα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Μου άρεσε πάρα πολύ όλο αυτό και όλη η προσπάθεια του προεκλογικού αγώνα ήταν κάτι που το γνώριζα γιατί το έχω σπουδάσει και πάντα ήθελα να καταλήξω σε κάτι τέτοιο. Έμαθα πολλά από εκεί μέσα και καλό είναι να γνωρίζουν όλοι πως στην πολιτική χρειάζεται γερό στομάχι για να αντέξεις μέσα σε αυτό το σύστημα. Θα το συνεχίσω όμως και σκέφτομαι στις επόμενες εκλογές να κατέβω μεμονωμένα.

Όλο αυτό ήθελε τρέξιμο, χρόνο, χρήμα, ψυχολογική υποστήριξη από δικά μου άτομα. Φαντάσου να είσαι μια γυναίκα πολιτικός σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη. Να είσαι νέα γιατί και αυτό παίζει ρόλο γιατί σε αντιμετωπίζουν σαν να μην έχεις εμπειρία, γνώσεις και δεν σε αφήνουν να δείξεις τις ικανότητες σου. Και κατά δεύτερον όταν είσαι μια περιποιημένη γυναίκα αυτό μερικές φορές γίνεται κατακριτέο, το οποίο για μένα είναι μέγα λάθος. Σιγά σιγά πιστεύω πως αυτό θα μείνει πίσω γιατί έχουμε δει πολλές γυναίκες πολιτικούς και υποψήφιες που κατέβηκαν τελευταία, νέες, με γνώσει, με σπουδές.

Με τι ασχολείσαι τώρα;

Έχω μετοχές στο μαγαζί Gatsby, είναι στην Ερμού 21 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι ένα εστιατόριο – καφέ με shisha. Ήταν κάτι το οποίο εγώ δεν είχα υπολογίσει ότι θα ασχοληθώ αλλά προέκυψε. Παράλληλα έχω μετοχές στην εταιρεία Shisha life, όπου είμαστε παροχή shisha σε διάφορα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και εκτός, η οποία πάει πάρα πολύ καλά.

Τι σχέση έχει το Gatsby με τον Άρη;

Έχουμε πάρα πολλούς πελάτες στο Gatsby, και οπαδούς του Άρη αλλά και παίκτες. Έχει έρθει ο πρόεδρος, ο κ. Καρυπίδης, και έχουμε συχνούς πελάτες τον Βέλεθ, τον Κουέστα, τον Γκάμα, τον Σόουζα, τον Νέτο, τον Ιντέγε, τον Σάσα.

Επίσης, μετά από κάθε εντός έδρας νίκη οι παίκτες το πανηγυρίζουν στο Gatsby.

Είσαι Άρης και όχι για να απαντήσεις απλά στο «τι ομάδα είσαι» αλλά υποστηρίζεις θερμά την ομάδα.

Έχω μαλώσει στην ζωή μου πάρα πολλές φορές για τον Άρη. Μένω στην κ. Τούμπα οπότε στο σχολείο και αργότερα είχα προβλήματα. Δυσκολευόμουν ακόμα και να φορέσω φανέλα του Άρη και να βγω έξω αλλά εγώ δεν κολλάω πουθενά και το έκανα και αυτό.

Πως έγινες Άρης;

Να πω την αλήθεια επειδή είμαι Άρης πάρα πολλά χρόνια και ενεργά, δεν μπορώ να θυμηθώ πως έγινα. Δεν ήταν ότι είχα κάποια κλίση από την οικογένεια μου αλλά επέλεξα αυτή την ομάδα γιατί απλά μου άρεσε σαν μικρή. Μου άρεσε από μικρή η μπάλα, να βλέπω και άλλες ομάδες και ξένες. Γενικά μ’αρέσει να βλέπω ποδόσφαιρο και να είμαι λίγο πιο αντικειμενική.

Το πρόγραμμα σου το τελευταίο διάστημα είναι πλήρες. Πηγαίνεις γήπεδο; Παρακολουθείς Άρη;

Πολύ ενεργά πήγαινα στο γήπεδο μέχρι πριν 1,5 χρόνο γιατί είχα και πιο ελεύθερο χρόνο. Δηλαδή πήγαινα στην δουλειά μου και μετά γήπεδο. Πολλές φορές την κοπάναγα και από την δουλειά μου για να πάω στο γήπεδο. Και θέλω να τονίσω κάτι μου με είχε στενοχωρήσει πάρα πολύ, όταν ήμασταν στην Β’ Εθνική · το γήπεδο ήταν σχεδόν άδειο. Εγώ είχα πάει σε όλα τα εντός και το γήπεδο ήταν άδειο εκτός από το φιλικό με την Μπόκα Τζούνιορς. Παρόλα αυτά όταν ο Άρη ανέβηκε ο κόσμος επέστρεψε. Πολλοί φίλαθλοι τον είχαν ξεχάσει. Εγώ ήμουν εκεί ενεργά αλλά φέτος δυσκολεύτηκα πάρα πολύ και δεν πήγα. Πιο πολύ με στεναχώρησε το γεγονός ότι δεν μπόρεσα να τον δω ούτε στην τηλεόραση λόγω της εταιρείας και του μαγαζιού. Δεν είμαι άλλωστε της τηλεόρασης, προτιμώ να δω το ματς στο γήπεδο.

Επιφυλάσσομαι όμως να είμαι πιο ενεργή γιατί μια αγάπη έχουμε.

Έχουμε την ευκαιρία, αφού βέβαια επιστρέψουμε στην ενεργό δράση, να πανηγυρίσουμε ένα κύπελλο μετά από 50 χρόνια. Τι πιστεύεις θα συμβεί και ποια είναι τα συναισθήματα σου;

Αυτό που είχα κατά νου στα δύσκολα χρόνια του Άρη ήταν ότι έβλεπα και ήξερα μέσα μου ότι ο Άρη θα ανέβει, σιγά σιγά θα αποδείξει την αξία του σε όλους, το οποίο ήδη έκανε. Κάθε σεζόν γίνεται και πιο δυνατός, πιο ισχυρός, προκαλεί τον σεβασμό και «κλείνει» στόματα σε άλλες ομάδες και φίλαθλους. Δείχνει πράγματι μια ανοδική πορεία με πολύ καλούς παίκτες, με πολύ καλούς προπονητές και πλέον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ομάδα. Ο Άρης δεν έχει να φοβάται κανέναν και άνετα θα μπορούσε να είναι κυπελλούχος.

Οι οπαδοί του Άρη ξεχωρίζουν, γεγονός που όλοι το γνωρίζουν. Τι έχεις να πεις γι’ αυτό;

Ο κόσμος που εμψυχώνει και τους παίκτες. Και οι οπαδοί του Άρη είναι φίλαθλοι που το ζούνε, το έχουνε μέσα τους, είναι κάτι σαν την οικογένεια τους. Δεν είναι φανατισμένοι απλά αγαπούν υπερβολικά την ομάδα τους και αυτό είναι που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους φιλάθλους. Είναι φίλαθλοι επιπέδου.

Το φιλικό με την Μπόκα Τζούνιορς

Η καλύτερη μου στιγμή στον Άρη γιατί ήταν μαγεία. Όποιος ήταν στο γήπεδο και το έζησε αυτό ήταν πραγματικά εμπειρία ζωής, συναίσθημα το οποίο δεν περιγράφεται.

Την μέρα του φιλικού ή μια μέρα πριν γυρνούσα από την Αθήνα και μέσα στην πτήση ήταν η ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς. Μίλησα με τους παίκτες, μίλησα με τους συνοδευόμενους, τους προπονητές.

Το γήπεδο ήταν απλά μια μαγεία. Ήταν τέλεια. Όλα. Τα βεγγαλικά, τα πυροτεχνήματα, ατμόσφαιρα. Άρεσε και στους ίδιους τους παίκτες της Μπόκα αυτό το κλίμα που είδαν.

Είδα ένα φουλ γεμάτο γήπεδο για έναν Άρη που ήταν πεσμένος, όλοι ήταν πανταχού παρών.

O Άρης για μένα είναι μια ομάδα που παραπέμπει σε κάτι Λατινικό. Θα μπορούσε να παρουσιαστεί με μια ομάδα Βραζιλίας, Αργεντινής.

Η καλύτερη στιγμή που έχεις ζήσει με τον Άρη;

Ξεχωρίζω τον αγώνα με την Μπόκα ως καλύτερη στιγμή. Μου είχε αρέσει τρομερά το κλίμα, είναι κάτι που έχει καταγραφεί στο μυαλό μου.

Έχεις πάει ποτέ σε εκτός έδρα αγώνα;

Δεν έχω πάει ποτέ σε εκτός έδρα αγώνα. Θα ήθελα πάρα πολύ να μου δοθεί αυτή η ευκαιρία στο μέλλον και πόσον μάλλον ένα μακρινό ταξίδι.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης της φετινής σεζόν;

Νομίζω θα ξεχώριζα τον Μπρούνο Γκάμα. Είναι ένας πολύ δυνατός παίκτης και αξιόλογος. Έχει δείξει πολλά στην πορεία του μέχρι στιγμής.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης όλων των εποχών;

Σίγουρα θα βάλω πρώτο τον Κόκε, δεύτερο τον Χαβίτο. Και ο Νέτο φυσικά, ο οποίος ήταν πάρα πολύ καιρό στον Άρη, αγάπησε την ομάδα πραγματικά και δέθηκε μαζί της.

Ο Διαμαντόπουλος (που είναι ακόμα στην ομάδα) επίσης, είναι ένας πολύ καλός παίκτης και ο Σιώπης ήταν μια πολύ καλή μεταγραφή.

Είσαι μια γυναίκα οπαδός. Σε έχουν αντιμετωπίσει διαφορετικά ή με υποτιμητικό τρόπο;

Στο γήπεδο δεν μ’ έχουν αντιμετωπίσει ποτέ διαφορετικά. Ακόμα και από άρθρα που έκαναν με φωτογραφίες μου από το γήπεδο όλα τα σχόλια ήταν πολύ θετικά. Ο κόσμος του Άρη έχει επίπεδο. Ποτέ δεν αντιμετώπισα κακία ή υποτίμηση από άνδρες, ίσα ίσα στο γήπεδο έκανα πολλές γνωριμίες με διάφορου είδους κόσμο και τους ευχαριστώ όλους για αυτό. Γιατί θα δουν μια κοπέλα περιποιημένη και θα πουν «τι δουλειά έχει αυτή εδώ», κι όμως ήταν πάρα πολύ ομιλητικοί όλοι, τα σχόλια ήταν πολύ θετικά.

Αντιθέτως, έχω δεχθεί αρνητικά και άσχημα σχόλια από οπαδούς άλλων ομάδων.

Στο γήπεδο του Άρη, ο κόσμος του Άρη δεν με έχει αντιμετωπίσει ποτέ αρνητικά. Δεν μου έχουν πει κάτι κακό και έχω δει ποτέ κάτι κακό. Ίσα ίσα τους άρεσε που έβλεπαν ένα άτομο που φαινομενικά δεν κολλούσε στο γήπεδο για τα πρότυπα της Ελλάδας, κι όμως τους απέδειξα ότι έχω μεγάλη αγάπη για τον Άρη κι διατηρώ ακόμα οπότε αυτό όλοι το παίρνουν θετικά.

Ακόμη και στην πολιτική κυρίως άνδρες είναι που κάνουν κουμάντο. Ποια είναι η γνώμη σου και πως πήρες την απόφαση να σπουδάσεις Πολιτικές Επιστήμες και στην συνέχεια να ασχοληθείς με αυτό;

Για μένα αυτό είναι πολύ απαρχαιωμένο και παλαιωμένο γιατί κάποιοι άνδρες είναι πολλοί αξιόλογοι με γνώσεις και εμπειρία αλλά δεν είμαστε σε ένα ανδροκρατούμενο κράτος, δεν είμαστε 300 χρόνια πριν. Πρέπει να συμβαδίζουμε και με τα δεδομένα της Ευρώπης και Παγκοσμίως και οι γυναίκες να μπουν ενεργά. Σίγουρα υπάρχει φόβος από τις γυναίκες να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο γιατί οι άνδρες είναι πάρα πολύ αρνητικοί.

Έχω δεχθεί πάρα πολύ κακή κριτική και αρνητικά σχόλια χωρίς λόγο και χωρίς να έχω προκαλέσει απλά και μόνο επειδή ήμουν γυναίκα. Επειδή εγώ είμαι σκληρό καρύδι δεν ενέδωσα σε όλα αυτά, συνέχισα έτσι γιατί ξέρω ότι μέσα σε όλη αυτή την κακή κριτική υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι καλής κριτικής, οι οποίοι είναι άνθρωποι που βλέπουν ότι κάνεις κάτι καθαρό, κάνεις έναν αγώνα και προσπαθείς. Δεν έχεις κάποιο όφελος απλά είναι κάτι που γουστάρεις, όπως και σε όλα τα επαγγέλματα.

Σε πολλά επαγγέλματα όπως και στην πολιτική οι γυναίκες άρχισαν να εισχωρούν και να δημιουργούν μια πορεία, έχουν πράγματα να δείξουν.

Είσαι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Τι θα συμβούλευες σε κάποιον που θα ήθελε να μπει τώρα στις επιχειρήσεις;

Ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει πάρει μια πολύ ανοδική πορεία στην Ελλάδα. Βλέπω ότι πολλοί νέοι παίρνουν το έναυσμα να ασχοληθούν με επιχειρήσεις, να κάνουν δικές τους επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό γιατί φυσικά βοηθάει και στην οικονομία.

Θέλω να τους πω πως αν το θέλουν επειδή μπορεί να τους βολέψει ή το κοιτάνε χρηματικά, να μην το κάνουν. Αν όμως είναι το όνειρο τους να πάνε φουλ και να το ρισκάρουν.

Για τους χώρους εστίασης καλό θα ήταν ένα άτομο να γνωρίζει, να έχει υπάρξει υπάλληλος για να ξέρει εκ των έσω όλο αυτό.

Μακάρι πολλά άτομα να ασχοληθούν με τον τομέα των επιχειρήσεων γιατί όπως είπα κάνει πολύ καλό στην οικονομία και βλέπει κανείς τα όρια του. Είναι μια ευκαιρία που μπορείς να φτάσεις πολύ ψηλά. Ξέρουμε πολλούς αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες που έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Να προσθέσω ότι, θα δείτε σε λίγο καιρό κάτι δικό μου, καινούργιο πάνω στον τομέα των επιχειρήσεων που θα είμαι μόνη μου.

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις στους οπαδούς του Άρη:

Να συνεχίσουν να πιστεύουν στον Άρη, να μην τον εγκαταλείψουν ποτέ ούτε στα δύσκολα γιατί από τα δύσκολα φαίνεται το πόσο αγαπάς μια ομάδα. Φανατισμοί δεν χωρούν στο γήπεδο μας. Δεν είμαστε ομάδα σαν κάποιες άλλες που ξεφυλλίζονται και να κάνουν πράγματα τα οποία θίγουν την ανθρώπινη φύση. Εμείς δεν είμαστε τέτοιοι, είμαστε οπαδοί επιπέδου, έχουμε παιδεία · αυτό είναι το καλύτερο και αυτό που μας έχει κρατήσει ενωμένους και αυτό μας έχει κρατήσει στο επίπεδο που είμαστε τώρα.

Θέλω να συνεχίσουν οι οπαδοί του Άρη να είναι έτσι. Να είναι οπαδοί με παιδεία και να αγαπάνε πολύ την ομάδα. Τώρα έρχονται τα καλύτερα, τώρα θα πάμε στην κορυφή. Θα γυρίσουμε σε εποχές που έχουμε ξεχάσει, που μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε άλλες ομάδες που μας έχουν υποβιβάσει και ήρθε η ώρα Άρης να «κλείσει» τα στόματα και να δείξει την αξία του. Ποιος είναι ο κυρίαρχος της πόλης.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button