Σκέφτηκα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Έμεινα σχεδόν ένα χρόνο εκτός δράσης και τότε είπα στον εαυτό μου: αυτό είναι το τέλος. Ωστόσο, ήμουν ξεροκέφαλος και η ξεροκεφαλιά μου αυτή με έσωσε.
Αυτές ήταν μερικές από τις δηλώσεις που παραχώρησε ο Λούκας Σάσα σε συνέντευξη του στη Βραζιλιάνικη Lance πριν από λίγα χρόνια. Εκεί, εξηγούσε πώς η καριέρα του πέρασε από πολλές δυσκολίες αλλά ο ίδιος δεν τα παράτησε ποτέ ακόμη και όταν δέχθηκε απειλές για τη ζωή του.
Αυτές οι εμπειρίες τον μετέτρεψαν στον μαχητή που “σκυλιάζει” στο γήπεδο με τη φανέλα του Άρη σήμερα βγάζοντας κραυγές πάθους μέσα στους αγώνες. Τα όσα έζησε έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα ποδοσφαιρική πορεία του Βραζιλιάνου που δεν σταματά ποτέ να δίνει ό,τι έχει και δεν έχει για την ομάδα του.
Κορίνθιανς και Βραζιλία
Έτος 2009. Η Κορίνθιανς με τον Σάσα ως έναν από τους καλύτερούς της παίχτες, σήκωνε το 7ο Σάο Πάολο Κύπελλο Ακαδημιών. Ο νεαρός τότε Λούκας βρίσκονταν από το 2003 στην ομάδα και ήταν από αυτούς που αναδείχθηκαν σε εκείνη τη διοργάνωση.
Ωστόσο, η μετάβαση του από ερασιτέχνη σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή ήταν πολύ πιο δύσκολη από όσο μπορούσε να φανταστεί.
Μεγάλωσα και πέρασα 7 χρόνια στην Κορίνθιανς. Ήταν όνειρο μου να γίνω παίχτης της μεγάλης ομάδας. Μετά το Κύπελλο Σάο Πάολο, άκουγα να λένε ότι θα προβιβαστώ στην ανδρική ομάδα αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Έβλεπα τους φίλους μου να ανεβαίνουν και να παίζουν. Κατάλαβα ότι έπρεπε να παλέψω για την καριέρα μου έλεγε ο Σάσα.
Εκείνη την περίοδο η Κορίνθιανς ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και η ομάδα επέλεξε να ενισχυθεί μεταγραφικά παρά να δώσει την ευκαιρία σε παίχτες που αναδείχθηκαν στις ακαδημίες της, όπως ο Σάσα. “Το όνειρο μου ήταν να γίνω επαγγελματίας αλλά δεν είχα τύχη τότε. Η ομάδα ανέβηκε κατηγορία και έφερε πολλούς παίχτες με αποτέλεσμα να χάσω τη θέση μου” είπε ο Βραζιλιάνος στην IG Esporte το 2014.
Η αβεβαιότητα λίγο έλειψε να του κοστίσει την καριέρα.
Νόμιζα πως έφευγα από την Κορίνθιανς ως έτοιμος ποδοσφαιριστής αλλά στην πραγματικότητα δεν ήμουν. Ήταν τεράστιο χτύπημα για μένα. Σκέφτηκα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Πήγα για ενάμισι χρόνο στη Γκρέμιο Μπαρουέρι αμέσως μετά. Όταν έφυγα από εκεί υπήρχαν ευκαιρίες αλλά κατέληξα να μείνω εκτός δράσης για σχεδόν ένα χρόνο. Νόμιζα πως αυτό ήταν το τέλος της καριέρας μου. Ωστόσο, ήμουν ξεροκέφαλος και αυτό με έσωσε συνέχιζε ο Βραζιλιάνος.
Η Γκρέμιο Μπαρουέρι υποβιβάστηκε στην 2η κατηγορία της Βραζιλίας και ο Σάσα αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη. Υπέγραψε στην Ιταλική Καταντζάρο το 2011, ομάδα της 3ης κατηγορίας.
Έμεινα στην Ιταλία για 4-5 μήνες. Ήταν μεγάλο άλμα για μένα. Έπαιξα μόλις μία φορά αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι απέκτησα το Ιταλικό διαβατήριο. Κατάλαβα επίσης ότι μπορούσα να προσαρμοστώ εύκολα σε οποιαδήποτε χώρα και αυτό με βοήθησε πολύ στην καριέρα μου.
Ο Σάσα επέστρεψε στη Βραζιλία για λογαριασμό της Σαν Χοσέ παίζοντας σε 10 παιχνίδια. Τότε, έλαβε τη δεύτερη πρόσκληση για την Ευρώπη.
ΤΣΣΚΑ Σόφιας και… Μαφία
Αυτή τη φορά ο προορισμός ήταν η Βουλγαρία υπογράφοντας στη ΤΣΣΚΑ Σόφιας το 2012. Οι ικανότητες του έγιναν αμέσως αντιληπτές και ο ίδιος έκανε ντεμπούτο στο Europa League όντας ένας από τους καλύτερους παίχτες εκείνης της σεζόν. Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο ίδιος για άλλη μία φορά.
To 2013, η ΤΣΣΚΑ βίωσε μεγάλη οικονομική κρίση με τον Σάσα να παίζει απλήρωτος 3 μήνες. “Είπα δεν είναι δυνατόν να έχω φύγει από τη Βραζιλία, να έχω κάνει τόσες θυσίες και να μην πληρώνομαι. Έτσι αποφάσισα να προσφύγω στα δικαστήρια”.
Μόνο εύκολο δεν ήταν αυτό για τον Βραζιλιάνο όπως δήλωνε αργότερα ο ίδιος.
Εκείνη την περίοδο υπήρχε ένα στέλεχος στην ΤΣΣΚΑ που όλοι ήξεραν ότι ήταν “λίγο” μαφιόζος. Όμως, με βοήθησε πολύ στην αρχή. Τη μέρα που η διοίκηση έλαβε την ειδοποίηση ότι πηγαίνω στα δικαστήρια, αυτός θύμωσε πάρα πολύ μαζί μου και με απείλησε. Μου είπε αν σε πετύχω στο δρόμο… . Είχα προτάσεις τότε και κατάλαβα ότι είχα δύο επιλογές. Είτε να μείνω εδώ (Σόφια) και να αντιμετωπίσω έναν Μαφιόζο είτε να φύγω. Δεν το σκέφτηκα πολύ.
Δέχθηκα φραστικές επιθέσεις από οπαδούς. Με κατηγόρησαν ότι ήμουν μισθοφόρος και ότι σκεφτόμουν μόνο τον εαυτό μου. Κανείς δεν έβλεπε ότι ήμουν άνθρωπος που έπρεπε να στηρίξει την οικογένεια του.
Βρίσκοντας την “Ιθάκη” του στο Ισραήλ
Ο Σάσα πέρασε από δοκιμαστικό και υπέγραψε στην Χάποελ Τελ Αβίβ. Και εκεί η προσαρμογή του ήταν δύσκολη δεδομένης της τεταμένης πολιτικής κατάστασης της χώρας.
Στην αρχή φοβόμουν πολύ για το τι θα αντικρίσω το ίδιο και η γυναίκα μου. Σειρήνες ηχούσαν στην πόλη συχνά αλλά μετά κατάλαβα ότι αυτό ήταν κάτι σύνηθες για τους ντόπιους. Η οικογένεια μου στη Βραζιλία με έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνα γιατί νόμιζε ότι γινόταν πόλεμος στην πόλη. Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική καθώς εντάσεις σπάνια υπήρχαν μέσα στο Τελ Αβίβ. Αγάπησα τη χώρα και την κουλτούρα της. Μου λείπουν οι φίλοι που έκανα εκεί έλεγε στην iG Esporte.
Η επιτυχημένη πορεία στη Λουντογκόρετς
Ο Σάσα πέρασε τρεις επιτυχημένες σεζόν στο Ισραήλ και η Λουντογκόρετς του χτύπησε την πόρτα. Αυτός δεν είπε όχι στην επιστροφή στη Βουλγαρία με την ομάδα να αγωνίζεται και στο Champions League. Ως παίχτης της Λουντογκόρετς κέρδισε 4 τίτλους μέχρι που απάντησε θετικά στην πρόταση του Άρη το περασμένο καλοκαίρι.
Δεν αντιμετώπισα πρόβλημα προσαρμογής. Νομίζω πως οφείλεται και στη θέση που παίζω και στον τρόπο παιχνιδιού μου. Πάντα μπορούσα να κερδίζω τους ανθρώπους με τη νοοτροπία μου. Είμαι ένας ποδοσφαιρικός κυνηγός. Ανεξάρτητα από το πού παίζω ποδόσφαιρο, τρέχω και κυνηγάω τον αντίπαλο έλεγε στην Lance.
Και δεν είχε άδικο. Φυσικά και δεν είναι αλάνθαστος αλλά κανένας δεν θα τον δει να μην κυνηγάει με νύχια και με δόντια τον αντίπαλο του. Και κανένας δεν μπορεί να πει πως δεν έχει κερδίσει άπαντες, εντός και εκτός Άρη, με την νοοτροπία του αυτή.