ΓενικάΜουσική

Λέοναρντ Κοέν: Ο ποιητής, συγγραφέας και τραγουδοποιός (video)

Ο Λέοναρντ Κοέν ξεκίνησε σαν ποιητής και συγγραφέας. Ασχολήθηκε με τη μουσική μεταγενέστερα και έγινε ένας θρυλικός τραγουδοποιός.

Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες μορφές της μουσικής, της ποίησης και της λογοτεχνίας. Ο Λέοναρντ Κοέν έχει κερδίσει συνολικά πάνω από σαράντα βραβεία για το γράψιμο και για τη μουσική του.

Image result for leonard cohen

Ο Λέοναρντ Κοέν θεωρείται από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς της γενιάς του και ενέπνευσε πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Η βαριά, μπάσα φωνή του Λέοναρντ Κοέν υπήρξε το σήμα κατατεθέν του. Τα τραγούδια του λατρεύτηκαν από εκατομμύρια θαυμαστές. Ποιος δε γνωρίζει τα Hallelujah, First we take Manhattan, Dance me to the end of love, I’ m your man και Everybody knows;

Για τους περισσότερους, ο Λέοναρντ Κοέν ήταν ερωτικός, για πολλούς κοινωνικοποιημένος, για κάποιους θρήσκος και για άλλους, απλά, ο Λέοναρντ Κοέν που ήξερε να χειρίζεται με μοναδικό τρόπο την πένα, τη μουσική και τη φωνή του.

Image result for leonard cohen

«Σας ευχαριστώ φίλοι μου. Είμαστε προνομιούχοι που μπορούμε να μαζευόμαστε σε στιγμές σαν αυτές όταν ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου είναι βουτηγμένο στο σκοτάδι και το χάος. Για αυτό χτυπήστε τις καμπάνες που μπορούν ακόμα να χτυπούν, ξεχάστε την τέλεια προσφορά, υπάρχει μία ρωγμή στα πάντα και έτσι περνάει μέσα το φως».

Λέοναρντ Κοέν (απευθυνόμενος στο κοινό, σε συναυλία του το 2008 στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας και στίχους από το τραγούδι Anthem)

Image result for leonard cohen

Ο Λέοναρντ Κοέν γεννήθηκε το 1934 σε αγγλόφωνο προάστιο του Μόντρεαλ στον Καναδά. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία εννέα ετών. Άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα από νεαρή ηλικία. Ο Λέοναρντ Κοέν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποίηση του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Μετά τη λήψη της στοιχειώδους εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο Roslyn το 1948, προσχώρησε στο Γυμνάσιο του Westmount όπου σπούδασε ποίηση και μουσική. Στα δεκατρία του χρόνια σχηματίζει μία μικρή μπάντα, τους Buckskin Boys, με τους οποίους έπαιζε μουσική κάντρι σε καφέ του Καναδά.

Το 1955 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο McGill όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία. Μέχρι τότε έγραφε αρκετά ποιήματα που δημοσιεύονταν σε περιοδικά. Το 1956 δημοσιεύεται το πρώτο του βιβλίο ποιημάτων Ας συγκρίνουμε τις μυθολογίες, το οποίο ο Κοέν αφιερώνει στον πατέρα του. Πήρε καλές κριτικές αλλά δε του χάρισε την αναγνωρισιμότητα. Το επόμενο βιβλίο του The Spice–Box of the Earth, επίσης με ποιήματα, καθιέρωσε τον Κοέν σαν ποιητή και λογοτέχνη.

Image result for leonard cohen

Τα θέματα με τα οποία καταπιανόταν ο Λέοναρντ Κοέν στη γραφή του ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας, η πολιτική, η θρησκεία, η κοινωνία, η σεξουαλικότητα κ.ά.

Εκείνη την περίοδο ο Κοέν αγοράζει ένα σπίτι στην Ύδρα. Απομονώνεται και γράφει τα επόμενα έργα του Flowers for Hitler, Parasites of Heaven καθώς και τα μυθιστορήματα The Favorite Game και Beautiful Losers. Τα επόμενα χρόνια ο Κοέν επικεντρώνεται σε στίχους τραγουδιών και μειώνει τη συγγραφική του δράση χωρίς όμως να τη σταματήσει. Το 1984 με το βιβλίο του Book of Mercy, κερδίζει το λογοτεχνικό βραβείο Καναδικής Συγγραφικής Ένωσης για την Ποίηση. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

Ο Λέοναρντ Κοέν το 1967 πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ασχοληθεί με τη μουσική. Οι εμφανίσεις του σε κάποια φεστιβάλ της φολκ μουσικής σκηνής τραβούν την προσοχή του παραγωγού της Κολούμπια Τζον Χάμοντ. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ «Τα τραγούδια του Λέοναρντ Κοέν». Το άλμπουμ πηγαίνει αρκετά καλά και ακολουθούν άλλα τρία. Η γνωριμία του με τον παραγωγό της Warner Φιλ Σπέκτορ τον οδηγεί στο πέμπτο του άλμπουμ, Death of a Ladies’ Man, που κυκλοφόρησε το 1977. Το άλμπουμ ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα του Κοέν και παίρνει πολύ κακές κριτικές.

Στη δεκαετία του ’80, το άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν Various Positions με τα γνωστά τραγούδια Hallelujah και Dance me to the end of love, απογειώνει τη μουσική του καριέρα.

Αυτό το τραγούδι το έχουν ερμηνεύσει πάνω από εκατό καλλιτέχνες σε διάφορες γλώσσες και έχει κάνει πωλήσεις σχεδόν πέντε εκατομμυρίων αντιτύπων μέχρι το 2008. Το “Hallelujah” έχει ακουστεί σε αρκετές ταινίες, εκπομπές και ντοκιμαντέρ. Η δημοσιογράφος των New York Times Τζάνετ Μάσλιν, χαρακτηρίζει το τραγούδι ως το πιο πολυτραγουδισμένο στην Αμερική.

Στη μουσική του πορεία ο Λέοναρντ Κοέν έχει κυκλοφορήσει συνολικά δεκατέσσερα άλμπουμ, τα περισσότερα πολύ επιτυχημένα. Πολλά από τα τραγούδια του έχουν χρησιμοποιηθεί σε ταινίες και ντοκιμαντέρ. Αρκετά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί και τραγουδηθεί από άλλους καλλιτέχνες.

«Ο Λέοναρντ Κοέν ήταν μοναδικός! Ένας άνθρωπος «γίγαντας» και ένας λαμπρός τραγουδοποιός. Αναντικατάστατος. Αγάπησα τον ίδιο και την υπέροχη μουσική του».
Έλτον Τζον, Τουίτερ 2016

«Ο Λέοναρντ Κοέν πέθανε. Ακόμα μία μαγευτική φωνή σιώπησε».
Μπέτι Μίντλερ, Τουίτερ 2016

Στην τελευταία του συνέντευξη στο δημοσιογράφο David Remnick, το καλοκαίρι του 2016, ο Κοέν έχοντας μία σειρά από προβλήματα υγείας παραδέχεται: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω». Ο Λέοναρντ Κοέν πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2016 στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, σε ηλικία ογδόντα δύο ετών. Η κηδεία του έγινε στον τόπο καταγωγής του, το Μόντρεαλ. Πραγματοποιήθηκαν αφιερώματα προς τιμήν του στο Λος Άντζελες, το Μόντρεαλ και άλλες πόλεις, από καλλιτέχνες και πολιτικά πρόσωπα.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button