Ποδόσφαιρο

Κυριακίδης για Λούκας: “Παίχτης με αγάπη για την επιτυχία, παίζει άνετα δεξί μπακ”

Στον Yellow Radio και στην εκπομπή “Αθλητικό X-Press” φιλοξενήθηκε ο Ηλίας Κυριακίδης μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την ποιότητα του Λούκας Σάσα, με τον οποίο συνυπήρξαν στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας. 

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της ΑΕΚ αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στην αγωνιστική ποιότητα του μεταγραφικού στόχου του Άρη, σχολίασε τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Superleague ενώ δεν παρέλειψε να δώσει τη δική του άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον Ιάσονα Μίσχο:

Για τη νέα του καριέρα

Η μετάβαση δεν μου πήρε πολύ χρόνο. Με το που είχα την πρόταση από την Παναχαϊκή για να συμμετέχω σε ένα πολύ ωραίο εγχείρημα που διήρκησε 3 σεζόν περίπου, αποφάσισα αμέσως να σταματήσω το ποδόσφαιρο.

Σε αυτή τη θέση, οφείλεις να είσαι προπονητής αλλά με εκπαιδευτική προσέγγιση. Εμείς εκπαιδεύουμε τους προπονητές να εκπαιδεύουν τα παιδιά με πολύ μεγάλο στόχο αυτά να εκπαιδεύσουν με τη συμπεριφορά τούς γονείς τους.

Για το πώς αντιμετωπίζεται το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες

Το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται από όλους και να είναι για όλους. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο ξέρουμε ότι είναι το ομορφότερο άθλημα στον κόσμο. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άνθρωποι σε πόστα, οι οποίοι μπορούν να “λερώσουν” αυτό το όμορφο άθλημα. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν υπάρχουν μόνο τα “επίλεκτα” παιδιά που βρίσκονται στις ακαδημίες των μεγάλων ΠΑΕ, υπάρχει και ο μαζικός αθλητισμός που πρέπει να αφορά τους πάντες. Είναι πολύ σημαντική η κάθε προπόνηση αλλά πιο σημαντική είναι η προσέγγιση του κάθε παιδιού ανάλογα με την ηλικία. Η προπόνηση πρέπει πάντα να γίνεται  αναλογικά με την ηλικία.

Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή σαν χώρα να καταλάβει ο κάθε γονιός ότι δεν έχει τον Μέσι, τον Σουάρεζ, τον Ντε Λιχτ αλλά μπορεί να έχει απλώς ένα ακόμη παιδί;

Δεν ξέρω σε πόσο χρόνο μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό σαν χώρα συνολικά αλλά στις ακαδημίες μας βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η Ελλάδα διαθέτει το ταλέντο αλλά υστερεί σε θέματα νοοτροπίας. Αυτό είναι το οξύμωρο.

Για τον Σιώπη

Εξωτερικεύει πάρα πολύ τα όσο νιώθει και χρειαζόμαστε έναν τέτοιον ποδοσφαιριστή σε κάθε ενδεκάδα ο οποίος θα μπορεί να φέρει πιο κοντά τον φίλαθλο κόσμο με αυτό που γίνεται στο γήπεδο. Αγαπάει και έχει πάθος για το άθλημα. Χαίρομαι για το γεγονός ότι πέρυσι τέτοιον καιρό η καριέρα του ήταν μετέωρη. Χαίρομαι επίσης που μέσω του Άρη κατάφερε να πατήσει στα πόδια του γερά και να βελτιώσει την πορεία της καριέρας του.

Για τα αγωνιστικά στοιχεία του Λούκας Σάσα

Το βασικό του στοιχείο, που κέρδισε την εμπιστοσύνη 3 διαφορετικών προπονητών που είχαμε, είναι ότι είναι παίχτης με σταθερή απόδοση, χωρίς διακυμάνσεις και σκαμπανεβάσματα. Έχει πολύ αγάπη για την επιτυχία. Στο γυμναστήριο πάντα φρόντιζε να παίρνει ένα επιπλέον πρόγραμμα για να δουλέψει πριν ή μετά την προπόνηση. Έπαιζε με ευκολία σε δύο θέσεις και είχε καλή απόδοση ως δεξί μπακ.

Ανάλογα με τη θέση που αγωνιζόταν, 6άρι, 8άρι ή δεξί μπακ έβαζε τις ανάλογες προτεραιότητες στο τι πρέπει να κάνει. Αντιλαμβανόταν δηλαδή το παιχνίδι διαφορετικά ανάλογα με τη θέση που έπαιζε κάθε φορά. Το παιχνίδι του είχε μετριοπάθεια και ισορροπία για αυτό και είχε πάντα μια σταθερή, θετική απόδοση. Επίσης, έχει πολύ καλό και επίμονο επιθετικό μαρκάρισμα.

Πλέον, μετά από το πέρασμα του από Χάποελ και Λουντογκόρετς έχει την πείρα να διαχειριστεί καλύτερα τον εαυτό του και να τρεξίματα του μέσα στο παιχνίδι. Έχει πολύ καλές αντοχές και φυσική κατάσταση.

Ο Άρης ενδέχεται να είναι χωρίς το βασικό του δεξί μπακ στα πρώτα του Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Θα έλεγες δηλαδή ότι μπορεί να παίξει εκεί;

Ναι θα μπορεί σίγουρα.

Είναι παίχτης προσαρμοστικός; Ο Άρης χρειάζεται έναν παίχτη που να έρθει σήμερα και σε 20 μέρες να παίξει.

Νομίζω πως ναι. Αγωνιζόμενος στην ΤΣΣΚΑ υπήρχαν κάποια κοινά με το ελληνικό πρωτάθλημα. Υπήρχαν ταχύτητες. Έχει καλές παραστάσεις και εικόνες. Οπότε ερχόμενος σε μία επίσης σημαντική ομάδα δεν νομίζω να χρειάζεται μεγάλο χρόνο συμμετοχής και προσαρμογής. Ωστόσο, πρέπει ως προπονητές και ως κόσμος να έχουμε την ανάλογη την υπομονή και κατανόηση.

Για την κατάσταση στο Ελληνικό πρωτάθλημα

Οι παθογένειες στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι συγκεκριμένες και έχουν ρίζες στην ίδια την ελληνική κοινωνία. Αλλά αν εμείς οι ίδιοι άνθρωποι που αγαπούμε το ποδόσφαιρο και ζούμε από αυτό τα βλέπουμε όλα μαύρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει φως το τούνελ. Πρέπει να ξανασκεφτούμε πόσο όμορφο είναι το άθλημα και ότι το Ελληνικό πρωτάθλημα έχει φέρει πολλές επιτυχίες. Πρέπει πρώτα να ξαναγαπήσουμε αυτό που παρακολουθούμε.

Βλέπουμε ότι πέρυσι με την επιστροφή όλων των μεγάλων ομάδων στην Superleague είχαμε ένα πιο ωραίο πρωτάθλημα.

Συμφωνώ και μακάρι να μην υπάρχουν πλέον 3 ταχύτητες στο πρωτάθλημα. Να υπάρχουν πολλές ομάδες που να παλεύουν για τον τίτλο ή για την έξοδο στην Ευρώπη και να υπάρχουν λιγότερες ομάδες που να παλεύουν για την παραμονή

Τέλος, για την είσοδο των play-off

Εάν φθάσεις μέχρι τα play-off και το προϊόν σου είναι ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον τότε έτσι θα είναι και τα play-off και θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button