Κρας τεστ για τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια και δημόσιο
Δύο μεγάλα μέτωπα που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση που έχει ήδη δώσει ή που θα διαθέσει ο ESM το επόμενο διάστημα, καθώς και άλλες δύο παρεμβάσεις που θεωρούν οι δανειστές κομβικές για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδος, συνιστούν το σκληρό πυρήνα των προαπαιτούμενων που θα δώσουν το πράσινο φως όχι μόνο για την πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση (επιχειρείται να γίνει στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου) αλλά και για τη μεγάλη συμφωνία που επιχειρείται να ολοκληρωθεί το Μάιο – Ιούνιο του 2018.
Οι τράπεζες αλλά και ιδιωτικοποιήσεις είναι τα δύο μέτωπα που συνδέονται άμεσα τα δάνεια του ESM, οι πρώτες λόγω των τεστ αντοχής που πλησιάζουν και οι δεύτερες λόγω της συμμετοχής των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στην απομείωση του χρέους. Και οι θεσμοί φέρεται ότι θα εποπτεύουν αυστηρά έως και τον Ιούνιο του 2018 όχι μόνο την πορεία των πλειστηριασμών (ηλεκτρονικών και μη) σε όλη την ελληνική επικράτεια και για χρέη στο δημόσιο, αλλά και ότι θα ζητούν την πιστή πλέον εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος παρεμβάσεων ολοκλήρωσης των μεγάλων εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων. Οι άλλες δύο παρεμβάσεις υψηλής προτεραιότητας είναι η αγορά ενέργειας αλλά και το θέμα του δημοσίου και της λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων:
- Στο τραπεζικό πεδίο, πέρα από την διενέργεια πλειστηριασμών, προωθείται η αξιολόγηση του νόμου Κατσέλη, η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του πλαισίου του ΤΧΣ.
- Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων απαιτούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένα βήματα σε κινήσεις-ορόσημα πριν από το τέλος του Μνημόνιου. Στο κάδρο βρίσκεται η εκκίνηση των εργασιών στο Ελληνικό, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Εγνατία, αλλά και το Θριάσιο, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ.
- Στην ενέργεια κομβική είναι η υλοποίηση της συμφωνίας για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
- Στο Δημόσιο, πέρα από την κινητικότητα και την τήρηση των κανόνων προσλήψεων/αποχωρήσεων, ζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες παρεμβάσεις για τη χαρτογράφηση του Δημοσίου και τη διερεύνηση ανάθεσης σε ιδιώτες δραστηριοτήτων για τις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια δημόσιας κάλυψης. Προωθείται ο νόμος χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και η απο-πολιτικοποίηση του Δημοσίου (δύο δεσμεύσεις που μετακινούνται από αξιολόγηση σε αξιολόγηση).
Τα μέτωπα της συμφωνίας
Τα μέτωπα ουσιαστικά είναι πολύ περισσότερα. Η νέα συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνει τα 110 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και τα 75 της 4ης, καθώς και τους όρους για τη μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ (για την παρουσία του, αλλά και για τα μέτρα/ αντίμετρα του 2019-2021) για το χρέος, τη χρηματοδότηση που θα λάβει από τον ESM, αλλά και για το «πλαίσιο» μετα-μνημονιακής εποπτείας.
Περιλαμβάνουν και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις όπως η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις αγορές βάση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στις επιδοτήσεις μεταφορών και ενοικίων, οι αλλαγές στην υγεία για τον «εξορθολογισμό» της δαπάνης με την γενίκευση των «θεραπευτικών πρωτοκόλλων» και τον θεσμό της υποχρεωτικής εγγραφής ασθενούς σε οικογενειακό γιατρό. Προωθούνται και οι αλλαγές στο εργασιακό (α.α. οι διατάξεις που αποσύρθηκαν από τη Βουλή αναμένεται να ενταχθούν εκ νέου σε νομοσχέδιο έως το τέλος του έτους) και στο πλέγμα προνοιακών-οικογενειακών επιδομάτων. Και βέβαια, επιβεβαιώνουν την δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν τον προηγούμενο Μάιο- Ιούνιο αλλά και να λάβει πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο στο μέλλον.
Οι δεσμεύσεις στους επενδυτές
Η κυβέρνηση έδωσε διαβεβαιώσεις στους θεσμούς για την υλοποίηση ενός τεράστιου εφαρμοστικού «όγκου» εντός του Δεκεμβρίου, αλλά και την έγκαιρη εφαρμογή των δεσμευτικών ανά μήνα παρεμβάσεων έως τον Ιούνιο του 2018. Ανάλογες δεσμεύσεις θα δώσει και προς τις αγορές και τον επενδυτικό κόσμο.
Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να εκταμιεύσει τη συμφωνία σε όρους επενδυτικού κλίματος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στο ετήσιο Capital Link Forum, η κυβέρνηση, παρουσία των τραπεζιτών, εκπροσώπων μεγάλων ελληνικών εταιρειών, αλλά και των «θεσμών», θα επιχειρήσει τη Δευτέρα να «κοινωνήσει» τη συμφωνία και να περάσει το μήνυμα της «αλλαγής σελίδας». Ήδη ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι στην Νέα Υόρκη και πέρα από το συνέδριο σχεδιάζει σειρά επαφών και συμμετοχών σε εκδηλώσεις.
Πηγή: press724.gr