Γενικά

Κοροναϊός: 15 ημέρες άδειας από το… κράτος για τους γονείς το βασικό σενάριο

Ειδικό σχήμα αδειών με αποδοχές για τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία που κλείνουν εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για άδεια 15 + 15 ημέρων, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς μετά το λουκέτο σε όλα τα σχολεία της χώρας λόγω κοροναϊού. 

Το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι της διυπουργικής σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος με “τριμερή χρηματοδότηση”με βάση το οποίο η “ειδική άδεια” θα αποζημιώνεται από τον εργοδότη και το κράτος, το οποίο θα κληθεί να επιδοτήσει ένα τμήμα του κόστους των αποδοχών της άδειας. Στο μέτρο αναμένεται να συνεισφέρει και ο εργαζόμενος καθώς στο επικρατέστερο σενάριο θα αφαιρείται ένα μέρος της κανονικής του άδειας αναψυχής. Δηλαδή ένα τμήμα από τις 15 ημέρες θα προέρχεται από την κανονική άδεια αναψυχής που δικαιούται ο εργαζόμενος.  

Σε κάθε περίπτωση οι ημέρες της ειδικής άδειας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ανέρχονται σε έως 15 για τον πατέρα και έως 15 για τη μητέρα, ενώ μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω “άδεια ειδικού σκοπού” δεν αποκλείεται να έχει ηλικιακό «κόφτη». Στο επικρατέστερο σενάριο θα αφορά γονείς παιδιών που φοιτούν έως και στη Γ΄Γυμνασίου. Κι αυτό καθώς εκτιμάται πως τα παιδιά του Λυκείου μπορούν να μείνουν μόνα στο σπίτι. 

“Η χορήγηση ειδικής άδειας στους γονείς μπορεί να γίνει με βάση τρία κυρίαρχα μοντέλα”, σχολιάζει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. Όπως ο ίδιος προσθέτει “τα εν λόγω τρία μοντέλα είναι τα εξής :  

  • Ένας από τους δυο γονείς υποβάλλει δήλωση στον εργοδότη ότι θα έχει αυτός την φροντίδα των παιδιών και λαμβάνει άδεια με πλήρεις αποδοχές για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το ειδικό “λουκέτο” στα σχολεία. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στην Ιταλία. 
  • Μεικτό σύστημα, κάποιες ημέρες ειδικής άδειας και κάποιες ημέρες άδειας αναψυχής με αποδοχές
  • Χορήγηση ημερών αδείας με επανάληψη παροχής της εργασίας υπό την μορφή πρόσθετων ωρών εργασίας με την λήξη της περιόδου κινδύνου”

Στο τραπέζι βρίσκεται και 3μηνη παράταση ισχύος των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, της ασφαλιστικής ικανότητας και των αναπηρικών συντάξεων. Κι αυτό διότι κάποιοι για να ανανεώσουν την σύνταξη τους ή το επίδομα τους καλούνται να περάσουν από ΚΕΠΑ, ενώ σε ότι αφορά την ασφαλιστική ικανότητα οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάνεις πολίτης να μείνει χωρίς υγειονομική περίθαλψη. 

Στο μεταξύ και η Ομοσπονδία των τραπεζουπαλλήλων (ΟΤΟΕ) απέστειλε επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, καλώντας τις Τράπεζες «να διευκολύνουν τη χορήγηση αντίστοιχων έκτακτων ειδικών αδειών με αποδοχές στους τραπεζοϋπαλλήλους που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής φύλαξης των παιδιών τους». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η τραπεζοϋπαλληλική Ομοσπονδία, «από την πλευρά μας, στη σημερινή συγκυρία αποτροπής της εξάπλωσης του ιού Covid-19 θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση των Τραπεζών αφ’ ενός να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα αποτελεσματικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου με αυτές κοινού, αφ’ ετέρου να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους εργαζόμενους γονείς.

Νωρίτερα, ότι κλείνουν όλα τα σχολείαδημόσια και ιδιωτικά καθώς και τα Πανεπιστήμια λόγω κοροναϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καθώς και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας θα μείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες για προληπτικούς λόγους, έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Πηγή: ethnos.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button