Γενικά

Κορωνοϊός: Μείωση έως 30% στα φοιτητικά ενοίκια

Μείωση έως και 30% στις τιμές των φοιτητικών ενοικίων φαίνεται να φέρνει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

«Η μείωση θα είναι της τάξεως του 30% και θα συντελεστεί σε δύο… δόσεις. Η πρώτη θα καταγραφεί το β’ 15νθήμερο του Ιουλίου, οπότε και θα έχουμε καλύτερη εικόνα, όσον αφορά στο στοκ των προς διάθεση ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Airbnb», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο επικεφαλής του E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας, και συνεχίζει: «Η κορύφωση της μείωσης, ωστόσο, θα παρατηρηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές στα κατά τόπους πανεπιστημιακά ιδρύματα και ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών θα έχει ήδη νοικιάσει σπίτι. Το διάστημα αυτό πολλοί ιδιοκτήτες, για να μη βρεθούν με κενά ακίνητα, θα αναγκαστούν να βάλουν αρκετό… νερό στο κρασί τους, ρίχνοντας σημαντικά τα ζητούμενα ενοίκια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση στα ενοικιαστήρια θα είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα και, συγκεκριμένα, στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα. «Ο λόγος είναι απλός: Η “εκτόξευση” των τιμών όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η μεγάλη εξάρτησή τους από τον τουρισμό, έναν κλάδο ο οποίος πλήττεται βάναυσα από τον κορονοϊό. Ακόμη και εάν δεχθούμε τις εκτιμήσεις που θέλουν την αγορά να επανέρχεται σταδιακά από τις αρχές Μαΐου, θα απαιτηθεί ένα διάστημα τουλάχιστον έξι με εννέα μηνών, προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ενοικιαστήρια, για παράδειγμα, στη φοιτητούπολη Ζωγράφου ξεκινούσαν πέρυσι από τα 250 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και από τα 350 ευρώ για ένα δυάρι, ενώ εξίσου «τσιμπημένες» ήταν οι τιμές και στο Αιγάλεω, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό φοιτητών (από 240 ευρώ έως και 400 ευρώ, αναλόγως του τύπου του ακινήτου). Οσον αφορά στο Κουκάκι, το οποίο κάνει… θραύση μεταξύ των χρηστών της Airbnb, τα ενοικιαστήρια είχαν εκτοξευτεί το 2019, αγγίζοντας έως και τα 750 ευρώ για μία επιπλωμένη γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι.

Οσον αφορά στα νησιά, όσοι από τους γονείς κατάφεραν να μισθώσουν πέρυσι ένα ακίνητο υποχρεώθηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενδεικτικά, στα Χανιά, που θεωρείται «προπύργιο» της οικονομίας του διαμοιρασμού, οι ζητούμενες τιμές προσέγγιζαν πέρυσι ακόμη και τα 350 ευρώ για μία γκαρσονιέρα, με το δυαράκι να μισθώνεται έναντι 420 ευρώ. Τέλος, στο Ηράκλειο, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν το 2019 κατά 12%, το κόστος είχε διαμορφωθεί έως 380 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και έως 400 ευρώ για ένα δυάρι.

Αξάλλου την επέκταση του μέτρου της έκπτωσης 40% και στα φοιτητικά ενοίκια αποφάσισε η κυβέρνηση, δείχνοντας -κατά πολλούς- τον δρόμο που θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν μετά το πέρας της πανδημίας αρκετοί ιδιοκτήτες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση ρύθμιση, βάσει της οποίας θεσπίζεται μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με το οικονομικό επιτελείο να χαρακτηρίζει το μέτρο ως επιβεβλημένο, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. «Η φετινή φοιτητική χρονιά θα είναι πολύ ιδιαίτερη και πολλοί μαθητές θα επιλέξουν, κυρίως, σχολές στην πόλη καταγωγής τους – μόνιμης διαμονής τους», σχολιάζει ο επικεφαλής του E-Real Estates και καταλήγει: «Δεν είναι λίγοι οι γονείς που, με το αίσθημα του φόβου για έναν νέο κύκλο της πανδημίας, δεν θα δεχθούν να “μεταναστεύσουν” τα παιδιά τους».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button