Ποδόσφαιρο

Κολτσίδας: «Φαίνεται πως έχουν γίνει σωστές επιλογές – Ο Άρης θα παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο!»

Στο Yellow Radio και στην εκπομπή «Το πρωινό Μπακότερμα» φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Κολτσίδας.

Ο πρώην παίκτης του Άρη και μετ’έπειτα γενικός αρχηγός και διευθυντής Ακαδημιών, μίλησε για τον… νέο Άρη, τα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας, σχολίασε τα όσα είδε μέχρι στιγμής στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας ενώ τόνισε πως αν και είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα φαίνεται να έχουν γίνει πολύ σωστές επιλογές.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην Πόπη Αστεριάδου:

Ένας Άρης που χτίζεται για την νέα σεζόν, μας έχει δώσει ελάχιστα δείγματα μέχρι στιγμής, ωστόσο η δική σου εμπειρία μπορεί να μας δώσει κάποια πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με τις επιλογές που κάνει η ομάδα.

Θα έλεγα πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για συμπεράσματα ή για το τι παίκτες έχουν έρθει. Φαίνονται αξιόλογες οι προσθήκες που έχουν γίνει, αλλά θα περιμένουμε να τους δούμε στο χορτάρι διότι εκεί βγαίνουν τα ασφαλή συμπεράσματα και εκεί μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα. Φαίνεται πως μετά την άρση των  ban, έγιναν σωστές κινήσεις και προφανώς είχε γίνει μια προεργασία έτσι ώστε όταν τελικά θα ομαλοποιούνταν η κατάσταση, θα γίνονταν οι μεταγραφές που έπρεπε να γίνουν και να προχωρήσει βάσει σχεδίου ο Άρης για την νέα σεζόν.

Σχετικά με την κατεύθυνση που δείχνει να έχει ο Μίχαελ Ένινγκ, χθες για παράδειγμα πειραματίστηκε πολύ με τα συστήματα. Πιστεύεις πως πάει να δώσει ένα διαφορετικό ύφος στο παιχνίδι του Άρη;

Κοιτάξτε, έτσι και αλλιώς η ομάδα έχει αλλάξει εντελώς και δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη ομάδα απ’ότι φαίνεται, γιατί όταν φεύγουν τόσοι παίκτες αλλάζει και γενικώς η ομάδα. Προφανώς και ο προπονητής θέλει να περάσει και κάποια δικά του πράγματα ή να αλλάξει κάποια άλλα, σίγουρα έχουν συζητηθεί όλα αυτά και με τον Άγγελο Χαριστέα, όλα δείχνουν πως πάει να γίνει κάτι διαφορετικό, αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ προσωπικά.

Και πως το βλέπεις αυτό το «διαφορετικό»; Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Ένινγκ;

Επειδή είναι Γερμανός ο προπονητής, δεν μπορώ να φανταστώ να έχει αμυντικογενές σχήμα στην ομάδα. Η φιλοσοφία γενικώς του γερμανικού ποδοσφαίρου είναι το επιθετικό ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να είναι αμυντικό. Αυτό καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον. Πιθανολογώ πως αυτό που θα υπάρχει, γιατί και ο Άρης έτσι είναι γενικώς, θα είναι μια ομάδα που θα παίζει επιθετικά και ποδόσφαιρο κατοχής. Δεν μπορούμε βέβαια να είμαστε στο μυαλό κανενός και στο τι ακριβώς σκέφτεται, από τις προσθήκες όμως της ομάδας, αυτό βλέπω μέχρι στιγμής.

Το είδαμε και χθες όταν π.χ ο Ντάτκοβιτς βγήκε μπροστά. Υπήρχε γενικώς η τάση να κινούνται μπροστά τα μπακ.

Ισχύει αλλά ακριβώς επειδή το χθεσινό φιλικό ήταν περισσότερο προπονητικού χαρακτήρα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ας παίξει κάποια φιλικά πρώτα η ομάδα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Πρέπει να γίνουν αγώνες και εκεί θα μιλήσουμε καλύτερα. Θα ξαναπω πως με αυτά που είχα δει και από την περσινή σεζόν, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Άρης με τον Ένινγκ προπονητή θα παίξει αμυντικό ποδόσφαιρο και ούτε νομίζω πως είναι η φιλοσοφία του.

Σχετικά με τους «πιτσιρικάδες», γνωρίζεις κάποια από τα παιδιά που ανέβηκαν στην μεγάλη ομάδα; Χθες είδαμε έναν Χατζηπιρπιρίδη να παίρνει «φωτιά».

Γνωρίζω κάποια από τα παιδιά σαν ονόματα και σε ποιες ομάδες έχουν αγωνιστεί. Πιστεύω πως είναι η ευκαιρία τους και πρέπει να την εκμεταλλευτούν. Έχουν κάποια θετικά στοιχεία, αυτοί που προφανώς ασχολήθηκαν μαζί τους περισσότερο όπως ο κύριος Αλεξιάδης έχουν κάνει κάποιες εισηγήσεις, όπως και ο Τόλης Τερζής έχει επίσης μια εικόνα διότι είχε συμμετοχή και γνωρίζει. Σε συνάρτηση με τον Άγγελο Χαριστέα θα ξέρουν και θα έχουν κάνει τις προτάσεις τους, τους βλέπει και ο προπονητής αυτή την στιγμή. Είναι η ευκαιρία τους, σίγουρα θα προσπαθήσουν να δώσουν τα πάντα για να είναι στην ομάδα για την νέα σεζόν αν θα μπορεί να γίνει αυτό ή για κάποιο επαγγελματικό συμβόλαιο.

Υπήρξε ποτέ νεαρός παίκτης να ανέβει στην μεγάλη ομάδα και να κερδίσει μια θέση στο βασικό σχήμα κατευθείαν;

Αυτό είναι δύσκολη περίπτωση, ωστόσο υπήρξε, ο Δημήτρης Μαυρογενίδης. Ήρθε από την Κρήνη τότε όπου αγωνιζόταν και έπαιξε κατευθείαν στην μεγάλη ομάδα και σε κομβικό ματς μάλιστα. Αλλά αυτή είναι η εξαίρεση, δεν γίνονται κάθε μέρα. Για εμένα αυτές οι κατηγορίες των παιδιών που έρχονται στην ομάδα θα πρέπει να περνούν από μια διαδικασία, να υπάρχει ένας τρόπος που θα «μπολιάζονται» στην ομάδα. Δεν μπορούμε να λέμε αμέσως «μπήκες απευθείας στην ομάδα», σίγουρα θα συμβεί και αυτό αν το παιδί είναι εξαιρετικό ταλέντο, να έχει τόσα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να παίξει σε κάποια παιχνίδια, αλλά όχι σε όλα.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του φετινού Άρη, είναι πως ο Ένινγκ δίνει βάση σε πολλές λεπτομέρειες. Είναι κάτι που έλειπε από τον Άρη; Αυτή η επιμονή στην λεπτομέρεια του παιχνιδιού.

Εγώ λέω καλύτερα να μην βιαζόμαστε. Ακούω κάθε χρονιά ότι ο προπονητής κάνει κάτι ιδιαίτερο κτλ, πρέπει να ηρεμήσουμε. Ο προπονητής κάνει αυτό που πιστεύει πως είναι το καλύτερο για να βοηθήσει την ομάδα σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού. Τώρα, αν αυτό περάσει και στους ποδοσφαιριστές, το ξέρει καλύτερα ο ίδιος και εμείς που βλέπουμε απ’έξω, θα το δούμε στο γήπεδο. Μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα. Σίγουρα αυτός ξέρει, έχει εντοπίσει κάποια πράγματα και ξέρει καλύτερα. Ας είμαστε λίγο μετρημένοι.

Αναφέρεται επειδή πριν έγινε λόγος για την «γερμανική σχολή» που είναι της ακρίβειας και της λεπτομέρειας.

Είναι ευχής έργον να το κάνει και στην ομάδα μας, να περάσει αυτή την φιλοσοφία και στους ποδοσφαιριστές και να έχει η ομάδα αυτή την ακρίβεια και γενικότερα να βοηθήσει τον Άρη.

Τώρα γίνεται μια συζήτηση εκτιμήσεων, πολλά μπορούν να ανατραπούν.

Ακριβώς, αν για παράδειγμα κάνεις μια επιλογή ποδοσφαιριστή και δεν σου βγει, ανατρέπονται τα πάντα. Παίρνει π.χ ο Άρης έναν παίκτη σε μια καίρια θέση, αν αυτός ο παίκτης δεν ανταποκριθεί σε αυτά που του ζητά η ομάδα, σιγά σιγά θα φανεί πως δεν βγαίνει το πλάνο. Βέβαια μπορείς να έχεις και ένα δεύτερο πλάνο, αλλά όταν έχεις κάνει τις εκτιμήσεις σου και έχεις δώσει κάποια χρήματα σε έναν αξιόλογο παίκτη περιμένοντας να ανταποκριθεί και δεν σου βγαίνει, καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα.

Τι είναι αυτό που μπορεί να επηρεάσει έναν ποδοσφαιριστή;

Παίζει ρόλο το πώς θα προσαρμοστεί ο κάθε ποδοσφαιριστής στο νέο αγωνιστικό περιβάλλον που έρχεται. Μπορεί να μην προσαρμοστεί είτε αγωνιστικά, είτε να μην του αρέσει κάτι. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί σε κάθε παίκτη ανά πάσα στιγμή.

Ο Άρης φέτος, δείχνει και το στοιχείο να υπάρχει παραπάνω από μια επιλογή σε μια θέση, μετά φυσικά και από το περσινό «κάζο».

Συμφωνώ αλλά είναι και απολύτως λογικό αυτό, πρέπει να υπάρχουν επιλογές σε κάποιες σημαντικές θέσεις με κάποια παιδιά που θα μπορούν να αγωνιστούν όταν θα λείπουν οι «βασικοί» για παράδειγμα.

Τι πιστεύεις πως έχει τελικά ο Άρης και «μαγνητίζει»;

Το πρώτο είναι ο κόσμος του! Το γήπεδο έτσι όπως είναι διαμορφωμένο και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στους αγώνες, είναι το πρώτο πράγμα που δημιουργεί συναισθήματα στον παίκτη. Αρέσει πολύ στους παίκτες η «ζεστασιά» της Θεσσαλονίκης και του Άρη. Και δεν αρέσει μόνο στους παίκτες, αλλά σε όλους όσοι συμμετέχουν. Αυτό δεν μπορείς να το καταλάβεις, όταν ο άλλος μιλά για χρήματα κτλ, δεν φεύγεις από την ομάδα, μένεις. Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις παικτών που δεν κοιτούν τίποτα και λένε πως «εμένα με αφορά το χρήμα και εκεί θα πάω». Στην περίπτωση του Άρη πιστεύω όμως πως μεγάλο ρόλο παίζει ο κόσμος.

Σήμερα ανακοινώθηκε και επισήμως η ανανέωση συνεργασίας με τον Μπρούνο Γκάμα.

Είναι πολύ αξιόλογος ποδοσφαιριστής ο Μπρούνο, έχει βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα, δεν ξέρω τι γινόταν φυσικά πιο πριν στις συζητήσεις και τα οικονομικά, ευχής έργον να είναι στην ομάδα μας γιατί είναι ένας πολύ καλός παίκτης και τον χρειάζεται η ομάδα.

Επιπλέον, είδαμε φέτος πως δεν έχουμε μονοετή συμβόλαια, πάλι ίσως λόγω της περσινής ταλαιπωρίας.

Περίμενε κανείς να γίνουν αυτά τα πράγματα; Όχι, κανένας μας. Παθαίνοντας μαθαίνεις και έτσι είναι. Να ευχηθούμε στην ομάδα καλή χρονιά, να πάνε όλα καλά, να μην έχουμε τραυματισμούς, με το καλό να έρθουν και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και να μπορέσει η ομάδα να πετύχει αυτά που θέλει να πετύχει.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button