Ποδόσφαιρο

Κατσιαούνης: “Είδα εξυπνάδα και τσαμπουκά από τους παίκτες-Άλλαξε η ψυχολογία της ομάδας με τον Ένινγκ”

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Yellow News» φιλοξενήθηκε ο Αλέκος Κατσιαούνης.

Ο Αλέκος Κατσιαούνης, παλαίμαχος τερματοφύλακας του Άρη και πρώην μέλος της διοίκησης των “κιτρινόμαυρων” παρακολούθησε από κοντά τον αγώνα κόντρα στην Ξάνθη.

Μίλησε για την αλλαγή που είδε στην ομάδα μετά τον ερχομό του Μίχαελ Ένινγκ και σχολίασε διεξοδικά τους Φαμπιάν Έμαν και Χαβιέ Ματίγια που σύμφωνα με εκείνον ήταν ο καλύτερος παίκτης του Άρη στο ματς της Κυριακής.

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Δημήτρη Οσσανλή και Χρήστο Γκάλη:

Ήσουν στο γήπεδο της Ξάνθης, είδες τον αγώνα. Πως το βίωσες;

Ένιωσα την ανάγκη μετά από όλα αυτά που έγιναν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα με τις απαγορεύσεις κτλ να βρεθώ στο γήπεδο της Ξάνθης. Είχα περάσει από την ομάδα του ΑΟΞ το 1983 ως δανεικός. Οπότε είχα κάποιους δεσμούς αλλά φυσικά και τις αγωνιστικές μου ανησυχίες.

Ας πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι, πως είδες το παιχνίδι; Τι πιστεύεις πως άλλαξε ο νέος προπονητής;

Πολύ καλός ο Άρης! Καταρχήν φάνηκε πως άλλαξε η ψυχολογία της ομάδας αλλά πέρα από αυτό είδα και αλλαγή στην τακτική. Ήταν μια ομάδα πολύ πειθαρχημένη στο αμυντικό της κομμάτι αν και δεν είχε πολλούς κινδύνους, ήταν προσανατολισμένη στην λογική να κρατήσει το μηδέν. Επειδή ο Άρης από μόνος του είναι μια ομάδα δημιουργική μπροστά, κάποια στιγμή θα ερχόταν το γκολ και θα έπαιρνε την νίκη. Όλοι λειτούργησαν άψογα τακτικά, έκλεισαν του χώρους, δεν άφησαν περιθώρια στην Ξάνθη που είναι μια δύσκολη ομάδα. Φάνηκε πολύ εύκολο το “διπλό” και ευχαρίστησε και τον κόσμο του που βρέθηκε εκεί.

Ο Ένινγκ είπε ότι χρειάζεται προσοχή το αμυντικό κομμάτι, όμως Άρης δεν κατάφερε να “καθαρίσει” το ματς γρήγορα.

Πάντα οι προπονητές λένε πως το αμυντικό κομμάτι χτίζεται πιο εύκολα, το δημιουργικό είναι το πιο δύσκολο. Η ποιότητα υπάρχει απλώς χρειάζεται τακτική, θέλει αγωνιστικό πνεύμα, καλή ψυχολογία για τους παίκτες που είναι μπροστά. Ο Γκάμα είναι από τραυματισμό, ο Ιντέγε την μια στιγμή βρίσκει τα πατήματα του την άλλη τα χάνει, ο Λάρσον μπήκε ως αλλαγή και από την μια βοήθησε από την άλλη όμως δεν ολοκλήρωσε. Αυτό είναι θέμα τακτικής, δουλειάς και προπονητή. Επειδή υπάρχουν όμως οι ικανότητες από τους πάικτες, αυτό σταδιακά θα λυθεί.

Πιστεύεις ότι αυτή η νίκη μπορεί να δώσει το έναυσμα για την συνέχεια όπως έγινε πέρσι στο αντίστοιχο ματς;

Εγώ όπως έχω δει τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος φέρος, θεωρώ πως ο Άρης είναι η πιο αδικημένη ομάδα. Φυσικά γκρινιάζουμε για αποφάσεις διαιτητών αλλά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές έχουν αδικήσει τους εαυτούς τους. Ματς που πιθανόν μπορούσαν να τελειώσουν πολύ εύκολα, μας δημιούργησαν προβλήματα από ποδοσφαιρική αφέλεια. Χθες είδα και ένα ακόμη στοιχείο που μου άρεσε, οι παίκτες είχαν εξυπνάδα και τσαμπουκά.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες. Τι πιστεύεις δεν λειτούργησε σωστά και η ομάδα δεν έδειξε την εικόνα που έπρεπε;

Θέλω να πάω λίγο στην οραγνωμένη κατάσταση στο αγωνιστικό κομμάτι. Πιστεύω πως έγιναν λάθη, τα οποία έχουν να καλύψουν και τον πρόεδρο μας και το Σάββα Παντελίδη και τον Κωνσταντίνο Διαμαντόπουλο. Δεν έκαναν καλό προγραμματισμό. Νιώθω ότι δεν έγιναν σωστές κινήσεις το καλοκαίρι ενώ ο Άρης ήταν μια εύκολη κατάσταση δηλαδή με 4-5 κινήσεις θα λυνόταν το όποιο θέμα. Έφυγε ο Ματέο και ο Σιώπης, δεν καλύφθηκαν γρήγορα οι θέσεις και όλο αυτό έφερε μια γενική αναταραχή. Πιστεύω ότι τώρα με τον νέο προπονητή και τους παίκτες που βρίσκουν σιγά σιγά τα πατήματα, η ομάδα είναι ικανή για πολλά. Όταν μια ομάδα σε ένα ματς κάνει 24 τελικές είναι τρομερό νούμερο. Καμιά ομάδα δεν μπορεί να το κάνει.

Ο Άρης είναι δεύτερος σε τελικές αλλά δεν έχει αποτελεσματικότητα.

Αυτό ακριβώς. Μπροστά έχει ικανούς παίκτες π.χ ο Φετφατζίδης, ο Γκάμα, ο Νάρσον ως αλλαγή, ο Ντιγκινί. Και ο Ιντέγε πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός στα τελειώματα του γιατί όλοι ξέρουμε πόσο ρευστό είναι το 1-0. Πρέπει αυτά τα παιχνίδια να τα τελειώνεις γρήγορα για να ηρεμεί όλη η ομάδα.

Πως βλέπεις τον Φαμπιάν Έμαν;

Στην αρχή τρομοκρατήθηκα. Είδα ένα παιδί που δεν μου έκανε καλή εντύπωση. Παρακολουθώντας τον, μου άρεσε και στο ματς της Τούμπας που μπήκε ως αλλαγή, δεν φοβήθηκε ούτε πανικοβλήθηκε. Στον αγώνα με την Ξάνθη δεν είχε πολλές φάσεις αλλά έκανε το καλύτερο του παιχνίδι. Με κέρδισε σαν τερματοφύλακας και πλέον τον εμπιστεύομαι. Μακάρι να βρει την ευκαιρία και μαζί με τον Κουέστα να δημιουργήσουν ένα δίδυμο που θα μας προκαλεί μόνο ηρεμία και ασφάλεια όποιος από τους δύο και αν παίζει.

Ο ανταγωνισμός για μια θέση, λειτουργεί ευεργετικά για τους παίκτες;

Ο ανταγωνισμός είναι πάντα καταλυτικός και για τους δύο ή τρεις παίκτες που είναι σε αυτή την θέση. Η θέση του τερματοφύλακα έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι μοναχική και δύσκολη, λίγες είναι οι ευκαιρίες. Κάποιοι τερματοφύλακες για να πάρουν μια ευκαιρία ήταν και πέντε χρόνια στον πάγκο. Αλλά και εγώ πσιτεύω ότι ο υγιής ανταγωνισμός βοηθάει και αυτός που παίζει και αυτόν που είναι πίσω. Ο πρώτος προσπαθεί συνεχώς για να είναι καλός και ο δεύτερος για να προσπεράσει την πρώτο, με την καλή έννοια πάντα, για να πάρει και εκείνος το δικαίωμα.

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Χαβιέ Ματίγια;

Θεωρώ ότι έκανε μια τρομερή εμφάνιση. Ήξερα ότι είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής με ικανότητες, αλλά επειδή το γήπεδο της Ξάνθης είναι μικρό και μπορούσα να εστιάσω καλύτερα, θεωρώ πως ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Ένας παίκτης αλάνθαστος, παίκτης με χιλιόμετρα, δημιουργικός, με τρεξίματα χωρίς λάθη. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος παίκτης στο κέντρο είναι καταλυτικός για να δημιουργήσει το Άρης προϋποθέσεις ώστε να βγει ο Άρης στα play-off.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button