Θεσσαλονίκη: Σκότωσαν με φόλα τον Λουκάνικο ,τον σκύλο σύμβολο της Χαριλάου (vid)
Τον αδέσποτο σκύλο-συμβόλο της Χαριλάου δηλητηρίασαν και δολοφόνησαν ανεγκέφαλοι στην περιοχή της Νέας Ελβετίας στις αρχές Ιανουαρίου.
Ο σκύλος, που ονομαζόταν «Λουκάνικος», δεν είχε κάποιον ιδιοκτήτη και… σύχναζε στην περιοχή της Νέας Ελβετίας. Εκεί, επισκέπτες του πάρκου και κάτοικοι τον φρόντιζαν και τον τάιζαν, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου που δολοφονήθηκε με φόλα που τοποθετήθηκε από αγνώστους στο πάρκο.
Μετά το περιστατικό πολίτες της περιοχής προχώρησαν σε μήνυση κατ’ αγνώστων στις 3 Ιανουαρίου στο αστυνομικό τμήμα Χαριλάου με σκοπό την ανεύρεση των δολοφόνων, καθώς ο φόνος ενός ζώου είναι πλέον κακούργημα από τον ποινικό κώδικα. Μετά την κατάθεση της μήνυσης, προχώρησαν και σε επικήρυξη των δραστών.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η Αμαλία Αθανασιάδου στη Voria.gr η ομάδα πολιτών «Εθελοντές φιλόζωοι της Χαριλάου», προχώρησε στην επικήρυξη των άγνωστων δολοφόνων με το ποσό των 500 ευρώ γιατί «οι άνθρωποι που κάνουν κακό σε ζώα, θα κάνουν και σε ανθρώπους και πρέπει να προλάβουμε αυτά τα περιστατικά». Για το ποσό της επικήρυξης τόνισε πως έχει βρεθεί με διάφορες προσφορές χρημάτων φιλόζωων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι τοξικολογικές εξετάσεις του δολοφονημένου ζώου ώστε να επικυρωθεί ο λόγος του θανάτου. Στη συνέχεια το πόρισμα θα συμπληρωθεί στον φάκελο της μήνυσης που έχει ήδη κατατεθεί.
Συχνό φαινόμενο οι φόλες στα πάρκα της Θεσσαλονίκης
Παρά τον σάλο που δημιούργησε η δολοφονία του σκύλου-συμβόλου της Χαριλάου, τις επόμενες ημέρες βρέθηκαν και άλλες φόλες στα πάρκα της ευρύτερης περιοχής από περίοικους, όπως υπογραμμίζει η κ. Αθανασιάδου. Παράλληλα, ίδιες καταγγελίες υπάρχουν και για την περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης από κατοίκους που τονίζουν στη Voria.gr πως πλέον είναι συχνό φαινόμενο να εντοπίζονται φόλες σε πάρκα της πόλης.
«Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους που αποφάσισαν να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους προκειμένου να φροντίσουν και να στειρώσουν ζώα που παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν στις αντίξοες συνθήκες του δρόμου», τονίζει η Αμαλία Αθανασιάδου για την ομάδα «εθελοντές φιλόζωοι της Χαριλάου» ενώ υπογραμμίζει πως «δεν επιδοτούμαστε από κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα, αλλά αυτοχρηματοδοτούμαστε εξ ολοκλήρου με το σύνολο των εσόδων μας να διοχετεύεται αποκλειστικά προς κάλυψη των αναγκών των ζώων που φροντίζουμε και περιθάλπουμε».
Τι τιμωρίες προβλέπονται για τους δολοφόνους ζώων
Για την προστασία των ζώων τροποποιήθηκαν και αυστηροποιήθηκαν οι ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες της σχετικής περί μεταχείρισης ζώων νομοθεσίας, με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή μέσα στο 2020.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, μεταξύ άλλων:
α. Επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη κατ’ ανώτατο όριο, σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα καθώς και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) ευρώ έκαστη. (Κατά τα ισχύοντα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ).
β. Επανακαθορίζεται η χρηματική ποινή, που επιβάλλεται στους παραβάτες των διατάξεων σχετικά με τη μεταχείριση ζώων και ζώων συντροφιάς (εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία κ.λπ.). Η εν λόγω χρηματική ποινή ορίζεται μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από δέκα (10) ως πενήντα (50) ευρώ κάθε μία, αντί από 5.000 έως 15.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, πέραν της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους που ήδη προβλέπεται.
γ. Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της σχετικής για την προστασία αυτών νομοθεσίας και προβλέπεται ότι, προσωρινή αφαίρεση του ζώου πραγματοποιείται μόνο εφόσον o ύποπτος ή ο κατηγορούμενος για τη μη διασφάλιση συνθηκών ευζωίας ή την κακοποίηση του κατοικιδίου του δηλώσει ότι, αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωση αυτού. Σε περίπτωση μη καταβολής των απαιτούμενων κατά τα ανωτέρω ποσών, η προσωρινή αφαίρεση του ζώου μετατρέπεται σε οριστική.
δ. Επανακαθορίζεται ο τρόπος διάθεσης των εσόδων των δήμων από τα προβλεπόμενα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες της κείμενης νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς.
Πηγή: Voria.gr