Η Σ.Ο.Δ.Θ. ερμηνεύει μεγάλους Ρώσους συνθέτες στο Μέγαρο Μουσικής
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης Μ2” την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει δύο έργα.
Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 του S. Rachmaninoff, γράφτηκε το 1900-1901 και με τη δημοτικότητα που απέκτησε παγίωσε τη φήμη του Ραχμάνινοφ ως συνθέτη κοντσέρτων.
Η Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 του P.I. Tchaikovsky, που είναι γνωστή ως «Παθητική» συμφωνία (με την έννοια του πάθους, «συναισθηματική»), γράφτηκε περίπου την ίδια εποχή, το 1893, και αποτελεί το τελευταίο έργο του Τσαϊκόφσκι που διηύθυνε ο ίδιος, μόλις εννέα μέρες πριν από τον θάνατό του.
Σολίστ ο νεαρός αλλά ήδη διακεκριμένος Ρώσος πιανίστας Aleksand Bolotin.
Μουσική διεύθυνση Χάρης Ηλιάδης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ Μέρος
S. Rachmaninoff: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18
Β’ Μέρος
P.I. Tchaikovsky: Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Aleksandr Bolotin: Πιάνο
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Χάρης Ηλιάδης: Διεύθυνση Ορχήστρας
ALEKSANDR BOLOTIN
Ο Alexander Bolotin γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 2000. Το 2008 άρχισε να μελετάει το πιάνο και από το 2012 σπούδασε στη Μέση Ειδική Σχολή Μουσικής του Κρατικού Θεάτρου Rimsky-Korsakov της Αγίας Πετρούπολης (τάξη του Alexander Sandler).
Έχει εμφανιστεί σε διάφορες συναυλίες στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς μουσικούς αγώνες, και το 2012 του απονεμήθηκε το Βραβείο St Petersburg City Government Young Talents. Το 2013 έδωσε ρεσιτάλ στη πόλη Burgos (Ισπανία). Έχει περιοδεύσει στην Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Φινλανδία, Ισραήλ και ΗΠΑ.
Έχει λάβει μέρος στα φεστιβάλ New Year Divertissement των Νέων Μουσικών της Αγίας Πετρούπολης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου Mariinsky και World of Children στην Αγία Πετρούπολη, στο Φεστιβάλ Chopin στο Nohant, στα διεθνή φεστιβάλ Flowers of Russia στη Φινλανδία, στην Αυστρία, στην Ιταλία, τη Λευκορωσία, στο φεστιβάλ St Petersburg στο Τελ Αβίβ, το Φεστιβάλ David Oistrakh στο Sillamäe, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Πιάνου στο Ταλίν και το Summit Music Festival στο Pleasantville (ΗΠΑ). Από το 2010 εμφανίζεται τακτικά στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Burgos και στη Διεθνή Μουσική Ακαδημία στο Castelnuovo di Garfagnana της Ιταλίας.
Το 2016 κέρδισε το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Frédéric Chopin για Παιδιά και Νέους στη Σζαφάρνια (Πολωνία), τον Μουσικό Διαγωνισμό της Διεθνούς Μουσικής Ακαδημίας του Castelnuovo di Garfagnana και τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιανιστών της Μόσχας International Frédéric Chopin Young.
ΧΑΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης “Mozarteum” στο Salzburg της Αυστρίας (τάξη Διεύθυνσης Ορχήστρας των Michael Gielen και Dennis Russell Davies), από όπου αποφοίτησε με το Δίπλωμα Μαέστρου και τον Ακαδημαϊκό Τίτλο “Magister Artium” το 1997.
Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών της Ορχήστρας με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων” της Φιλαρμονικής, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία με την Ορχήστρα.
Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως Φιλοξενούμενος Μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πάζαρτζικ, της Βράτσα και του Βίντιν (Βουλγαρία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Bacău (Ρουμανία), τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, τη Filharmonia Sudecka – Wałbrzych (Πολωνία), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Dnipropetrovsk και την Ορχήστρα της Όπερας του Χάρκοβο (Ουκρανία) και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.α.
Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του Αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις (Ξάνθη, Σέρρες, Βέροια, Βεργίνα, Φλώρινα, Καστοριά, Βόλο).
Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή).
Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο)