ΑπόψειςΜπάσκετ

Η παρακμή παραμονεύει…

Κάθε ετήσια συνέντευξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι εντυπωσιακή κι αυτό το ξέρει κι ο ίδιος για αυτό κι άνοιξε τη χθεσινή με ένα βίντεο από την προηγούμενη: ήταν σαν να έκανε περίληψη προηγουμένων.

Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος:

Του χρόνου θα χρησιμοποιήσει κομμάτια από την εφετινή. Διότι δεν θα πάει πουθενά κι ας είπε ότι φεύγει. Ούτε μπορεί ο ίδιος να φύγει, ούτε έχει φύγει κανείς από ομάδα με συνέντευξη Τύπου στην οποία αναγγέλλει την πώλησή της. Κι όλα αυτά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος φυσικά και τα γνωρίζει. 

Πώς να μείνει μακριά από τον ΠΑΟ;

Έχει ένα πρόβλημα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: δεν μπορεί να πείσει κανένα ότι μπορεί να ζήσει μακριά από τον ΠΑΟ. Δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό του για αυτό άλλωστε πέφτει και σε αντιφάσεις. Είπε π.χ χθες ότι πουλάει την ΚΑΕ για 25 εκατομμύρια. Το 2011, πριν αυτός αναλάβει, ο Παύλος και ο Θανάσης έψαξαν για μήνες αγοραστή για τον μπασκετικό ΠΑΟ αναθέτοντας την δουλειά σε ένα δικηγορικό γραφείο: δεν βρέθηκε κανείς υποψήφιος. Να βρεθεί τώρα επειδή έγινε δημόσια έκκληση μου μοιάζει απίθανο. Αλλά δεν νομίζω ότι και ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος θέλει να φύγει: αν το ήθελε δεν θα υπενθύμιζε την διαδρομή του. Όταν για παράδειγμα είπε ότι «η σύγκριση με την εποχή του Παύλου θα ήταν αμείλικτη, αλλά (…) δεν το έβαλα στο ζύγι, και είπα «Δημήτρη προχώρα για τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του», δεν το έκανε γράφοντας τον επίλογο της σχέσης με την ομάδα, αλλά υπενθυμίζοντας απλά πως βρίσκεται σε αυτή τη θέση: δεν τον κληρονόμησε τον ΠΑΟ, τον χρηματοδότησε.

Φυσικά φάνηκε και προβληματισμένος για την οικονομική κατάσταση (όχι μόνο του συλλόγου, αλλά την γενικότερη) και κουρασμένος με το να βάζει διαρκώς χρήματα. Αλλά ποιος επιχειρηματίας που ασχολείται με τα αθλητικά μας λέει αυτό τον καιρό «πάρτε εκατομμύρια»; Και πώς να το πει, όταν δεν γνωρίζει τι ξημερώνει; Δυστυχώς όποια ΠΑΕ, ΚΑΕ κτλ δεν έχει οργανωθεί με τρόπο που να βγάζει χρήματα, θα έχει προβλήματα, όποιος κι αν είναι ο ιδιοκτήτης της: στο μπάσκετ π.χ η διάλυση του πρωταθλήματος θα πληρωθεί από όλους – ας πρόσεχαν.

Σοβαρή κριτική, αμφίβολες προθέσεις

Εγώ χθες είδα ένα ιδιοκτήτη που δήλωσε πως υπό τις παρούσες συνθήκες δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος της χρηματοδότησης της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη. Άκουσα επίσης ένα παράγοντα που ελπίζει οι συνθήκες ν’ αλλάξουν. Το φεύγω ούτε που το κατάλαβα. 

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το αν θα φύγει ο ΠΑΟ από την Ευρωλίγκα. Και σε αυτό οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν σαφείς κι εδώ η δυσκολία του Γιαννακόπουλου είναι ότι δύσκολα πείθει ότι θα το τραβήξει μέχρι τέλους. Από τη μια η κριτική του στον Μπερτομέου ήταν σοβαρή κι ακριβοδίκαιη, από την άλλη, όμως, από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι διοργανώσεις της FIBA είναι το μέλλον. Στη δε διευκρινιστική ερώτηση που έγινε, η απάντηση δεν ήταν ακριβώς ξεκάθαρη. «Δεν είπα ότι φεύγουμε από την Ευρωλίγκα και πάμε στη FIBA. Είπα ότι είναι μονόδρομος και ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα δεδομένα, κάτι που γινόταν και θα συνεχίσει να γίνεται. Ελπίζω να πάμε στη FIBA. (…) Δεν υποθηκεύεται κανένα μέλλον πηγαίνοντας στην FIBA. Οι πόρτες κάθε διοργάνωσης θα είναι ανοιχτές για μας» είπε. Ήξεις αφήξεις πασαλιπσατέρ, που λέει κι ο Μίστερ… 

Τι είναι το Μπάσκετ Τσάμπιονς λιγκ;

Ο Γιαννακόπουλος το ξέρει καλά πως το ζήτημα της Ευρωλίγκας αφορά πολύ και τους οπαδούς – και για αυτό είπε πως αφήνει την απόφαση στο Μάνο Παπαδόπουλο. Όλοι γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν οπαδοί του ΠΑΟ που θα δήλωναν ευχαριστημένοι με μια κίνηση αποχώρησης από την Ευρωλίγκα. Και προφανώς δεν είναι οι ρήτρες το πρόβλημα – που κι αυτές δεν είναι απλό να σπάσουν χωρίς χρήματα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο οπαδός του μπασκετικού Παναθηναϊκού καμαρώνει για τα όσα η ομάδα έχει πετύχει στην Ευρωλίγκα: δεν θέλει να δει την ομάδα να παίρνει μέρος σε μια διοργάνωση στην οποία δεν συμμετέχουν οι καλύτεροι. Τι είναι το Μπάσκετ Τσάμπιονς λιγκ; Αν ρωτήσεις δέκα οπαδούς του ΠΑΟ, οι επτά θα σου πουν πως δεν ξέρουν ότι υπάρχει κι αυτοί που το γνωρίζουν είναι ζήτημα να θυμούνται ποιες ομάδες έπαιξαν στον τελικό πέρυσι. Επίσης ομολογώ πως δεν κατάλαβα όλες αυτές τις αναφορές στα χρήματα που η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει ξοδέψει.

Κανείς δεν το αμφισβητεί: το Final 4 και οι ευρωπαϊκές διακρίσεις λείπουν από τον κόσμο του ΠΑΟ – όχι τα χρήματα. Κι αυτό το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος όταν δήλωσε πως θεωρεί άδικη την κριτική που γίνεται στην ομάδα γιατί δεν πηγαίνει στο Final 4 εδώ και χρόνια, ενώ κερδίζει εγχώριους τίτλους. Για τον κόσμο του ΠΑΟ αποχώρηση από την Ευρωλίγκα θα είναι μαχαιριά: δεν πιστεύω πως υπάρχει διοίκηση που μπορεί να του τη δώσει. Η μόνη περίπτωση να προκύψει κάτι τέτοιο είναι η ομάδα του ΠΑΟ της νέας χρονιάς είναι τόσο αδύναμη που φοβηθεί μην διασυρθεί στην διοργάνωση. Αλλά ούτε αυτό το πιστεύω.  

Αλαφούζος και Μπακογιάννης 

Ωστόσο η συνέντευξη είναι χρήσιμη γιατί βάζει δυο ζητήματα για το θέμα του Βοτανικού στους υπόλοιπους που έχουν λόγο για την υλοποίησή του έργου. Ο Γιαννακόπουλος έκανε δυο αναφορές που σηκώνουν υποχρεωτικά απαντήσεις. Για τον κ. Γιάννη Αλαφούζο είπε ότι στην τελευταία τους συνάντηση αυτός του αποκάλυψε «πως θα ρίξει το μπάτζετ στα τάρταρα». «Του πρότεινα να πάμε στο 50-50 στο πρότζεκτ Παναθηναϊκή Πολιτεία στον Βοτανικό. Η απάντησή του ήταν «δεν πιστεύω ότι θα γίνει ο Βοτανικός και αν γίνει θα χρειαστούν πολλά χρήματα που δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω». Του εξήγησα πως αν προκύψει επιπλέον ανάγκη χρηματοδότησης, θα τα καλύψω όλα εγώ» είπε και πρόσθεσε πως πριν φύγει από τη συνάντηση, «όλα είχαν διαρρεύσει σε site δημοσιογράφου που δουλεύει στον ΣΚΑΪ». Όλα αυτά όπως και η δήλωση ότι «στην ΠΑΕ δεν έχουν διάθεση απεμπλοκής, ούτε επένδυσης» χρήζουν απάντησης. Όπως φυσικά οφείλει να απαντήσει κι ο δήμαρχος στο αν έχει παραιτηθεί από την πιθανότητα ανέγερσης γηπέδου μπάσκετ στο Βοτανικό κι ασχολείται μόνο με το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Ο λόγος τώρα περνά στον κ. Αλαφούζο και στον κ. Μπακογιάννη. Και μετά ο Γιαννακόπουλος θα δευτερολογήσει.

Οπαδοί που ανησυχούν

Κράτησα επίσης και μια άλλη φράση που ακούστηκε βαριά. «Δυστυχώς ο Παναθηναϊκός είναι χωρισμένος σε Γιαννακοπουλικούς, Αλαφουζικούς, Θύρα 13 αριστερά, Θύρα 13 δεξιά» είπε. Εγώ Αλαφουζικούς δεν βλέπω κι αν κρίνω από τις αντιδράσεις για τη συνέντευξη και Γιαννακοπουλικούς δεν βλέπω. Βλέπω οπαδούς του Παναθηναϊκού που ανησυχούν. Διότι κανείς δεν έχει εμφανιστεί να αποκτήσει την ΠΑΕ, παρότι παραχωρείται δωρεάν εδώ και χρόνια. Και διότι αυτό που κατάλαβαν όλοι χθες είναι ότι χρήματα για το μπάσκετ και τον Ερασιτέχνη από την πλευρά του Γιαννακόπουλου, για φέτος τουλάχιστον, δεν υπάρχουν. Κι αν δεν βάζει κι αυτός, του οποίου η οικογένεια υπήρξε μόνιμος χρηματοδότης του συλλόγου για δεκαετίες, η παρακμή παραμονεύει. Είτε ο Γιαννακόπουλος μείνει, που είναι πιθανό, είτε φύγει, που είναι σχεδόν αδύνατο…

ΠΗΓΗ: www.karpetshow.gr 

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button