ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Η «καρδιά» της Παλαιστίνης «κτυπά» στην Χιλή

«Στην μνήμη όσων δεν είναι πια εδώ», είναι το γραμμένο μήνυμα σε ένα πανό, τοποθετημένο σε μια άδεια κερκίδα της Παλεστίνο, της ομάδα που συμμετέχει στην Α` κατηγορία του πρωταθλήματος Χιλής, την χώρα της Λατινικής Αμερικής που φιλοξενεί την μεγαλύτερη κοινότητα Παλαιστινίων, εκτός του αραβικού κόσμου.

«Αποφασίσαμε να έχουμε έναν χώρο στην εξέδρα μας και να τον αφήσουμε κενό στη μνήμη όσων δεν είναι πια εδώ, ως χειρονομία υποστήριξης στον παλαιστινιακό λαό και σε ό,τι συμβαίνει στη Γάζα», εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο πρόεδρος του συλλόγου, Χόρχε Ουαουί.

Οι παίκτες της Παλεστίνο, ντυμένοι με τις πράσινες, λευκές και κόκκινες ριγέ φανέλες τους και με τον χάρτη της Παλαιστίνης πριν από την δημιουργία του Ισραήλ τυπωμένο στο αριστερό μανίκι, τήρησαν ενός λεπτού σιγή πριν από την αναμέτρηση που διεξήχθη την Πέμπτη το απόγευμα στο δημοτικό στάδιο της πόλης Λα Κριστέρνα, για την 28η αγωνιστική του τοπικού επαγγελματικού πρωταθλήματος.

Παράλληλα, παιδιά φορώντας ασπρόμαυρα keffiyeh (σ.σ. καλύμματα) στους ώμους τους συνόδευσαν στον αγωνιστικό χώρο, μπροστά σε περίπου χίλιους οπαδούς. Σε έναν προηγούμενο αγώνα, οι παίκτες, καλυμμένοι με το ίδιο keffiyeh, γονάτισαν στο γήπεδο στην μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

«Αυτοί είναι διάφοροι τρόποι έκφρασης του πόνου και της εγγύτητας με την Παλαιστίνη. Ελπίζουμε ότι θα γίνει γνωστό, πως υπάρχουν άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου που νοιάζονται για αυτούς και που υποφέρουν για αυτούς», επεσήμανε ο Ουαουί.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πυροδοτήθηκε από την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που σκότωσε 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος από την Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς, βομβαρδίζοντας ανελέητα την πολιορκημένη περιοχή όπου συνωστίζονται 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, πριν αρχίσει μια χερσαία επιχείρηση στις 27 Οκτωβρίου.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής και μετά από συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εφαρμόζεται εκεχειρία ανθρωπιστικού χαρακτήρα με παράλληλη απελευθέρωση ομήρων.

Οι οπαδοί που κυματίζαν πολλές παλαιστινιακές σημαίες φώναζαν καθ’ όλην την διάρκεια του αγώνα «Η Γάζα αντιστέκεται, η Παλαιστίνη υπάρχει» υπό τους ήχους τυμπάνων και τρομπετών. Ομως στο 11ο λεπτό τα τραγούδια σταμάτησαν για να δώσουν την θέση τους, ως φόρο τιμής στα θύματα, σε μια νεκρική ωδή που παιζόταν από τις τρομπέτες.

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λίγη χαρά όταν κερδίζει η ομάδα, όταν παλεύουμε για κάτι σημαντικό ή απλά όταν παίζουμε δείχνοντας την φανέλα και τον χάρτη της Παλαιστίνης», είπε με νόημα ο 57χρονος φίλαθλος της Παλεστίνο, Χόρχε Γιαρούρ.

Κοντά του και ο 20χρονος φοιτητής δημοσιογραφίας, Μπέντζαμιν Κοντάρδο, ο οποίος είναι ένας από τους διοργανωτές της εξέδρας φιλάθλων και σχολίασε: «Για εμάς, η Παλαιστίνη είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα, είναι ένας λαός», υιοθετώντας το σύνθημα του συλλόγου που δημιούργησαν οι Παλαιστίνιοι ομογενείς το 1920, επειδή «είμαστε όλοι πολύ δεμένοι με την παλαιστινιακή υπόθεση».

Ηταν στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν Χριστιανοί Άραβες από τις πόλεις της Βηθλεέμ, της Μπεϊτ Τζαλά και της Μπεϊτ Σαχούρ έφθασαν στην μακρινή Χιλή και ίδρυσαν μια ακμάζουσα κοινότητα, που σήμερα αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Τρεις δεκαετίες μετά την δημιουργία του, ο σύλλογος έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Η πρώτη ομάδα κέρδισε δύο εθνικούς τίτλους (1955 και 1978) και το 1979, έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Copa Libertadores, του ευρωπαϊκού «ισοδύναμου» του Champions League.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button