Ποδόσφαιρο

Η επιστολή της ΕΠΟ για την παρέμβαση του Υφυπουργού αθλητισμού

Η ΕΠΟ στέλνει επιστολή στην UEFA και την FIFA, κατηγορώντας τον Υφυπουργού αθλητισμού για ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της.

Αναλυτικά η επιστολή της:

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απέστειλε σήμερα επιστολή προς την FIFA και την UEFA με αφορμή το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση, η οποία αφορά στη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:
Όπως είχατε από ημερών ενημερωθεί, η Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στη χώρα, προτίθετο να καταθέσει άμεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικό νομοσχέδιο.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου περιήλθε σε γνώση μας χθες 1 Μαρτίου 2022 και στις διατάξεις του, προς μεγάλη έκπληξή μας, περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση, η οποία αφορά στη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 45 (σελ. 37) αναφέρεται κατά λέξη: “Στο ΔΣ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καλούμενοι στις συνεδριάσεις, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος.”
Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία σήμερα συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής, αποτελεί μία ακόμα ωμή παρέμβαση του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού στην ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, καθώς ουδεμία σχετική διαβούλευση με την ΕΠΟ είχε προηγηθεί, το σημαντικότερο δε είναι ότι παραβιάζει κατάφωρα τα άρθρα 33, 34 και 35 του νέου Καταστατικού της ΕΠΟ το οποίο ομόφωνα εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση της 27ης Αυγούστου 2021 από τα Μέλη της ΓΣ της ΕΠΟ και εγγράφως επικυρώθηκε από τη FIFA και την UEFA με βάση την από 23/12/2021 επιστολή σας.
Κύριοι,
Έγιναν πρόσφατα δημόσια γνωστές από τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη οι προθέσεις του στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στην κατάλυση κάθε έννοιας αυτοδιοίκητου και σεβασμού στην ανεξαρτησία της διοίκησης του Ποδοσφαίρου μέσω παρεμβάσεων στο εκλογικό σύστημα, τη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης και την Ελληνική Διαιτησία, στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου όπως αναφέρεται στα καταστατικά των FIFA και UEFA και οι οποίες συνιστούν προφανέστατα αθέμιτη επιρροή από τρίτους εις βάρος του αθλήματος.
Γνωρίζετε δε ότι η ανεξαρτησία της ΕΠΟ επισημαίνεται ξεκάθαρα στα καταστατικά των FIFA και UEFA και πρόσφατα, κατόπιν ισχυρής σύστασής σας, στην Ολιστική Μελέτη και αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ιδιότητας μέλους στον κόσμο του ποδοσφαίρου (καταστατικό FIFA άρθρο14 παρ. 1 εδ. θ και άρθρο 19 και Καταστατικό UEFA άρθρο 7β παρ. 2).
Επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την πολλοστή επιβεβαίωση ότι η πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού ουδένα σεβασμό έχει προς τα καταστατικά των FIFA, UEFA και ΕΠΟ και προς το περιεχόμενο της Ολιστικής Μελέτης (άρθρο 2.5), σας καλούμε να παρέμβετε εγγράφως άμεσα προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού προκειμένου η συγκεκριμένη διάταξη να απαλειφθεί από το προτεινόμενο νομοσχέδιο.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση, σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε θεμελιώδη την άμεση επέμβασή σας προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό της και προσβλέπουμε σε αυτήν.
Μετά τιμής,
Παναγιώτης Δημητρίου Ιάκωβος Μ. Φιλιππούσης
Αναπληρωτής Πρόεδρος ΕΠΟ Acting CEO ΕΠΟ

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button