Ερασιτέχνης

Ζησιόπουλος: «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όχι μόνο πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει, αλλά επιβάλλεται ως ένα ακόμα όπλων στην προστασία των πολιτών»

Ο Θανάσης Ζησιόπουλος, φυσικοθεραπευτής, έφορος Άρσης Βαρών του Αρη, και προπονητής CrossFit αναφέρθηκε στα όσα βιώνει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ζητάει την άμεσα επαναλειτουργία του.

“Βρισκόμαστε μεσούσης μιας πρωτοφανής παγκόσμιας πανδημίας ίσως στην πιο επιθετική της μορφή. Μια πανδημία που στο πέρασμα της όχι μόνο έχει αφήσει αμέτρητα θύματα, αλλά σίγουρα έχει επηρεάσει τις ζωές κ την καθημερινή ροή όλων των ανθρώπων. Σίγουρα όμως αργά ή γρήγορα αυτή η ζοφερή κατάσταση που ζούμε θα τελειώσει, το θέμα είναι πως θα μας βρει όταν τελειώσει…

Χωρίς να θέλω να αναφερθώ στην οποιαδήποτε οικονομική ασφυξία έχει προκληθεί σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, αναφέρομαι ακόμη μια φορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (αν κ αυτός ο όρος ίσως είναι λίγο προσβλητικός) κ στις παραμέτρους του, που για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες βιώνει μια απότομη διακοπή πολλών αθλητικών δραστηριοτήτων και που σίγουρα θα παραταθεί ως τις 7/1…

Το κύριο και ουσιώδες στοιχείο του αθλητισμού είναι η αγωνιστική συμμετοχή, η επίδοση, η άμιλλα (συναγωνισμός) στη διεκδίκηση του άθλου- της διάκρισης, που απαιτούν την σταθερή και προγραμματισμένη δραστηριότητα του αθλητή, σε ένα πλαίσιο που το χαρακτηρίζει η υπεύθυνη οργάνωση και ο σχεδιασμός, σε πλήρη αντίθεση με την ερασιτεχνική ατομική ή και ομαδική και κυρίως ευκαιριακή δραστηριότητα του ασκούμενου, που αποβλέπει κατά κύριο λόγο στην ατομική σωματική και ψυχαγωγική άσκησή του.

Η ύπαρξη επαγγελματικής μορφής δραστηριότητας στον αθλητισμό δεν του προσδίδει και τον χαρακτήρα του επαγγελματικού. Οι αρχές, αξίες και σκοποί που χαρακτηρίζουν και προωθεί ο αθλητισμός, από αθλητές, αθλούμενους, προπονητές, αλλά κ από όσους δραστηριοποιούνται με την οποιαδήποτε ιδιότητα στον χώρο σε υπεύθυνη, σταθερή και προγραμματισμένη συμμετοχή.

Δεν επιτρέπεται να ταυτιστεί ο αθλητισμός με την ευκαιριακή και εν πολλοίς απρογραμμάτιστη άσκηση ή γυμναστική σε υπαίθριους ή και κλειστούς χώρους, που αποτελούν μάλιστα και μέσο οικονομικής εκμετάλλευσης από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άσκησης και της γυμναστικής. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η ανεύθυνη ταύτιση του αθλητισμού με τον ερασιτεχνισμό της άσκησης και της γυμναστικής, που αποτελούν σαφώς αντίθετες έννοιες, ταύτιση που υποβαθμίζει τον αθλητισμό, τον σκοπό και τους επιμέρους στόχους που αποτελούν συστατικό στοιχείο τους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι άλλο είναι το αθλούμαι και άλλο το ασκούμαι και γυμνάζομαι.

Δυστυχώς κ θα το πω ακόμη μια φορά, τα γυμναστήρια κατάφεραν να απωλέσουν την σοβαρότητα που τους προσδίδει το επάγγελμα υγείας , γι αυτό και πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε συγκερασμός με τα προπονητήρια! Εκεί που αγωνιστικοι αθλητές, παιδιά με όνειρα, θυσίες, προσήλωση στον στόχο δίνουν τον καθημερινό τους “αγώνα” για την πραγματοποίηση των ονείρων τούς, για αυτά τα παιδιά ο αθλητισμός δεν είναι απλά τρόπος ζωής, είναι η ίδια τους η ζωή!

Αν θέλουμε να διαδώσουμε ότι έχει απομείνει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αν θέλουμε να ακούσουμε τον ΠΟΥ και το κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε για τις ψυχοσωματικές απώλειες που επιφέρει η αποχή απ’ την προπόνηση, αν κάποτε καταλάβουμε πως η στοχευμένη άθληση είναι σύμμαχος στον πόλεμο κατά του Κορωνιού, με την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τότε θα δώσουμε κ δέουσα σημασία στον ερασιτεχνικό αθλητισμό!

Με απόλυτη ακολουθία των πρωτοκόλλων υγείας, ατομικά αθλήματα ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ, αλλά κ ομαδικά στα πρότυπα super League, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όχι μόνο πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει, αλλά επιβάλλεται ως ένα ακόμα όπλων στην προστασία των πολιτών. Τα προπονητήρια, η προαγωγή αθλητισμού, αναγνωρισμένοι αθλητικοί σύλλογοι με αθλητική δραστηριότητα, αυτοί που προσφέρουν στελέχωση εθνικών ομάδων, πολιτισμό κ ψυχοσωματική υγεία κ καμία σχέση δεν έχουν με την εμπορευματοποίηση της γυμναστικής

Θανάσης Ζησιόπουλος Φυσικοθεραπευτης Έφορος Άρσης Βαρών Α.Σ. ΑΡΗΣ Προπονητής CrossFit”.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button