Γενικά

Ευρωπαϊκό βραβείο πήρε μαθητική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη

Τη χαρά της επιτυχίας γεύτηκε ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Κολλεγίου, η οποία κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο  για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά «Peyo Yavorov», στο πλαίσιο του προγράμματος e-Twinning. 

Οι μαθητές του σχολείου δημιούργησαν μία πρωτότυπη λογοτεχνική λέσχη, υπό τον τίτλο «Αctive Book Club», με τη σύμπραξη άλλων εννέα σχολείων από το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Το βραβείο απονεμήθηκε στις καθηγήτριες του Αριστοτελείου Κολλεγίου, κ.κ. Μαίρη Παπαχρήστου και Ελένη Κοκκίνου κατά τη διάρκεια του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου e-Τwinning 2017, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μάλτα, με τη συμμετοχή 600  εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης και υπουργών Παιδείας από όλη την Ευρώπη.  Να σημειωθεί ότι το ειδικό βραβείο «Peyo Yavorov» αφορά στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και είναι επιχορηγούμενο από την Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της Βουλγαρίας.

«Αctive Book Club»

Το καινοτόμο έργο «Αctive Book Club», δηλαδή η ευρωπαϊκή διαδικτυακή λογοτεχνική λέσχη, δημιουργήθηκε από 30 μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με άλλους 170 μαθητές από 10 σχολεία της Ευρώπης, υπό την καθοδήγηση συνολικά 15 εκπαιδευτικών. Η βιογραφία του βρετανού μαθηματικού και «πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών», Alan Turing, αποτέλεσε την αφετηρία δράσεων και εκπαιδευτικών πρακτικών που οδήγησαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στη διάκριση.

Η δραστηριότητα της Λέσχης δεν περιορίστηκε μόνον στην ανάγνωση του βιβλίου. Το περιεχόμενό του αποτέλεσε τη βάση για τη συγκέντρωση ερωτήσεων και απαντήσεων που οδήγησαν στη δημιουργία αρχικά επιτραπέζιων παιχνιδιών που ανταλλάχτηκαν μεταξύ των σχολείων και ακολούθως ενός διαδικτυακού παιχνιδιού, ώστε η αναθεώρηση του περιεχομένου του να γίνει με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο.

Επιπλέον, οι μαθητές συνέκριναν το περιεχόμενο του βιβλίου με την κινηματογραφική ταινία ‘‘Το Παιχνίδι της Μίμησης’’ (2014),  η οποία επίσης προβάλλει τη ζωή του επιστήμονα Alan Turing την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σύγκριση τους βοήθησε να διεισδύσουν περισσότερο στην τέχνη της συγγραφής ενός βιβλίου και της δημιουργίας ενός κινηματογραφικού σεναρίου.

«Σε επόμενο στάδιο οι μαθητές επικεντρωμένοι στον Alan Turing αποπειράθηκαν να μεταγράψουν δημιουργικά βασικούς θεματικούς πυρήνες του βιβλίου. Επικεντρώθηκαν έτσι στην παιδική του ηλικία, στην επιστημονική προσφορά του στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πορεία του ως το τέλος της σύντομης ζωής του. Το χρονικό πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στάθηκε η αφορμή να ανασυνθέσουν τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Τα αποτελέσματα της δημιουργικής γραφής συγκεντρώθηκαν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο»,  επισήμανε η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Κολλεγίου, Μαίρη Παπαχρήστου, τονίζοντας πως η λειτουργία της Λέσχης εμπλουτίστηκε και με άλλες παράλληλες δράσεις.

«Η συνταγή της επιτυχίας είναι να έχεις καλούς συνεργάτες, να είσαι ανοιχτός σε καινούργιες ιδέες και να αγαπάς αυτό που κάνεις. Ο στόχος μας δεν ήταν μόνο το βραβείο, αλλά η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων της Ευρώπης. Δουλέψαμε σαν μία οικογένεια με προγραμματισμό και άριστη συνεργασία», τόνισε η κ. Παπαχρήστου εξηγώντας πως οι συζητήσεις πραγματοποιούνταν μέσω skype.

«Είναι πολύ σημαντικό που οι μαθητές του σχολείου μας διατηρούν  διαρκή επικοινωνία με συνομηλίκους τους από το εξωτερικό. Παράλληλα, καλλιεργούνται οι κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, αναπτύσσεται η φαντασία τους και η ομαδοσυνεργατικότητα.  Οι δράσεις του έργου συνδέονται άμεσα και με μαθήματα του σχολείου, όπως η Λογοτεχνία», συμπλήρωσε η κ. Παπαχρήστου.

Να σημειωθεί ότι το έργο «Active Book Club» αρχικά βραβεύτηκε με την εθνική και ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας που συνιστά απτή αναγνώριση για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τo σχολείo του υψηλού επιπέδου των e-Twinning δραστηριοτήτων τους.

Η ταυτότητα του e-Twinning

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τα σχολεία στην Ευρώπη να αναπτύξουν συνεργασίες μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες. Η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης λειτουργεί υπό το European Schoolnet, μία διεθνή συνεργασία 31 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας. Το e-Twinning υποστηρίζεται και σε εθνικό επίπεδο από 37 Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης.

Στις 24 Νοεμβρίου 2017 η κ. Παπαχρήστου θα παρουσιάσει το έργο  «Αctive Book Club» σε εκπαιδευτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα.

Πηγή: press724.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button