Ποδόσφαιρο

Ευθύνη στον διαιτητή του αγώνα καταλογίζει η FARE : «Δεν προστάτευσε τον παίκτη»

Ιδιαίτερα επικριτικός κατά του διαιτητικού team της αναμέτρησης μεταξύ της ΑΕΛ και του ΑΡΗ το περασμένο Σάββατο σε ότι αφορά το περιστατικό της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος του Αμπού Μπα ήταν ο εκπρόσωπος του δικτύου FARE της FIFA Πάβελ Κλιμένκο, του παρατηρητηρίου δηλαδή περιστατικών διακρίσεων και ρατσισμού που συστάθηκε από τη παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου, μιλώντας στο Yellow Radio και τη δημοσιογράφο Πόπη Αστεριάδου.

Η Ελλάδα όπως είπε δεν εντάσσεται στις χώρες με τα περισσοτερα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων αλλα ήταν αναμενόμενη εξέλιξη όσο οι οπαδοί βλέπουν ότι δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί γι αυτές τις περιπτώσεις.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Ηταν κάπως εκπληξη να ακούσουμε γι αυτό το ρατσιστικό επεισόδιο στην Ελλάδα, από την άλλη όμως ήταν και αναμενομενο δεδομένου του αριθμού των περιστατικών που συναντάμε σε άλλες χώρες αυτό το διάστημα, σε αυτό που εμείς περιγράφουμε ως μεταδοτικότητα. Οπότε όταν οι οπαδοί βλέπουν ότι αν και επιτίθενται σε παίκτες, οι παίκτες δέχονται κυρώσεις επειδή αντιδρούν αλλά κανείς δεν ασχολείται με τους οπαδούς, τα περιστατικά αυξάνονται.Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό του Σαββάτου υπάρχουν δύο σημαντικές πτυχές. Η πρώτη είναι ότι οι διαιτητές απέτυχαν να προστατεύσουν τον παίκτη, καθώς δεν τον υποστήριξαν αρκετά και δεν διέκοψαν τον αγώνα ως όφειλαν με βάση τη “Διαδικασία των τριών βημάτων” που προβλέπεται από τη FIFA και την UEFA. Η άλλη πτυχή είναι πιο θετική, με τους συμπαίκτες του παικτη που δέθχηκε τη ρατσιστική επίθεση να τον υποστηρίζουν. Ειδικά ο Γάλλος συμπαίκτης του που μίλησε μετά το ματς και ειπε ότι η ομάδα ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη συμπαράστασης στον Αμπου Μπα. Αλλά σίγουρα πρέπει να μιλήσουμε για την καταστρατήγηση του κανονισμού από τον διαιτητή που απέτυχε να προστατέψει τον παίκτη».

Με ποιο τρόπο έπρεπε ο διαιτητής να προστατεύσει τον παίκτη;

Μέχρι στιγμής οι κανονισμοί που επιβάλονται από τη FIFA και την UEFA είναι αυτοί που ονομάζουμε “Διαδικασία των τριών βημάτων”.Αυτή προβλέπει ότι αν ο παίκτης αντιληφθεί ρατσιστική συμπεριφορά, αμέσως προσεγγίζει τον διαιτητή και το αναφέρει. Ο διαιτητής πρέπει να σταματήσει τον αγώνα και να ζητήσει ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του σταδίου με σύσταση να σταματήσουν τα ρατσιστικά συνθήματα. Εαν δεν σταματήσουν στη δεύτερη ανακοίνωση ο διαιτητής οφείλει να πάρει και τις δύο ομάδες εκτός αγωνιστικού χώρου στα αποδυτήρια για 5-10 λεπτά και εαν τα συνθήματα δεν σταματήσουν και στην τρίτη ανακοίνωση τότε ο διαιτητής έχει δικαίωμα να εγκαταλείψει το παίχνίδι. Αλλά αρχικά ο διαιτητής οφείλει να προστατέψει τον παίκτη καθώς αυτός κακοποιείται στον χώρο εργασίας του. Δεν νομίζω ότι αυτό έγινε στο παιχνίδι του Σαββάτου.

Υπάρχουν μέσα προστασίας των παικτών σε περίπτωση που ο διαιτητής αρνηθεί να εφαρμόσει τους κανονισμούς;

Γενικά πιστεύω ότι οι παίκτες έχουν τη δύναμη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο. Αυτο φυσικά θα ήταν μεγάλος πονοκέφαλος για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία που θα κληθεί να αποφασίσει τι θα γίνει μετά, αλλά αν οι αρχές δεν προστατεύσουν τους παίκτες, τότε εκείνοι έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Σε κάθε περιπτωση πρέπει να δούμε τους κανονισμούς της ΕΠΟ και της Λήγκας, ωστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο έχουν ενσωματώσει τις συστάσεις της  FIFA και της UEFA για τη διαδικασία των τριών βημάτων.

Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο Μπα αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο;

Αν ο Μπα αποχωρούσε θα ξεκινούσε μια μεγάλη περιπέτεια για τη Superleague και την ΕΠΟ. Το κοινό δε θα αναγνώριζε καμία νομιμότητα σε περίπτωση που αποφάσιζαν οποιαδηποτε τιμωρία για τον παίκτη. Θα ήταν λοιπον μια μεγάλη απόφαση που θα καλούνταν να πάρει η Λήγκα και η ΕΠΟ.

Ειναι υποχρεωτική για την ελληνική ομοσπονδία η εφαρμογή της διαδικασίας;

Είναι υποχρεωτική η υιοθέτηση της διαδικασίας γιατί περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο της FIFA του περασμενου καλοκαιριού, οπότε τώρα πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν γνωρίζω το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί για την εφαρμογή της , αλλά όλες οι ομοσπονδίες πρέπει να το κάνουν. Τιμωρία για την περίπτωση μη εφαρμογής δεν προβλέπεται γιατί πολυ απλά δεν υπάρχει εναλλακτική.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button