Γενικά

Επίσημο: Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ και CLA 45 4MATIC+ (video)

Οι κορυφαίες εκδόσεις των A-Class και CLA με τον ισχυρότερο τετρακύλινδρο κινητήρα παραγωγής στον κόσμο.

Η Mercedes-AMG παρουσίασε και επίσημα τις κορυφαίες A 45 4MATIC+ και CLA 45 4MATIC+ οι οποίες φορούν τον ισχυρότερο τετρακύλινδρο κινητήρα παραγωγής με απόδοση που φτάνει έως και τους 421 PS! Χάρη σε αυτόν, η A 45 4MATIC+ τοποθετείται στην κορυφή της πυραμίδας των hot hatch ενώ η συγγενική CLA 45 4MATIC+ είναι το ισχυρότερο coupe της κατηγορίας.

Mercedes-AMG A 45

Ο νέος κινητήρας M 139 χωρητικότητας 2,0 λίτρων με twinscroll turbocharger είναι διαθέσιμος σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 387 PS / 480 Nm και με 421 PS / 500 Nm. Όλη αυτή η δύναμη μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη AMG Speedshift DCT 8G και του συστήματος τετρακίνησης AMG Performance 4MATIC+.

Επιλεκτικά, η δύναμη μπορεί να μεταφερθεί στους πίσω τροχούς χάρη στο πίσω διαφορικό με δύο πολύδισκους συμπλέκτες (ένας για κάθε τροχό) και το σύστημα κατανομής ροπής AMG Torque Control που διαθέτει και λειτουργία Drift Mode για ατελείωτες πλαγιολισθήσεις.

Από πλευράς επιδόσεων, η A 45 επιταχύνει από τα 0-100km/h σε 4,0″ (3,9″ για την έκδοση S) ενώ η CLA 45 χρειάζεται 4,1″ (4,0″ για την έκδοση S) με επιλεγμένη τη λειτουργία Race-Start που προετοιμάζει το αυτοκίνητο για την καλύτερη δυνατή εκκίνηση. Όσο για την τελική ταχύτητα, αυτή είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 km/h, με τον κόφτη να μετατοπίζεται στα 270 km/h στις εκδόσεις S (πακέτο AMG Driver‘s Package). Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέση κατανάλωση των μοντέλων διαμορφώνεται μεταξύ 8,1-8,4 lt/100km και οι εκπομπές CO2 στα 185-192 g/km ανάλογα με την έκδοση.

Mercedes-AMG

Το σασί έχει ενισχυθεί σε ακαμψία ενώ ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε έξι λειτουργίες οδήγησης μέσα από το AMG Dynamic Select (Slippery, Comfort, Sport, Sport+, Individual και Race) οι οποίες προσαρμόζουν τη συμπεριφορά του οχήματος ανάλογα με τις συνθήκες.

Η ανάρτηση που έχει ρυθμιστεί από την AMG αποτελείται από γόνατα McPherson εμπρός και τετραπλούς συνδέσμους στον πίσω άξονα ενώ σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρει μεγαλύτερη άνεση από την προηγούμενη γενιά χωρίς να θυσιάζει τη δυναμική οδηγική συμπεριφορά με μειωμένες κλίσεις στις στροφές. Επιπλέον, η προαιρετική ανάρτηση AMG Ride Control διαθέτει ενεργά αμορτισέρ με τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις.

Το τιμόνι έχει ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση με δύο προγράμματα προσανατολισμένα στη δυναμική οδήγηση ή στην άνεση. Τέλος η εξάτμιση της AMG έχει ενεργά flap για πιο ήσυχη ή πιο θορυβώδη λειτουργία.

Τα φρένα αποτελούνται από αεριζόμενους διάτρητους δίσκους 350mm με τεταπίστονες monobloc δαγκάνες εμπρός και 330 mm με μονοπίστονες δαγκάνες πίσω. Το πακέτο AMG Dynamic Plus περιλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερους δίσκους 360 mm με εξαπίστονες δαγκάνες εμπρός οι οποίοι είναι στάνταρ στις εκδόσεις S.

Mercedes-AMG

Σχεδιαστικά, στο εμπρός μέρος η A 45 ξεχωρίζει από τη διαφορετική γρίλια με κάθετα στοιχεία, τον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα με αεροδυναμικά πτερύγια και μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα και τα φουσκωμένα φτερά που καλύπτουν το μεγαλύτερο μετατρόχιο. Στο προφίλ ξεχωρίζουν οι δεκάκτινες ζάντες 18″ με ελαστικά 245/40 R18 (19″ στην έκδοση S) που κρύβουν πίσω τους γκρι δαγκάνες φρένων της AMG (κόκκινες εξαπίστονες δαγκάνες στην έκδοση S) και οι προεκτάσεις των μαρσπιέ.

Πίσω η εικόνα είναι γνώριμη από την A 35 με την χαρακτηριστική μεγάλη αεροτομή και τον επιθετικό προφυλακτήρα με ενσωματωμένο διαχύτη που όμως εδώ πλαισιώνεται από τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης διαμέτρου 82 mm (90 mm στην έκδοση S).

Mercedes-AMG CLA 45

Στο ίδιο κλίμα οι αισθητικές επεμβάσεις και της CLA 45 4MATIC+ η οποία διαφοροποιείται ακόμα περισσότερο από την CLA 35 χάρη στο πιο επιθετικό bodykit που περιλαμβάνει μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα στον εμπρός προφυλακτήρα, νέα γρίλια, διακριτική αεροτομή, διαχύτη και τετραπλή απόληξη της εξάτμισης.

Έτσι, η κορυφαία έκδοση της CLA παραπέμπει περισσότερο από ποτέ στη μεγαλύτερη AMG GT 4-door Coupé.

Mercedes-AMG

Στο εσωτερικό και των δύο μοντέλων βρίσκουμε το γνωστό σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MBUX της Mercedes με δύο οθόνες και νέα γραφικά, σπορ καθίσματα της AMG, σπορ τιμόνι, επενδύσεις από δέρμα Artico και ύφασμα Dinamica, κόκκινες ραφές, λεπτομέρειες από χρώμιο και αλουμίνιο, κεντρική κονσόλα σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα, πατήματα των μαρσπιέ AMG και πεντάλ από ανοξείδωτο ατσάλι. Στις εκδόσεις S οι πινελιές από κίτρινο χρώμα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη σπορ ατμόσφαιρα.

Η Mercedes-AMG δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές ή τη διαθεσιμότητα των δύο μοντέλων. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, σας αφήνουμε να απολαύσετε τις νέες AMG στο πρώτο επίσημο βίντεο.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button