Γενικά

Δωρεάν συναυλία της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Στις 16 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο η διεθνούς φήμης Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε διοργάνωση της Τέχνης – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τη συναυλία θα διευθύνει ο γνωστός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από την καλλιτεχνική και ερευνητική του δραστηριότητα, μαέστρος Κωστής Παπάζογλου, με σολίστ τη διακεκριμένη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου.

Μαζί με τη χορωδία θα συμπράξει και το σύνολο με φλάουτα ντόλτσε “Σύναυλος” με τους Μιχάλη Γεράκη, Σάντρα Ανανίκα, Ελένη Ράπτη και Νίκη Αϋφαντή.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα βασιστεί στην πρόσφατη έρευνα του μαέστρου μας στο πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μουσικών σπουδών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) πάνω στη σεφαραδίτικη μουσική Κουλτούρα της Θεσσαλονίκης.

Ο τίτλος της έρευνας “7 τραγούδια για να ζω – σεφαραδίτικη μουσική κουλτούρα της Σαλονίκης, μια παράδοση που ζει” περιλαμβάνει μαρτυρίες επιζώντων αλλά και απογόνων της ιστορικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης αλλά και τη προσωπική τους σχέση με τη μουσική της κοινότητας. Στην παρουσίαση θα ακουστούν από τα πιο γνωστά σεφαραδίτικα και εβραϊκά τραγούδια που μέχρι σήμερα αποδίδονται από τη χορωδία μας.

Μια συναυλία-διάλεξη που τοποθετεί την μουσική ζωή της κοινότητας στο σήμερα με αισιοδοξία στο μέλλον.

 

Η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1995, από μέλη της Κοινότητας μας.
Ώθηση για την δημιουργία της αποτέλεσε η ανάγκη και η ελπίδα διαιώνισης της μουσικής παράδοσης που έφεραν μαζί τους από την Ισπανία πριν από περίπου 500 χρόνια οι εξορισθέντες πρόγονοί μας. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει κυρίως Σεφαραδίτικα (ισπανοεβραϊκά), Ελληνικά και Εβραϊκά τραγούδια. Έχει δώσει συναυλίες στη «Θεσσαλονίκη ?97, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» με τη «Συμφωνιέττα Beograd», στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, στις «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» του Δήμου Βέροιας, στη Helexpo στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ χορωδιών Δράμας, στο μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ωδή στην Μητέρα Θεσσαλονίκη» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών στις 11/10/01, στα πλαίσια των λστ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η Χορωδία τραγούδησε επίσης στο Τελ-Αβίβ, στα Σκόπια, στη Βιέννη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του Zάλτσμπουργκ, στην Σόφια, στην Αγία Πετρούπολη, στο Κάιρο και πήρε επίσης μέρος στις Εθνικές Ημέρες Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2004 και 2005, 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Την χορωδία διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button