Δεκαπέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τους Sex Pistols, το συγκρότημα που δημιούργησε το κίνημα της βρετανικής Punk μουσικής σκηνής, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70
Το τραγούδι τους God Save the Queen έγινε σύμβολο της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που επικρατούσε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ’70.
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1975 από τον μάνατζερ Μάλκομ ΜακΛάρεν, ο οποίος ήθελε να προωθήσει ένα κατάστημα ρούχων που είχε στο Λονδίνο και λεγόταν Sex.
Οι Sex Pistols ξεκίνησαν να αναμιγνύουν στοιχεία από την αγγλική ποπ της δεκαετίας του ’60 με τον πιο επαναστατικό ροκ ήχο της δεκαετίας του ’70, σε μια προσπάθεια να αναλύσουν σε βάθος την περιπλοκότητα της ροκ μουσικής.
Πρώτο τους σινγκλ ήταν το Anarchy in the U.K., ένα “κάλεσμα σε επανάσταση” αλλά και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα.
Βλασφημώντας σε ένα Live τηλεοπτικό σόου τον Δεκέμβριο του 1976, το συγκρότημα έκανε γενικότερη αίσθηση σε ολόκληρη τη χώρα.
Η πρώτη τους δισκογραφική εταιρεία, EMI, διέκοψε το συμβόλαιό τους το 1977. Το ίδιο συνέβη και με την A&M Records, η οποία διέκοψε το συμβόλαιο μερικές μέρες μετά την υπογραφή του.
Όταν κυκλοφόρησε το God Save the Queen απαγορεύτηκε από τα βρετανικά Μ.Μ.Ε. λόγω προσβολής στο πρόσωπο της βασίλισσας. Παρ’ όλα αυτά, το σινγκλ έφτασε αμέσως στη δεύτερη θέση των τσαρτς.
Εξαιτίας των στίχων και της απήχησής τους, οι Sex Pistols θεωρούνταν από την κυβέρνηση της Βρετανίας “Νο1 δημόσιοι εχθροί”. Υποβλήθηκαν πολλές φορές από τις Αρχές σε σωματική βία και παρενόχληση.
Παρά την επιτυχία και του δεύτερου σινγκλ τους, Pretty Vacant, ο ρυθμός της μπάντας επιβραδύνθηκε. Από τη μία έφταιγαν οι συνεχείς απαγορεύσεις της κυβέρνησης να παίξουν κάπου στην Αγγλία και από την άλλη, το πρόβλημα εθισμού στα ναρκωτικά του Σιντ Βίσιους, το οποίο όλο και χειροτέρευε.
Το γκρουπ τελικά διαλύθηκε, λίγα μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία του, το 1978.
Ο Σιντ Βίσιους πεθαίνει το 1979, από υπερβολική δόση ηρωίνης. Την ίδια περίοδο ήταν εκτός φυλακής με εγγύηση, καθώς είχε κατηγορηθεί για το φόνο της φίλης του, Νάνσι Σπάνγκεν. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες. Πολλές θεωρίες έχουν ακουστεί για αυτή την υπόθεση. Η βασικότερη είναι πως η Νάνσι δολοφονήθηκε από έναν από τους δύο εμπόρους ναρκωτικών που τους επισκέπτονταν στο δωμάτιό τους.
Από το 1996 και μετά, τα τέσσερα αρχικά μέλη του συγκροτήματος έκαναν κάποιες περιοδείες, σε μια προσπάθεια επανένωσής τους. Παρ’ όλα αυτά, η απήχηση δεν ήταν πια η ίδια.
Οι Sex Pistols, το 2006, πήραν τη θέση τους στο Rock and Roll Hall of Fame. Οι ίδιοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να παραβρεθούν στην τελετή. Έστειλαν ένα σημείωμα στο Rolling Stone Magazine, δηλώνοντας την περιφρόνησή τους και την αντίθεσή τους προς τον θεσμό.
Ο Τζόνι Ρότεν περιέγραφε το συγκρότημα ως “μουσικό βαριετέ” ή “διαβολική παρωδία”, αναγνωρίζοντας ότι η εικόνα τους ήταν εξίσου σημαντική με τη μουσική τους. Μεγάλη επιρροή πάνω του είχε ο Alice Cooper.
Όταν ο Σιντ Βίσιους συνελήφθη για το φόνο της φίλης του το 1978, οι δικηγόροι υπεράσπισής του πληρώθηκαν από τον Μικ Τζάγκερ, σύμφωνα με δήλωση του Τζόνι Ρότεν σε βρετανική εφημερίδα.