Ποδόσφαιρο

Γόγολος: “Βάση υλικού, ο Άρης πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, είναι δουλειά του προπονητή να μάθει την ομάδα να κερδίζει”

Ο πρώην παίχτης του Άρη, Σπύρος Γόγολος, φιλοξενήθηκε στον Yellow Radio 92,8 και την εκπομπή “Αθλητικό X-Press”.

Ο παλαίμαχος αμυντικός μίλησε για τα όσα διδάσκεται στα σεμινάρια προπονητικής που παρακολουθεί και επισήμανε πόσο σημαντικά είναι αυτά τόσο για προπονητές όσο και για δημοσιογράφους. Τέλος, σχολίασε την επιλογή Μίκαελ Ένινγκ και τα όσα μπορεί να φέρει ο Γερμανός στον Άρη ενώ έκρινε με θετικό τρόπο τις συζητήσεις που ξεκινάει η ομάδα για ανανεώσεις συμβολαίων.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Έμαθα έχεις ήδη δίπλωμα UEFA A.

Όχι ακόμη. Συμμετείχα στην πρώτη φάση που έγινε στη Δράμα και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Τέτοια σεμινάρια είναι απαραίτητα. Γίνεται καταπληκτική δουλειά. Το ποδόσφαιρο αλλάζει και εμείς οι προπονητές πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το επάγγελμα μας.

Το UEFA A είναι το “ταβάνι” για έναν προπονητή.

Όχι, μετά υπάρχει το UEFA PRO, το οποίο είναι το ανώτατο για ομάδες Superleague. Με το UEFA A μπορείς να είσαι προπονητής σε Κ19, Γ΄Εθνική και βοηθός στη Superleague.

Βοηθάνε δηλάδη αυτά τα στάδια τους προπονητές;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάνουν. Μας αλλάζουν τη φιλοσοφία μας. Μπορεί να αγωνιστήκαμε χρόνια ως ποδοσφαιριστές αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Η Ελληνική σχολή είναι αυτή τη στιγμή από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Γίνεται εξαιρετική δουλειά και αυτά που μαθαίνουμε θα μας βοηθήσουν πολύ στην προπονητική.

Τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από το σεμινάριο;

Η καθοδήγηση που πρέπει να δίνει ένας προπονητής στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό την ώρα του αγώνα να μπορεί ο προπονητής να αντιλαμβάνεται ποια είναι τα προβλήματα της ομάδας του. Να έχει ο προπονητής τη γνώση να δίνει τέτοιες λύσεις. Να αναλύει τι πήγε καλά και τι όχι και να μπορεί έτσι να λύνει αυτά τα προβλήματα.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά με το UEFA B. Υπάρχουν εξαιρετικοί εκπαιδευτές που μπορούν να σου δώσουν πολλά.

Στο παιχνίδι του Άρη με τη Ξάνθη, ο Ένινγκ σήκωσε τον Τόνσο αλλά τελικά υπήρξαν τραυματισμοί και αναγκάστηκε να περάσει αριστερό μπακ τον Σάσα. Η ομάδα αφομοίωσε τις αλλαγές αυτές. Αυτό είναι θέμα κοουτσαρίσματος.

Βέβαια. O προπονητής πρέπει να έχει οξυδέρκεια και καθαρό μυαλο. Έγινε κάτι που δεν το περίμενε. Αυτή είναι η δουλειά του. Πολλές φορές φίλαθλοι και δημοσιογράφοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ένας προπονητής κάνει μία συγκεκριμένη αλλαγή. Βλέπει κάποια πράγματα μέσα στο γήπεδο και αυτοί δεν μπορούν να τα δουν αυτά.

Δεν υπάρχει προπονητής που δεν θέλει να κερδίζει η ομάδα του. Απλά, βλέπουν το ποδόσφαιρο πολύ διαφορετικά από ότι ένας δημοσιογράφος ή ένας φίλαθλος.

Θα ήθελα κάποια στιγμή οι ερωτήσεις στη συνέντευξη τύπου από τους δημοσιογράφους να είναι πιο “ειδικές”. Να ρωτάνε για ποιόν λόγο έγιναν συγκεκριμένα πράγματα ώστε να μπορεί ο προπονητής να αναλύσει αυτά που γνωρίζει ο ίδιος. Και όχι να μιλάνε με γενικόλογα.

Υπήρξαν δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν μαθήματα για να καταλάβουν και αυτοί πώς σκέφτεται ένας προπονητής. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Να γίνονται ερωτήσεις σε συγκεκριμένα θέματα τακτικής. Υπάρχουν τέτοιες σχολές.

Είναι όντως πολύ σημαντικό το ότι πρέπει να καθίσουν στο “θρανίο” οι δημοσιογράφοι. Για παράδειγμα, μια προπόνηση να είναι ανοιχτή για δημοσιογράφους. Για να μπορούν αυτοί να καταλάβουν πως σκέφτεται ο προπονητής και να κάνει κριτική.

Είμαι σύμφωνος κάποια στιγμή να γίνει κάτι ώστε οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να μπουν σε ζητήματα υψηλού επιπέδου αναφορικά με τακτικές και συστήματα. Είναι καλό να μαθαίνει και ο κόσμος πώς λειτουργεί ένας προπονητής.

Βέβαια, οι ομάδες που αγωνίζονται σε τοπ επίπεδο είναι δύσκολο να κάνουν ανοιχτές προπονήσεις. Κάποιοι προπονητές, όπως ο Δώνης, μπαίνουν σε λεπτομέρειες τακτικής για να καταλάβει ο κόσμος πώς λειτουργεί η σκέψη τους. Να μιλάει δηλαδή ο προπονητής για συγκεκριμένα πράγματα και όχι με γενικόλογα.

Ο Άρης μπαίνει σε μία λογική Γερμανικού προπονητικού μοντέλου…

Το θετικό είναι ότι ξεκίνησε νικηφόρα σε μία δύσκολη έδρα. Το είχε πολύ μεγάλη ανάγκη ο Άρης. Για να τον φέρει ο Άγγελος στην ομάδα που δούλεψε με τόσους προπονητές στην καριέρα του, είδε κάποια πράγματα που πιστεύει ο ίδιος ότι θα βοηθήσουν το σύλλογο.

Η Γερμανική φιλοσοφία έχει να κάνει με πειθαρχημένες ομάδες που γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν μέσα στον αγώνα. Έτσι όπως είναι δομημένος ο Άρης φέτος, έχει μεγάλες πιθανότητες ο Ένινγκ να πετύχει αυτό που θέλει.

Ο Χαριστέας έδειξε ιδιαίτερη θέρμη να πιστέψει στον Ένινγκ. Αυτό δείχνει ότι ο Άρης μπορεί να περιμένει καλύτερες μέρες.

Έτσι ακριβώς. Ο Άγγελος ανέλυσε για ποιους λόγους, με λεπτομέρειες, αποφάσισε να φέρει τον Ένινγκ στον Άρη. Όπως το ότι μιλάει Ισπανικά. Από εκεί και πέρα, με την πάροδο του χρόνου θα δούμε και εμείς τι στιλ παιχνιδιού θέλει να επιβάλει στην ομάδα ο Ένινγκ.

Χρειάζεται στήριξη και υπομονή. Από τα αποτελέσματα κρίνονται όλοι βέβαια.

Το τελευταίο διάστημα είχε χαλάσει η πολύ καλή ανασταλτική λειτουργία της ομάδας σε σύγκριση με το περσινό δεύτερο μισό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν θέλεις να έχεις υψηλούς στόχους και να φτάσεις ψηλά είναι να φτιάξεις μια ομάδα που να μη δέχεται γκολ από απειρίες.

Σε κάθε παιχνίδι ο Άρης δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Δεν είναι αμυντική ομάδα. Έχει πλουραλισμό στην επίθεση. Αυτό είναι η δουλειά του προπονητή. Να φτάνει την ομάδα στην εκτέλεση. Στη εκτέλεση δεν μπορεί να βάλει ο προπονητής τη μπάλα στα δίχτυα.

Όταν ένας προπονητής βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αφιερώνει προπονήσεις στα τελειώματα των φάσεων. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να κάνει.

Ο Άρης είναι σε διαδικασία ανανέωσης συμβολαίων με πέντε ποδοσφαιριστές.

Πολύ σημαντικό βήμα να πιστεύεις σε κάποιους παίχτες ώστε αυτοί να είναι ο βασικός κορμός της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να το κάνεις νωρίς πριν να είναι πολύ αργά. Αυτά είναι αυτονόητα για μία μεγάλη ομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό και για τον ποδοσφαιριστή τον ίδιο. Όταν φθάνει στο τέλος του συμβολαίου του να είναι ήδη κατασταλαγμένος. Να μην έχει αγωνία, να μην δέχεται ένα σωρό τηλεφωνήματα και να μιλάει με άλλες ομάδες.

Έτσι χτίζονται οι ομάδες και φτάνεις κάποια στιγμή και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο αυτή η ομάδα κατέκτησε τίτλο. Γιατί έκανε όλα αυτά τα οποία είναι αυτονόητα.

Σώζεται η χρονιά φέτος; Θα λειτουργήσει ως deja vu η νίκη στην Ξάνθη;

Είναι πολύ υψηλές προσδοκίες για την ομάδα φέτος. Για διάφορους λόγους δεν πέτυχε αυτό που ήθελε. Δεν έκανε το ξεκίνημα που ήθελε.

Έγινε μία καλή αρχή στο παιχνίδι με την Ξάνθη. Έτσι όπως έχει δομηθεί η ομάδα και βάση του υλικού της θα πρέπει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω.

Ο προπονητής πρέπει να μάθει την ομάδα να κερδίζει. Αυτή είναι η δουλειά του. Καλό είναι και το ελκυστικό ποδόσφαιρο αλλά μία ομάδα θέλει πρώτα νίκες.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button