Γκολιδάκης: “Υπεύθυνοι όταν αθλούμαστε-Το προπνητικό τιμ του Ερασιτέχνη επιτελεί το έργο του με μεγάλη επιτυχία”
Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε ο Διαμαντής Γκολιδάκης.
Ο Διαμαντής Γκολιδάκης είναι διακεκριμένος καρδιολόγος και άμεσος ιατρικός συνεργάτης του Ερασιτέχνη Άρη για ακόμη μια χρονιά.
Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:
Πόσο σημαντικός είναι ο ιατρικός έλεγχος;
Αποτελεί την βάση της καλής και ασφαλούς άθλησης διότι με αυτό που έγινε τώρα, δηλαδή όλα τα παιδιά να περνούν από καρδιολογικό έλεγχο, τουλάχιστον είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας μπορούν να αθλούνται με ασφάλεια. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν περιστατικά -λίγα ευτυχώς- που είναι δυσάρεστα και εσείς οι δημοσιογράφοι τα αναπαράγετε για να επιστήσετε την προσοχή και στον κόσμο και να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι όταν αθλούμαστε. Σε αυτό μάλιστα υπάρχει μια ομάδα ιατρών (καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος) που πρέπει να είναι σε μια συνεχή συνεννόηση με τους γονείς και με τα ίδια τα παιδιά, αλλά και με το προπονητικό τιμ. Το προπονητικό τιμ στον Ερασιτέχνη Άρη που εγώ συνεργάζομαι, επιτελεί το έργο του με μεγάλη επιτυχία και μάλιστα πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες. Πρέπει όλοι αυτοί να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά, να αφουγγράζονται τις ανησυχίες των παιδιών τους γιατί τα παιδιά δυστυχώς πολλές φορές φοβούνται να πουν το πρόβλημα τους καθώς νομίζουν ότι μπορεί να σταματήσουν τον αθλητισμό ή ντρέπονται. Πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να εκμαιεύσουν το πιθανό ιατρικό πρόβλημα.
Να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί για να μπορέσει να επιληφθεί ο ειδικός;
Ναι και του προπονητή, των ανθρώπων της ομάδας. Οποιδήποτε άτομο της ομάδας μπορεί να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί και να μπορέσει σώσει μια ζωή. Να πάμε σε λίγο πιο συγκεκριμένα παραδείγματα.
Είναι πράγματα που οφείλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο.
Όταν π.χ οι άνθρωποι της ομάδας ή οι γονείς που παρακολουθούν στην προπόνηση και βλέπουν ότι το παιδί κάνει μόνο δύο γύρους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να μένει δηλαδή λίγο πίσω. Αυτό είναι ένα “καμπανάκι” ώστε να επισκεφθούν τον παιδίατρο και τον καρδιολόγο τους, γιατί είναι μια κόπωση που το παιδί μπορεί να μην πει ποτέ ή να μην το αντιλαμβάνεται. Έρχονται παιδιά στο ιατρείο μου να τα εξετάσω και μέσα από την κουβέντα, λένε πράγματα που φοβούνται να πουν στους γονείς τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά θεωρούν πως οι γονείς τους με έναν μαγικό τρόπο πρέπει να τα καταλαβαίνουν, ασφαλώς και δεν γίνεται αυτό. Χρειάζεται λεπτομερές ιστορικό στο παιδί. Πρέπει να βλέπουν αν τα παιδιά τους έχουν όρεξη να πάνε στην άθληση όπως και τον πρηγούμενο καιρό, αν κουράζονται εύκολα, αν λαχανιάζουν, αν έχουν “φτερουγίσματα” στην καρδιά τους. Είναι μια συμπτωματολογία που προετοιμάζει το περιβάλλον ότι κάτι συμβαίνει.
Η κάρτα υγείας ισχύει και στα μικρά παιδιά πλέον έτσι; Και για τις ακαδημίες;
Είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση το οποίο ξεκίνησε πέρσι συνεχίζεται και φέτος. Πρέπει να ανανεωθούν οι κάρτες υγείας με μια εκ νέου εξέταση.
Κάθε χρόνο γίνεται αυτό;
Γίνεται κάθε χρόνο και είναι πολύ σωστό. Καλό είναι να προχωρούμε και σε υπέρηχο χωρίς να είναι απαραίτητο, το τονίζω αυτό. Δηλαδή το καρδιογράφημα είναι το απαραίτητο που πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Και φυσικά η κλινική εξέταση και το ανατομικό αναπνευστικό. Δεν είναι κακό αν το λέει κάποιος γιατρός οι γονείς να προχωρούν σε κάποιον υπέρηχο καρδιάς.
Με τον Άρη ξεκινήσατε φέτος την συνεργασία;
Τώρα θα ξεκινήσουμε, είμαστε στο “μάζεμα”, στην έναρξη των ακαδημιών και των ομάδων. Τώρα είναι ο καιρός παράλληλα με την σχολική χρονιά. Τώρα βέβαια που μου δίνεται μέσω της εκπομπής το βήμα, επειδή εγώ πολιτεύθηκα τις προηγούμενες εκλογές, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί ειδικά εκεί στην περιοχή του Χαριλάου πήγα πάρα πολύ καλά και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την στήριξη τους. Συνετέλεσαν σε αυτό πολλοί φίλοι του Άρη απ’ότι κατάλαβα οπότε τους ευχαριστώ πραγματικά ξεχωριστά.
Υπάρχει μια ένσταση από πολλούς που λένε “Αυτοί που κατεβαίνουν στις εκλογές μας θυμούνται προεκλογικά και μετά μας γυρίζουν την πλάτη”.
Υπάρχει στην κοινωνία γενικώς. Εγώ όμως είμαι εδώ, όπως και πέρσι αλλά και πρόπερσι. Γενικώς προσπαθώ να μην ισχύει αυτό από την πλευρά μου. Πιστεύω σε ένα άλλο μοντέλο, αυτό του πολίτη πολιτικού που είναι ενεργός επαγγελματικά, που προσπαθεί να προσφέρει στην κοινωνία, προσπαθεί προς την σωστή κατεύθυνση και είναι σε αλληλεπίδραση με τους συμπολίτες του, είτε αυτό γίνεται μέσα από το επάγγελμα του είτε μέσα από το λειτούργημα όπως είναι η ιατρική. Δεν χρειάζονται μεγαλοστομίεςε. Εγώ δεν πιστεύω στην πολιτική διαχείρηση αλλά στην πολιτική δράση.