Ποδόσφαιρο

Γκάνεα: Από τους εκλεκτούς που «έσπασαν» την παράδοση των περήφανων «λεόντων»

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη, Κριστιάν Γκάνεα, συγκαταλέγεται στους… μετρημένους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο χωρίς να έχουν Βασκική καταγωγή.

Από το πολύ μακρινό 1898 έως το 2020 όσες διοικήσεις πέρασαν από το «τιμόνι» της Αθλέτικ Μπιλμπάο, κράτησαν όσο μπορούσαν τον… όρκο, ο οποίος αναφέρει ότι η ομάδα θα έχει στο ρόστερ της μόνο παίκτες από την περιοχή, δηλαδή τη χώρα των Βάσκων (βόρεια της Ισπανίας και νοτιοδυτικά της Γαλλίας).

Αυτός ο όρκος δεν βρίσκεται πουθενά επισήμως γραμμένος στα καταστατικά της Αθλέτικ, μιας που σε αντίθετη περίπτωση θα αποτελούσε «μπελά» από τη FIFA, γιατί θα θεωρούνταν κίνηση που προωθεί τον φυλετικό διαχωρισμό.

Όσο εξωπραγματικό και να ακούγεται, τα «λιοντάρια» κατάφεραν να κρατήσουν αυτήν την παράδοση έως σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών είναι όντως Βάσκοι (εκ γονέων), όμως υπήρχαν και… εναλλακτικές.

Αρκετοί ποδοσφαιριστές με καταγωγή από άλλα μέρη του κόσμου γεννήθηκαν στη χώρα των Βάσκων, οπότε πήραν την ιθαγένεια και το άτυπο δικαίωμα συμμετοχής με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ο Ένρικ Σάμποριτ, από την άλλη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καταλονία, όμως το 2008 αγωνίστηκε με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Πώς έγινε αυτό; Πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφή του, είχε μετακομίσει στη Βασκική χώρα και πήρε την αντίστοιχη ιθαγένεια.

Η περίπτωση του Γκάνεα δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες. Διότι ο άλλοτε παίκτης της Αθλέτικ γεννήθηκε στη Ρουμανία, όπως και οι γονείς του. Στα παιδικά του χρόνια, όμως, η οικογένεια του (μαζί με τον ίδιο προφανώς) μετακόμισαν στο Μπιλμπάο. Με τον καιρό πήραν τη «Βασκική ταυτότητα» και έτσι οι πύλες της Αθλέτικ άνοιξαν διάπλατα για τον Κριστιάν.

Επιμέλεια: Δημήτρης Μαρίντσιος

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button