ΓενικάΜουσική

Γιάγκος Χαιρέτης, ένας γνήσιος εκφραστής της κρητικής παράδοσης (video)

“Καλή μουσική είναι αυτή που βγαίνει από την ψυχή, όχι αυτή που βγαίνει από τα χέρια ή τα λαρύγγια”.

O Γιάγκος Χαιρέτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ανώγεια της Κρήτης, ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία παίζοντας αρχικά λαούτο αλλά και άλλα Κρητικά παραδοσιακά όργανα. Ήδη από νηπιακή ηλιακή με ένα πλαστικό μαντολινάκι έφτιαχνε το δικό του αυτοσχέδιο σκηνικό παριστάνοντας το λυράρη. Από τα πρώτα του ακούσματα ήταν ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης που τον επηρέασε βαθιά και ο θάνατος του τον έχει σημαδέψει. Αργότερα καθώς μεγάλωνε μπήκε στη ζωή του η ροκ, με κασέτες που έφταναν από την Αθήνα με Τρύπες, Άσιμο, Led Zeppelin, Doors, Deep Purple και Black Sabbath.

Αυτό που τον έχει επηρεάσει είναι η ζωή στα Ανώγεια, τα ερεθίσματα από τους ανθρώπους του χωριού, οι παρέες, η κρητική παράδοση. Οι σπόροι της ροκ μουσικής βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην ψυχή του που μέχρι τότε κυριαρχούσαν τα κρητικά, γεγονός που δημιούργησε το ιδιαίτερο ύφος στο παίξιμο του λαούτου.

Γιάγκος Χαιρέτης

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους συναδέλφους του ο Γιάγκος Χαιρέτης αντιπαθεί την αυτοπροβολή και την ματαιοδοξία. Μουσικός δεν είναι εκείνος που βγαίνει σε ένα βάθρο για τον θαυμάσει ο κόσμος, είναι αυτός που πρέπει να ξεσηκώσει τον κόσμο, να τον κάνει να αισθανθεί.

Θεωρεί πως η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας και προσπαθεί να εκφράσει τις ανάγκες της. Δεν μπορούμε να μιλάμε συνεχώς για τον έρωτα από τη στιγμή που τη συγκεκριμένη εποχή πρέπει να βάλουμε τους ανθρώπους να προβληματιστούν, να θυμηθούν τις καταβολές τους, να αναρωτηθούν για τη φύση, την υπόσταση μας, το χρόνο, σε ποια κατάσταση μας έχει φέρει η εξέλιξη του πολιτισμού μας.

Πιστεύει στην αλληλεγγύη και στη συλλογικότητα, δύο βασικές έννοιες που έχει γαλουχηθεί με αυτές από όταν μικρός. Πάνω από τον εγωισμό και την ματαιοδοξία, το πιο σημαντικό είναι η χαρά και η πληρότητα που δίνει το μοίρασμα.

Hairetis Harper

Ακούει καλή μουσική δηλαδή γνήσια μουσική, αυτή που βγαίνει από την ψυχή, όχι αυτή που βγαίνει από τα χέρια ή τα λαρύγγια. Μπορεί να είναι χιπ χοπ, ροκ, τζαζ, μουσικές της Λατινικής Αμερικής, ένας Πέρσικος ύμνος του Ρουμί.

Παρά το ότι βρίσκεται τόσα χρόνια στο μουσικό χώρο δεν έχει βγάλει μέχρι στιγμής κάποιο προσωπικό δίσκο. Στα αρχεία έχει συγκεντρωμένες μαντινάδες και στίχους, ακατέργαστες ιδέες, κασέτες που έχει ηχογραφήσει τα βράδια με τη βροχή, ακόμα και στο βουνό με τα πουλιά και τα πρόβατα. Έχει μελοποιήσει Σεφέρη, Καρυωτάκη, Kahlil Gibran αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να τα κυκλοφορήσει.

Hairetis Harper

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως είναι ο Ψαραντώνης, ο Ψαρογιώργης, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Νίκος Σπυρόπουλος, ο Δημήτρης Αποστολάκης, οι Social Waste, οι Last Drive. Έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και τον έχουμε δει να παίζει λαούτο, να τραγουδά Κρητικά, να ερμηνεύει Bob Dylan, να γίνεται ένα με τον κόσμο που μπορεί να νιώσει την αυθεντικότητα του. Μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα έχουν ηχογραφήσει το άλμπουμ “Όσο κι αν δέρνει ο Άνεμος” (2012). Το 2016 συνεργάζεται με τους Social Waste στο “Θα τον αλλάξουμε εμείς”, στο δίσκο “Με μια πειρατική γαλέρα” σε ένα πάντρεμα της ραπ με τη μαντινάδα.

Hairetis Harper

Η τελευταία του συνεργασία με την δεξιοτέχνη αρπίστα Maria-Christina Harper έχει το όνομα Hairetis Harper, ένα πρωτότυπο ντουέτο που συνδυάζει την μουσική παράδοση της Κρήτης με την σύγχρονη μουσική σκηνή του Λονδίνου. Προερχόμενοι από δύο κόσμους φαινομενικά αταίριαστους, οι δύο μουσικοί μπλέκουν με περίτεχνο τρόπο τους ήχους του λαούτου και της άρπας και τις μουσικές τους επιρροές, προσεγγίζοντας πολύπλευρα την Κρητική παράδοση και δημιουργώντας τον δικό τους ξεχωριστό ήχο. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά “Draft“, ένα άλμπουμ από επτά συνθέσεις δύο διαφορετικών μουσικών συστημάτων και προσεγγίσεων.

Η Maria Christina Harper είναι Avant Garde αρπίστα με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, την πειραματική σκηνή και τη και τη Jazz. Σπούδασε με υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου κι απέκτησε το μεταπτυχιακό της στην μουσικοθεραπεία στο Roehampton University. Ίδρυσε το σόλο σχήμα MC & the 7 Pedals και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό άρπας στην Ουαλία. Χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές στην άρπα και κυκλοφόρησε το Album της Gluten Free, από την Valentine Records (UK) το 2017. Διδάσκει στο University of Roehampton του Λονδίνου και είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα σύνθεσης του University of Surrey.

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button