Γενικά

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου: Όλη η αλήθεια για τη Μακεδονία

Ο διεθνολόγος καθηγητής του ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου φιλοξενήθηκε στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή “YellowNews”.

Αναλυτικά όσα είπε στον Γιώργο Γκάλη και Δημήτρη Οσσανλή:

Για το Μακεδονικό είπε:

Μετά το 1944, τον Β Παγκόσμιο, η Γιουγκοσλαβία είχε μία Νότια επαρχία που ονομάστηκε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας που δεν ήταν ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Ήταν ομόσπονδη δημοκρατία μία από τις 6 της Γιουγκοσλαβίας και πήρε εσκεμμένα τότε από τον Τίτο το όνομα της Μακεδονίας. Πρώτων ότι οι κάτοικοι της ήταν Βουλγαρόφρονες και ήθελε να αποτρέψει την βουλγαρική επιρροή στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα ήθελε να διεκδικήσει την ελληνική Μακεδονία την οποία ονόμαζαν έκτοτε και μέχρι σήμερα για να δουν αν θα την ονομάσουν Μακεδονία του Αιγαίου υπονοώντας πλαστό ιδεολόγημα ότι υπήρχε ένα Μακεδονικό έθνος διαφορετικό από το ελληνικό και ότι αυτοί το εκπροσωπούσαν αυτό το έθνος, ας πούμε από τις αρχές του 1903.

Μακεδόνες στις απογραφές πληθυσμού σε όλα τα Βαλκάνια δεν είχαν καταγραφεί. Αυτό για πρώτη φορά έγινε το 1944. Προηγήθηκε μία προσπάθεια του Στάλιν το 1932 στα πλαίσια της Σοβιετικής συνέπειας και προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποιο Μακεδονικό κίνημα με έθνος και δικό τους πολιτισμό. Αυτά όλα όμως ήταν όλα σλάβικα ή βουλγάρικα είτε με σερβικές επιρροές αλλά δεν μπόρεσαν να σταθούν.

Στην συνέχεια το 1991 όταν διαλύθηκε η πρώην Γιουγκοσλαβία, τότε και αυτό το κρατίδιο του νότιου τμήματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας έγινε ανεξάρτητο κράτος. Εμείς είμαστε οι Μακεδόνες, διάδοχοι τον αρχαίων Ελλήνων που φτάσανε με τον Αλέξανδρο μέχρι τον Ευφράτη ποταμό, τον Ινδό ποταμό, τον Νείλο ποταμό καλύπτοντας σχεδόν με ελληνικό πολιτισμό και ελληνική γλώσσα και πολιτιστική κατάκτηση όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Αυτοί τότε ζήτησαν στον ΟΗΕ να γραφτούν ως Μακεδονία. Η Ελλάδα δικαίως αντέδρασε γιατί δεν γίνεται ένα κράτος να χρησιμοποιεί ένα πλαστό, ψεύτικο όνομα. Τότε ξεκίνησε ένας αγώνας με διαπραγματεύσεις ο οποίος κατέληξε το 1995 σε μία ενδιάμεση συμφωνία για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις. Το 1993 είχαν προηγηθεί δύο αποφάσεις που το συμβούλιο του ΟΗΕ είπε ότι τα Σκόπια αναγνωρίζονται στα τωρινά τους σύνορα και από την Ελλάδα αλλά με προσωρινό όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ένα κράτος που δεν υπήρχε πια αλλά με την υποχρέωση να βρεθεί ένα κοινό οριστικό όνομα.

Οι Σκοπιανοί από το 1995, 22 ολόκληρα χρόνια έως το 2017 υποτίθεται ότι έκαναν έναν διάλογο με την δική μας αντιπροσωπεία ενώ στην ουσία δεν ήθελαν να αλλάξουν τον Μακεδονισμό τον οποίο μονοπωλούσαν και έλεγαν ότι είναι οι πραγματικοί Μακεδόνες και ιστορία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, τους ανήκει.

Φτάνουμε το 2008 στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, στην σύνοδο κορυφής, που έγινε στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο, των χωρών του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά απείλησε ότι θα ασκήσει VETO εάν τα Σκόπια δεν δεχτούν να αλλάξουν το όνομα τους, εκεί καταφέραμε και πετύχαμε διεθνή θέση όλων των 27 χωρών οι οποίοι είπαν ότι αν δεν συμφωνήσει η Ελλάδα σε ένα όνομα, δεν μπαίνουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Για την σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων είπε:

Πήρε την κυβέρνηση ο Ζόραν Ζάεφ και τον οποίο τον στήριξαν δύο Αλβανικά κόμματα για να προωθήσουν τους δικούς τους Αλβανικούς σκοπούς. Στα Σκόπια το 26% είναι Αλβανοί. Υπάρχει ένα 5% Τούρκοι, υπάρχουν βλάχοι, υπάρχει μία ελληνική μειονότητα που δεν τολμάει να πει ότι είναι ελληνική, Σέρβοι, Βούλγαροι. Έχουν πάρει βουλγάρικα διαβατήρια οι οποίοι είναι υπήκοοι των Σκοπίων, δείχνοντας την Βουλγαροφιλία τους.

Δεν δίνουμε το όνομα Μακεδονία, διότι αυτοί έχοντας το ως κρατικό όνομα ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους μέλος του ΟΗΕ, δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε που έχουμε Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία που είναι τρεις περιφέρειες που είναι εσωτερική διαίρεση του ελληνικού κράτος και δεν έχουν διεθνή προσωπικότητα. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε εγκληματικά να δώσει το όνομα.

Με αυτή τη συμφωνία θα μπουν αυτοί στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ για να πει ότι συμφωνεί και χωρίς να έχει επικυρώσει η ελληνική βουλή, κάτι που θα γίνει στο τέλος της χρονιάς όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το όνομα τους στο ΝΑΤΟ. Θα είναι πολιτικά αδύνατο η Ελλάδα να ορθώσει την φωνή της, ενδεχομένως με άλλη κυβέρνηση και δίνουμε ταυτόχρονα το εισιτήριο για την Ε.Ε..

Για το αν υπάρχει συμφωνία του Βουκουρεστίου που αναγράφονται ως Μακεδονία είπε:

Το 1913 η συνθήκη του Βουκουρεστίου επιβεβαίωσε την κατανομή των εδαφών μετά τους Βαλκανικούς πολέμους. Η Ελλάδα πήρε την περιοχή της Μακεδονίας που έχει σήμερα. Η Σερβία που ήταν νικήτρια δύναμη από την Βόρεια μεριά των συνόρων μας πήρε το κομμάτι που ανήκει σήμερα στα Σκόπια και η Βουλγαρία πήρε την Βουλγαρική Μακεδονία αλλά αυτό ονομάστηκε Βουλγαρία, Σερβία και Ελλάδα. Το 1944 ο νικητής με τις ανταρτικές δυνάμεις, ο Τίτο ονόμασε για να αμυνθεί απέναντι στους Βούλγαρους και για να επεκταθεί εις βάρος της Ελλάδος, Νότια Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι συνθήκες των Βερσαλιών τότε που ολοκληρώθηκαν, η κατανομή τίποτα δεν ανέφερε για Μακεδονία. Το ΝΑΤΟ δεν μας βοήθησε πουθενά ιδιαίτερα, ούτε με την Κύπρο, ούτε με τα ελληνοτουρκικά. Το ΝΑΤΟ θα είναι χρήσιμο αν μας επιτεθούν οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Αυτά έχουν να κάνουν με στρατηγικά συμφέροντα τα οποία θέλουν να θυσιαστούν τα ελληνικά συμφέροντα.

Για ποιο λόγο υπήρχε ένας “πόθος” για την άμεση συμφωνία:

Όταν ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ως ερωτηματικό ανάμεσα σοβαρού και αστείου να κάνουμε μία συμφωνία επιτέλους με τους γείτονες Σκοπιανούς και να ξέρουμε τι θα κάνουμε στο μέλλον λέμε το Αεροδρόμιο Μακεδονία και στα ΚΤΕΛ Μακεδονία ή θα τα αλλάζουμε; Αυτό σημαίνει ότι κάτι υπήρχε πιο πριν. Η Ελλάδα είναι γονατισμένη οικονομικά δεν έπρεπε σε αυτή την φάση να κάνει αυτή την κακή συμφωνία. Η συμφωνία δύο μέρες πριν υπογραφεί ήταν άγνωστη σε όλα τα άλλα κόμματα.

 

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button