Γενικά

ΑΠΘ: Ζευγάρι καθηγητών αγόρασε αυτοκίνητα και πλήρωσε λογαριασμούς και υπηρεσίες ομορφιάς από ευρωπαϊκά κονδύλια 352.555 ευρώ

Ένα ζευγάρι καθηγητών από το ΑΠΘ καταχράστηκε 352.555 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια!

Ζωή χαρισάμενη με ευρωπαϊκά κονδύλια 352.555 ευρώ για ένα ζευγάρι καθηγητών στο ΑΠΘ!

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) με τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA), αποκάλυψε πως το ζευγάρι των καθηγητών διέθεσε το συγκεκριμένο ποσό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που προορίζονταν για έρευνα, σε αγορά αυτοκινήτων, οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εξόφληση λογαριασμών κ.α. 

Παρότι, ωστόσο, αποδείχθηκε η κατάχρηση, το ζευγάρι φέρεται να έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ, που όριζε την απόλυσή τους!

Να σημειωθεί πως το ποσό των 355.552 ευρώ το είχε εμπιστευθεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο ζευγάρι των καθηγητών, «λόγω της ιδιότητάς τους ως εντολοδόχων και διαχειριστών ξένης περιουσίας». 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σύζυγος είχε οριστεί ως συντονιστής του προγράμματος ENHSA II και η γυναίκα του συντονίστρια του προγράμματος ENHSA III. 

Τα χρήματα για έρευνα έγιναν… υπηρεσίες ομορφιάς

Τα προγράμματα προέβλεπαν τη διοργάνωση συνεδρίων, την εκπόνηση ερευνών και μελετών, δημοσιεύσεις και διακίνηση πληροφοριών σχετικών με την εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων στις χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε., μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ, μετέφερε σταδιακά προκαταβολές στους κοινούς λογαριασμούς του ζεύγους. 

Κάποια στιγμή, λοιπόν, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επικεφαλής Αρχιτεκτονικών Σχολών κατατέθηκαν στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό που είχε το ζεύγος τα ποσά των 337.355 και 580.855 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν στα τέλη συμμετοχής που κατέβαλαν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις των έργων ENHSA II και ENHSA III. 

Από τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση που επικαλείται το Πρώτο Θέμααντί να πληρωθούν οι δαπάνες των συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, το ζεύγος δαπάνησε 99.035,65 ευρώ για να καλύψει «προσωπικές τους δαπάνες ή δαπάνες συγγενικών τους προσώπων όπως έξοδα κατοικίας, μεταφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς οικείων προσώπων, εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ασφαλιστικών δαπανών, φόρου οχημάτων, φόρου εισοδήματος και λοιπών φόρων, δαπανών τέκνων, αγορά αυτοκινήτων, εξόφληση πιστωτικών καρτών για αγορά οικιακού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, νοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσιών ομορφιάς και εξόδων ασφάλισης». 

Παρακρατήθηκε, επίσης, το ποσό των «53.520 ευρώ, χωρίς να το αποδώσουν, όπως όφειλαν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Οι δικαστές δεν πείστηκαν…

Το ζευγάρι των καθηγητών παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ τόσο για την κατάχρηση του ποσού των 352.555 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια όσο και «για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος των ιδίων ή τρίτων προσώπων και αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για πανεπιστημιακό λειτουργό συμπεριφορά». 

Κατά το Πειθαρχικό Συμβούλιο, το ζεύγος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι τα χρήματα των λογαριασμών τους προέρχονται από προσωπικές αποταμιεύσεις, αποζημιώσεις που έλαβαν για συμμετοχή τους σε έργα ή προγράμματα της Ε.Ε. Οι δικαστές, ωστόσο, δεν πείστηκαν… 

Η ποινή της οριστικής παύσης βασίστηκε επίσης στο σκεπτικό για το «μέγεθος της ζημίας που προκάλεσαν στην περιουσία της Ε.Ε., αλλά και στο κύρος και την αξιοπρέπεια του ΑΠΘ και των πανεπιστημιακών λειτουργών του».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button