ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Phil Shoenfelt & Southern Cross – “Lonely Street” (Μοναχικός δρόμος)

“Αν η μουσική μου βοηθάει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τα βαθύτερα, ανθρώπινα συναισθήματά τους, κι αν μπορεί να φέρει κάποια προοπτική που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή τους, όχι όλα τα ρηχά, υλιστικά, σύνεργα της σύγχρονης ζωής, τότε θα σκεφτώ ότι έχω πετύχει κάτι”

Για κάποιους ανθρώπους η μουσική είναι κάτι πολύ παραπάνω από δημιουργία, είναι ο λόγος ύπαρξης τους. Η σημασία που έχει στη ζωή τους αλλά και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάζει την ψυχή των συνανθρώπων τους είναι και η κινητήρια δύναμη τους.

Ένας από αυτούς είναι κι ο τεράστιος Phil Shoenfelt, αγαπημένος φίλος του ραδιοφώνου, που είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε και να φιλοξενήσουμε στο στούντιο του Yellow μιας και τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να μας τιμάει όποτε έρχεται για Live εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη.

Phil Shoenfelt

Γεννήθηκε στο Μπράντφορντ της Μεγάλης Βρετανίας στις 18/12/1952 και μετά την έκρηξη της Punk στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια 1976-1977, κι ένα μεγάλο ταξίδι σε Γαλλία, Μαρόκο και Ισπανία, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη. Το 1981 δημιουργεί τους Khmer Rouge, παίζοντας στο CBGBs και ανοίγοντας Live εμφανίσεις για μεγάλα ονόματα όπως Alan Vega, The Gun Club, Tom Verlaine, Nico, Clash. Παρ’ όλη την επιτυχία που γνώρισε στις ΗΠΑ επιστρέφει στο Λονδίνο και η πορεία του συγκροτήματος συνεχίζεται μέχρι το 1986. Συνοδεύει τον Nick Cave & The Bad Sheeds στην περιοδεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1994 μετά από μια περιοδεία στην Τσέχικη Δημοκρατία αποφασίζει να μετακομίσει εκεί μόνιμα.
΄
Ένα χρόνο αργότερα δημιουργεί τους Southern Cross με τους οποίους έχει ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ μέχρι σήμερα. Το 1997 δημιουργεί τους Fatal Shore με τους Αυστραλούς Bruno Adams και Chris Hughes μέχρι τον πρόωρο θάνατο του Adams το 2009.

Phil Shoenfelt & Southern Cross

Με την κιθάρα του έχει συνοδέψει τον Nikki Sudden σε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη και ηχογράφησαν μαζί το άλμπουμ Golden Vanity. Η επόμενη μπάντα για τον Phil έρχεται το 2011, οι Dim Locator, με τον ντράμερ Chris Hughes και τον μπασίστα Dave Allen.

Στις 10 Ιανουαρίου 2020 κυκλοφόρησε το τελευταίο σόλο άλμπουμ του Phil, Cassandra Lied. Οι φιλοξενούμενοι μουσικοί που συμμετέχουν είναι οι Chris Hughes και Baron Anastis του Dim Locator, Kristof Hahn των Swans, David Babka του Southern Cross, Eva Turnová (πρώην The Plastic People Of The Universe) και Marcia Schofield (πρώην Khmer Rouge and The Fall).

Phil Shoenfelt

Εκτός από μουσικός ο Phil Shoenfelt είναι συγγραφέας και ποιητής, το πρώτο του βιβλίο Junkie Love αναφέρεται στην προσπάθεια του να απεξαρτηθεί από τις ουσίες. Την ίδια χρονική περίοδο προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα του είχε δουλέψει κι ως ταξιτζής και στη συνέχεια αποφασίζει να γραφτεί στο κολέγιο προκειμένου να γίνει εκπαιδευτικός, πλέον διδάσκει σε σχολείο.

“Αν η μουσική μου βοηθάει τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με τα βαθύτερα, ανθρώπινα συναισθήματά τους, κι αν μπορεί να φέρει κάποια προοπτική που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή τους, όχι όλα τα ρηχά, υλιστικά, σύνεργα της σύγχρονης ζωής, τότε θα σκεφτώ ότι έχω πετύχει κάτι. Απλώς για να δείξουμε στους ανθρώπους πώς να είναι ήσυχοι, πώς να ακούνε τις εσωτερικές φωνές τους, αυτό θα ήταν αρκετό. Αυτό κάνει η μουσική για μένα και ελπίζω να κάνει το ίδιο για όσους πολλούς το ακούσουν”, Phil Shoenfelt.

Phil Shoenfelt

Out in the street
The rain is falling on the ground
Up in her room
She cries, but doesn’t make a sound

Έξω στο δρόμο
Η βροχή πέφτει στο έδαφος
Ανεβαίνοντας στο δωμάτιό της
Κλαίει, χωρίς ήχο

Phil Shoenfelt

She thinks about
All of the love she used to know
It’s hard to believe
That she could ever let it go

Σκέφτεται
Όλη την αγάπη που γνώριζε
Είναι δύσκολο να πιστέψεις
Ότι θα μπορούσε ποτέ να αφήσει να φύγει

Καλή σας ακρόαση και μην ντραπείτε εάν θέλετε να χορέψετε!!!…

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button