Ποδόσφαιρο

Μίκαελ Ένινγκ: Ο προπονητής που “δημιούργησε” τον Γκουντογκάν

Ο Μίκαελ Ένινγκ είναι ένας από τους υποψήφιους για τον πάγκο του Άρη με τον Γερμανό να συνοδεύει μια ιδιόρρυθμη προπονητική καριέρα αλλά και μία ιδιαίτερη σχέση με τον Ιλκάι Γκουντογκάν.

Συνυπήρξαν με τον Άγγελο Χαριστέα στη Νυρεμβέργη πριν από 10 χρόνια, κάτι που φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο του ώστε ο Διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος του Άρη να προωθήσει το όνομα του Γερμανού τεχνικού.

Ως ποδοσφαιριστής, η καριέρα του Ένινγκ περιορίστηκε κυρίως στις χαμηλές κατηγορίες της Γερμανίας. Το 1999 έκανε τα πρώτα του βήματα στο χώρο της προπονητικής ενώ το 2000 διετέλεσε βοηθός προπονητή στις Κ18 και Κ20 της Εθνικής Γερμανίας.

Το 2004, μεταπήδησε στη Γκλάντμπαχ όπου εργάστηκε πλάι στον Ντικ Άντβοκατ για μία σεζόν. Ως βοηθός πήγε την επόμενη σεζόν και στη Βόλφσμπουργκ ενώ έγινε για πρώτη φορά πρώτος προπονητής τον Ιούλιο του 2007 στην ομάδα νέων της Μπόχουμ.

Έμεινε για μόλις ένα χρόνο εκεί αλλά ήταν αρκετός για να αναπτύξει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον Ιλκάι Γκουντογκάν, δεσμό που διατηρεί μέχρι και σήμερα. “Γνώρισα τον Ιλκάι όταν πίστευε ότι μπορούσε να γίνει οτιδήποτε εκτός από επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ένα σχεδόν αμίλητο παιδί. Τον είδα να κάνει απίστευτα πράγματα με τη μπάλα και πήγα και του είπα: Εσύ θα γίνεις επαγγελματίας. Εκείνη την περίοδο ήταν σε δίλημμα ανάμεσα στις σπουδές του και το ποδόσφαιρο. Κατάφερε όμως να αφοσιωθεί πλήρως στο άθλημα”.

Η άφιξη του Ένινγκ σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της καριέρας του πλέον σταρ της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος τον προώθησε στη θέση στην οποία έγινε γνωστός και έκλεισε τη σεζόν 2007/8 με 14 γκολ σε 24 συμμετοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γερμανός σταρ θεωρεί τον Ένινγκ αναμορφωτή και δεύτερο πατέρα του, μαζί φυσικά με τον Γίργκεν Κλοπ, τους οποίους εκθειάζει συχνά στις δηλώσεις του: “Ο Κλοπ είναι σαν πατέρας για μένα αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Ένινγκ και όσα έκανε για μένα” είπε πέρυσι σε συνέντευξη του.

Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Ένινγκ έφυγε από τη Μπόχουμ για να γίνει βοηθός προπονητή στη Νυρεμβέργη, δίπλα στον Τόμας Βον Χέεσεν. Εκεί, βρήκε και τον Άγγελο Χαριστέα με τους δύο τους να συνεργάζονται τη σεζόν 2008/9 ενώ ο Γκουντογκάν ακολούθησε τον πρώην προπονητή του λίγους μήνες μετά. Με τον Ένινγκ στο τιμόνι, η Νυρεμβέργη βγήκε 3η στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας και αφού κέρδισε στα play-off ανόδου την Κότμπους, ανέβηκε στη Μπουντεσλίγκα, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Η Νυρεμβέργη απέλυσε τον επόμενο Δεκέμβρη τον Ένινγκ χρεώνοντας του την κακή πορεία της ομάδας (προτελευταία με 12 πόντους σε 17 παιχνίδια). Ωστόσο, ο Γερμανός τεχνικός πρόλαβε να αναδείξει παίχτες όπως οι Τσούπο Μότινγκ, Χάβαρντ Νορντβέιτ και φυσικά ο Ιλκάι Γκουντογκάν.

Επόμενος σταθμός για τον Ένινγκ ήταν το Αμβούργο, αρχικά ως βοηθός του Άρμιν Βε και έπειτα ως πρώτος προπονητής. Ωστόσο, το πολύ κακό ξεκίνημα στη σεζόν 2010-11 (συνολικά 2 νίκες σε 15 παιχνίδια) ήταν αρκετό για να αποτελέσει παρελθόν από το σύλλογο. Κατηγορήθηκε από τα Γερμανικά Μέσα ότι ήταν αδιάφορος, απρόσεχτος και ορισμένες φορές δεν δρούσε ως επαγγελματίας και δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί σωστά τα αστέρια της ομάδας, Γκερέρο και Πέτριτς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2011, πέρασαν 5 χρόνια μέχρι να αναλάβει ξανά την ηγεσία μιας ομάδας. Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Υπέγραψε συμβόλαιο με την Ουγγρική Βάσας, στην οποία έμεινε για 94 παιχνίδια μετρώντας 37 νίκες, 18 ισοπαλίες και 30 ήττες. Την πρώτη του χρονιά η ομάδα βγήκε στην Ευρώπη ενώ τη σεζόν 2017/18, αφού σχεδόν διαλύθηκε, η Βάσας τερμάτισε τελευταία και υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία με τον Ένινγκ να απομακρύνεται.

Η τελευταία του προπονητική εμπειρία ήταν την περασμένη σεζόν στο Μαγδεμβούργο. Η ομάδα τερμάτισε 17η στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας, όπου είχε ανεβεί για πρώτη φορά στην ιστορία της και υποβιβάστηκε ενώ ο Ένινγκ αποχώρησε.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button