Ποδόσφαιρο

Γιαννακόπουλος: «Με σωστή εκπαίδευση, ενημέρωση και κυρίως σεβασμό, τα φαινόμενα ρατσισμού θα εκλείψουν»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Το Μπακότερμα» φιλοξενήθηκε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής που έζησε μεγάλα διαστήματα και στο εξωτερικό μίλησε για τα φαινόμενα ρατσισμού στον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και γενικώς του αθλητισμού και σχολίασε το αν η Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες της Ευρώπης σε τέτοια περιστατικά.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην Πόπη Αστεριάδου:

Το ζήτημα του ρατσισμού είναι κάτι που ποτέ δεν αποδέχθηκε ο χώρος του αθλητισμού, σωστά;

Σίγουρα, αυτό είναι αυτονόητο! Ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση ούτε στο ποδόσφαιρο ούτε και πουθενά. Δυστυχώς όμως, έχουμε γίνει μάρτυρες κάποιων περιστατικών που φυσικά δεν τιμούν καθόλου τους ανθρώπους που τα κάνουν και είναι καταδικαστέα από όλους. Όλοι είμαστε ίσοι σε αυτή την κοινωνία, δεν βλέπω τον λόγο στο ότι το χρώμα ή η θρησκεία ενός ανθρώπου να μπαίνουν μπροστά σε διακρίσεις και να βλέπουμε διαφορετικά ο ένας τον άλλον. Είμαστε όλοι ίσοι και αυτό το μήνυμα φυσικά πρέπει να περνάμε εμείς οι μεγαλύτεροι και στα μικρότερα παιδιά.

Πως αντιμετωπίζεται στην Αγγλία αυτό το θέμα; Που πρόκειται για μια χώρα με πολύ πιο έντονα παρόμοια φαινόμενα..

Υπάρχει απίστευτο «άνοιγμα» των ομάδων μικρών και μεγάλων στις τοπικές κοινωνίες, ας πάρουμε για παράδειγμα την ομάδα που αγωνιζόμουν εγώ στην Αγγλία, την Μπόρτομ. Τότε ήταν στην Premier League, το κοινωνικό κομμάτι και προφίλ της ομάδας έπαιζε και παίζει ακόμα πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη κοινωνία αλλά συγκερκιμε΄να στην τοπική κοινωνία που εμείς οι ποδοσφιαριστές ανά τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίναμε σε νοσοκομεία, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε σχολία, σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και περνούσαμε μηνύματα όχι μόνο κατά του ρατσισμού αλλά γενικώς θετικά μηνύματα προς τον κόσμο και την κοινωνία. Ειδικά στην Αγγλία που το ποδόσφαιρο είναι πολύ υψηλά κοινωνικά, στα μάτια του κόσμου ο ποδοσφαιριστής είναι πολύ ψηλά. Επομένως, ό,τι θετικό μήνυμα μπορεί να περάσει μια τοπική ομάδα στην αντίστοιχη τοπική κοινωνία και μετά σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ σημαντικό εγχείρημα και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούν και οι δικές μας ομάδες, από τις δικές τις αρχές και κάθε ομάδα ξεχωριστά να απευθυνθεί στις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να περάσει διάφορα μηνύματα.

Εσύ ως μη γηγενής στις χώρες που έπαιξες, αντιμετώπισες περίεργες συμπεριφορές από τους ντόπιους φιλάθλους;

Όχι, δεν ένιωσα ποτέ άσχημα ευτυχώς. Και σίγουρα δεν θα ήθελα να περάσω από αυτή την άσχημη διαδικασία. Δεν μπορώ ειλικρινά να διανοηθώ γιατί ένας ανρθώπινος νους να μπει στην διαδικασία να χλευάσει ή να αποδοκιμάσει έναν άλλον άνρθωπο ας πούμε για το χρώμα του.

Οι επιθέσεις αυτές τις περισότερρες περιπτώσεις είναι αναίτιες, έχει να κάνει καθαρά με το χρώμα και όχι με την ικανότητα του παίκτη..

Όπως και ο Ε’το όταν αγωνιζόταν στην Μπρτσελόνα, σε συγκεγκριμένο παιχνίδι κόντρα στην Σαραγόσα, έλεγε «δεν αντέχω άλλο», ήταν έτοιμες να φύγει. Είναι κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει και όπως είπα και πριν το καταδικάζω. Θεωρώ ότι αυτό το «άνοιγμα» στην κοινωνιά ξεκινόντας από την οικογένεια και ειδικά το σχολείο που όλοι μας περνάμε το στάδιο της εκπαίδευσης, βλέπεις ότι όλα ξεκινούν από εκεί, από την εκπαίδευση, την μόρφωση, το μορφωτικό επίπεδο που έχουμε όλοι. Με σωστή εκπαίδευση, ενημέρωση και κυρίως σεβασμό, τέτοια φαινόμενα θα εκλείψουν.

Υπάρχουν και οι εθνικιστικές ρατσιστικές επιθέσεις. Θεωρείς ότι το ποδόσφαιρο και η πολιτική έχουν σωστή διασύνδεση;

Είναι τεράστιο το κεφάλαιο «πολιτική και ποδόσφαιρο». Πολλοί κατά καιρούς έχουμε δει άλλες φορές περισσότερο και άλλες φορές λιγότερο την σύνεδη τους. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, η πολιτική είναι μέρος της κοινωνίας μας οπότε όλα λίγο πολύ συνδέονται. Το ζήτημα είναι αυτή η σύνδεση να είναι σοφή και να υπάρξει σωστή διαχείριση προκειμένου να μην ενοχλεί το ένα το άλλο.

Στα προκριματικά του Euro 2020 ζήσαμε μια συγκλονιστική στιγμή με τον μεγάλο Στόιτσκοφ, να κλαίει για την συμπεριφορά των οπαδών της Βουλγαρίας..

Εκεί αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί ο Στόιτσκοφ για την Βουλγαρία είναι «ο ποδοσφαιριστής», είναι σύμβολο και ίνδλμα για το βουλγαρικό ποδόσφαιρο οπότε αποκτά πολύ μεγαλύτερο νόημα η αντίδραση του γιατί πρέπει να «άγγιξε» πάρα πολύ κόσμο και τον τιμά προσωπικά.

Δυστυχώς και στην Ελλάδα αρκετοί ποδοσφαιριστές δέχθηκαν αντίστοιχη συμπεριφορά οπαδών όπως ο Αμπού Μπα πριν λίγες ημέρες..

Η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και εγώ έχοντας διατελέσει για 2,5 χρόναι περίπου πρόεδρος του ΠΣΑΠ, είχαμε κάνει καμπάνια κατά του ρατσισμού και θεωρώ πως και οι ποδοσφαιριστές δίνουν ένα πολύ καλό παράδειγμα προς τα έξω για το πως θα πρέπει να είναι οι κόσμιες συμπεριφορές μέσα στα γήπεδα. Πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου καταδικάζει αυτά τα φαινόμενα, θέλουμε να γεμίζουν τα γήπεδα, ο κόσμος να υποστηρίζει την ομάδα του με πάθος αλλά πάντα μέσα σε κόσμια πλαίσια και όχι με ακρότητες.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button