Ποδόσφαιρο

Οι αριθμοί δίνουν «σφαλιάρα» στο αφήγημα της αλλαγής του φορμάτ (Analysis)

Ο Άρης είναι σάκος του μποξ και πλήττει την αξιοπιστία των πλέι-οφ λέει η νέα συμμαχία Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, για να δούμε όμως τι ισχύει…

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι και πάλι αγκαλιά, όπως πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και πλέον στο στόχαστρο τους έχει μπει για άλλη μία φορά ο Άρης.

Ο στόχος τους είναι να βγάλουν τους κιτρινόμαυρους από τα πλέι-οφ και όλα δείχνουν ότι θα το πετύχουν γελοιοποιώντας το άθλημα και κυρίως τις διαδικασίες και τους θεσμούς του.

Αξίζει όμως να ρίξουμε μία ματιά στο αφήγημα του «Ο Άρης είναι μακριά από τις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες», ας δούμε τι λένε λοιπόν οι αριθμοί.

Βγάζουμε εκτός για προφανείς λόγους τη σεζόν 2019/20. Δεν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν μία διαδικασία στην οποία οι κιτρινόμαυροι λόγω του κορωνοϊού έπαιξαν με 12 παίκτες, με τον έναν εκ των οποίων τραυματία και άλλους δύο 18χρονους οι οποίοι έως τότε δεν είχαν παίξει παιχνίδι με την πρώτη ομάδα.

Σε σύνολο λοιπόν τεσσάρων διαδικασιών πλέι οφ ο Άρης έχει καταφέρει να κερδίσει 51 πόντους, που είναι όντως οι λιγότεροι μεταξύ των πέντε μεγάλων ομάδων. Πόσο λιγότεροι όμως; Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεντρώσει 61 και ο ΠΑΟΚ 60, μιλάμε ουσιαστικά για κάτι λιγότερο μία νίκη διαφορά ανά σεζόν.

Πάμε σε ένα δεύτερο κριτήριο μήπως και… εκεί πάει καλύτερα. Ο Άρης ήταν συνέχεια κάτω από τους υπόλοιπους; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο Άρης πέρασε δύο φορές την ΑΕΚ και άλλες τόσες των Παναθηναϊκό σε σύνολο τεσσάρων σεζόν. Ουσιαστικά τις μισές φορές ο Άρης ήταν κάτω από την ΑΕΚ και τις άλλες μισές συνέβη το αντίθετο, ενώ το ίδιο ισχύει με τον Παναθηναϊκό.

Ας δοκιμάσουμε όμως και ένα τρίτο κριτήριο, μήπως και πάει καλύτερα. Συγκεντρώνει άραγε ο Άρης τους λιγότερους βαθμούς σε κάθε χρονιά; Η απάντηση είναι και πάλι όχι.

Ο Άρης συγκέντρωσε τη σεζόν 2020-21 όντως τους λιγότερους βαθμούς μεταξύ των τεσσάρων, αλλά για διαφορά μόλις δύο πόντων από την ΑΕΚ (10 έναντι 12), ενώ ακόμη και έτσι πέρασε την Ένωση και τον Παναθηναϊκό.

Ας το πάρουμε όμως αλλιώς, μήπως όντως ο Άρης είναι πιο κοντά στην έκτη ομάδα κάθε χρονιάς; Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί.

Οι κιτρινόμαυροι συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο 12,75 βαθμούς ανά χρονιά στα πλέι-οφ. Η εκάστοτε έκτη ομάδα συγκεντρώνει κατά μέσο όρο… 4,25 βαθμούς ανά σεζόν! Κάθε χρονιά τους λιγότερους με εξαίρεση τη σεζόν 2020-21, όταν ο Αστέρας πέρασε τον Παναθηναϊκό και όχι τον Άρη.

Ουσιαστικά ο πίνακας βαθμών ανά σεζόν στα πλέι-οφ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ολυμπιακός: 18,75
  • ΑΕΚ: 16,75
  • Παναθηναϊκός: 15,25
  • ΠΑΟΚ: 15
  • Άρης: 12,75
  • Έκτη ομάδα: 4,25

Παρόλα αυτά ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Άρης ανήκει με τις ομάδες οι οποίες συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο 8,5 βαθμούς ανά χρονιά λιγότερου από εκείνον και όχι με τις ομάδες που συγκεντρώνουν 2,25 βαθμούς παραπάνω.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να βάλουμε μία ακόμη διάσταση. Μεγαλύτερη είναι η διαφορά Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ από τον πρώτο Ολυμπιακό, παρά η διαφορά του Άρη από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό!

Το αν η αλλαγή του φορμάτ περάσει είναι μία άλλη συζήτηση. Αυτό που αποδεικνύεται όμως περίτρανα είναι ότι ο Άρης ούτε σάκος του μποξ είναι, ούτε μειώνει την αξιοπιστία των πλέι-οφ, απλώς ενοχλεί…

Ιάσονας Μίσχος

Όντας 14 ετών του δόθηκε η ευκαιρία να συνδυάσει την αγάπη του για τον Άρη και την δημοσιογραφία μέσω των "Α.Ν. 98.7" Πλέον Βρίσκεται στην οικογένεια του ''Yellow Radio FM 101.7'' από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του...
Back to top button