ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Murder by Death – “Straight At The Sun” (Κατευθείαν στον Ήλιο)

Η αμφισβήτηση και ο προβληματισμός ακούγονται τόσο ευχάριστα όσο αρμονικά δένει η κάντρι με τον εναλλακτικό ήχο.

Ως πρωτοπόροι του Indie-αμερικανικού στιλ των αρχών της δεκαετίας του 2000, οι Murder by Death βρίσκουν έναν τρόπο να κουμπώσουν το δοκιμασμένο και αυθεντικό ροκ εν ρολ σε συγκλονιστικές επαναστάσεις από κάτι απόκοσμο, συναισθηματικό, άμεσο, πλούσιο και μοναδικά δικό τους.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα μαζί σας, είναι το “Straight At The Sun” (Κατευθείαν στον Ήλιο) από τους Murder by Death. Κυκλοφόρησε το 2012 μέσα από το άλμπουμ Bitter Drink Bitter Moon, έχουμε ερωτευτεί αυτό το συναρπαστικό ρυθμό και την συγκλονιστική ερμηνεία του Adam.

Murder by Death – Adam Turla

Οι Murder by Death δημιουργήθηκαν το 2000 στο Bloomington της Ιντιάνα, από τους Adam Turla (κιθάρα), Sarah Balliet (τσέλο), Alexander Schrodt (κρουστά), Vincent Edwards (πλήκτρα) και Matt Armstrong (μπάσο) έχοντας αρχικά το όνομα Little Joe Gould. Αυτό μέχρι το 2001 που κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο EP Little Joe Gould. Λίγο καιρό αργότερα το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του σε Murder By Death, το οποίο ένιωθαν ότι αντιπροσώπευε καλύτερα τον ήχο τους. Πήραν το όνομα τους από την ομώνυμη ταινία μυστηρίου του 1976, σε σενάριο Neil Simon και σκηνοθεσία Robert Moore γοητευμένοι από το νοσηρό του τίτλου.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους Dark Whiskey Devil Music καθώς σε αυτή συνυπάρχουν η καταστροφή μεξικανικών πόλεων από τον διάβολο, οι ωδές στο Bourbon και οι πειρατικοί θρύλοι.

Murder by DeathSarah Balliet

Τα τραγούδια τους είναι μελαγχολικά και το το Death Country που παίζουν γεμάτο με θλιβερές ιστορίες και Goth στοιχεία. Αγαπημένα τους θέματα πρωταγωνιστούν στους στίχους όπως η ζωή και ο θάνατος, οι καταραμένοι άνθρωποι και οι έρωτες τους, τα όρια της τρέλας, η εγκατάλειψη και η μοναξιά. Οι μελωδίες μπλέκουν αριστοτεχνικά την Instrumental μουσική, Indie ήχους, το Punk Rock και την Alternative-Country.

Οι ήχοι και οι ενορχηστρώσεις βγάζουν στην επιφάνεια γνήσια συναισθήματα: κιθάρες, έντονα φωνητικά, τσέλο, δαιμονισμένο μπάντζο και μαντολίνο που οι κριτικές παρομοιάζουν περισσότερο με φρενήρες κομπρεσέρ παρά με ρομαντικό έγχορδο.

Murder by Death – Adam Turla

Ιδιαίτερη προτίμηση τους τα Concept Albums, πάντα με αναμενόμενα, βαριά για την ψυχή, θέματα, ακόμα και όταν τα τραγούδια τους είναι γρήγορου ρυθμού. “Εξάλλου”, λέει ο Adam Turla “Upbeat δεν σημαίνει και χαρούμενα”. Η βία, τα φονικά και το πάθος δεν είναι μεν χαρούμενα, αλλά κάνουν τους δίσκους και τα Live της μπάντας μια πολύ έντονη και εσωτερική εμπειρία, κατά την οποία μερικές φορές “οι μουσικοί δεν παίζουν μαζί, αλλά περισσότερο ο ένας εναντίον του άλλου”.

Τα πρώτα τους άλμπουμ κυκλοφόρησαν το 2002 “Like The Exorcist”, “But More Breakdancing” και στην πορεία ίδρυσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, Tent Show Records, πετυχαίνοντας έτσι να διατηρήσουν ισχυρό δημιουργικό έλεγχο στη μουσική και τον ήχο τους. Οι Live εμφανίσεις τους είναι μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα με ξέφρενους, εκτροχιασμένους ρυθμούς που συναντά κανείς σε ροκ εν ρολ συναυλίες κι όχι σε “Indie Live” που έχουμε συνηθίσει. Ένα ξέφρενο πάρτι είτε παίζουν σε μία σκηνή, σε ένα κλαμπ, σε μια υπόγεια σπηλιά στο Τενεσί είτε σε ένα απόκοσμο κτίριο στο Κολοράντο.

Murder by Death

“Straight At The Sun”

Lower my head and go straight at the sun
To the fire, to the warmth

It’s a heavy load to carry alone, carry alone
I try to speak, but my voice has gone weak
And I don’t recognize the sound
Now a fire has gone cold as I walk through the woods to the road
The nights get longer and I run
Lower my head, go straight at the sun

To the fire
To the warmth
To the fire
Straight to the heart

Χαμηλώνω το κεφάλι μου και πηγαίνω κατευθείαν στον ήλιο
Στη φωτιά, στη ζεστασιά

Είναι βαρύ φορτίο να το κουβαλάς μόνος, να το κουβαλάς μόνος
Προσπαθώ να μιλήσω, αλλά η φωνή μου έχει αδυνατίσει
Και δεν αναγνωρίζω τον ήχο
Τώρα μια φωτιά έχει παγώσει καθώς περπατώ μέσα από το δάσος στο δρόμο
Οι νύχτες μεγαλώνουν και τρέχω
Χαμηλώστε το κεφάλι μου, πηγαίνετε κατευθείαν στον ήλιο

Στη φωτιά
Στη ζεστασιά
Στη φωτιά
Κατευθείαν στην καρδιά

Murder by Death

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button