ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Tom Petty And The Heartbreakers – “Refugee” (πρόσφυγας)

“Η μουσική σύμφωνα με όσα έχω δει μέχρι σήμερα στον κόσμο είναι η μόνη πραγματική μαγεία που γνωρίζω”, Tom Petty

Πραγματική επιτυχία σημαίνει να μπορείς να παραμένεις σταθερός στις αξίες και στην ιδεολογία σου, να είσαι έντιμος κι αληθινός, να μην προδίδεις τα πιστεύω σου ούτε και να κάνεις εκπτώσεις. Τότε γίνεσαι δυνατός και ελεύθερος και είσαι πραγματικά επιτυχημένος.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του Yellow από τη στιγμή της γέννησης του και αυτή θα είναι πάντα. Την ίδια άποψη έχει και η μπάντα που φιλοξενούμε σήμερα και τους αγαπάμε πολύ όχι μόνο για τη μουσική που παίζουν αλλά και γιατί έχουν παλέψει γι αυτήν ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα.

Tom Petty And The Heartbreakers

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε παρέα μαζί σας, είναι το “Refugee” από τους Tom Petty And The Heartbreakers. Κυκλοφόρησε το 1979 μέσα από το άλμπουμ Damn And The Torpedoes, ένα εκπληκτικό μουσικό κομμάτι που χρειάστηκε να το καταγράψουν 100 φορές μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν. Το άλμπουμ αυτό είναι μια αντίδραση της μπάντας στις πιέσεις της μουσικής βιομηχανίας. Εκφράζει το θυμό και την οργή που ένιωσαν όταν αντιλήφθηκαν πως έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης του συστήματος.

Tom Petty And The Heartbreakers

“Ακούμε πάντα ότι είμαστε το μέλλον του Rock & Roll, δεν θέλω να είμαι το μέλλον, θέλω να είμαι το παρόν”, Tom Petty.

Το 1976 στη Φλόριντα, ο Tom Petty μαζί με τους Mike Campbell (κιθάρα), Ron Blair (μπάσο), Stan Lynch (ντραμς) και Benmont Tench (πλήκτρα) δημιουργεί τους Tom Petty and the Heartbreakers. Μία μπάντα που έχει μείνει στην ιστορία ως από τις πιο επιτυχημένες σε όλη της την πορεία, μια πορεία που μετράει σαράντα χρόνια και ενδεχομένως να υπήρχε ακόμη, αν το 2017 δεν έφευγε από τη ζωή ο Tom Petty.

Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους το χρωστάνε στο ότι δεν επαναπαύθηκαν ποτέ, δεν σταμάτησαν ποτέ αρκετό καιρό για να κοιτάξουν πίσω. Με την κυκλοφορία κάθε νέου τους δίσκου κέρδιζαν κάθε φορά και νέο κοινό.

Tom Petty And The Heartbreakers

Το παράδοξο είναι ότι δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με τη μουσική βιομηχανία παρά τη μεγάλη τους επιτυχία. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Billboard , ο Petty χαρακτήρισε τον εαυτό του ως “ότι δεν εμπλέκεται πραγματικά στην επιχειρηματική πλευρά της μουσικής”.

Αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο που μπόρεσαν να συνδυάσουν την επιτυχία με την πραγματική ουσία της μουσικής. Όπως μας έχει δείξει η ιστορία, για να κερδίσουν τη δόξα που επιθυμούν, πολλοί μουσικοί ξεπουλιούνται στις δισκογραφικές εταιρείες σε τέτοιο σημείο που ξεχνάνε και οι ίδιοι την ταυτότητα τους.

Tom Petty And The Heartbreakers

Οι Tom Petty And The Heartbreakers υποστήριξαν έντονα τις προσωπικές τους αρχές, παρέμειναν έντιμοι και ξεκάθαροι σε σημείο διεξαγωγής δημόσιου πολέμου με τη δισκογραφική τους, όχι μία φορά μόνο, αλλά σε όλη τους την πορεία. Τίποτα δε μπόρεσε να μολύνει την ανιδιοτελή τους αγάπη για τη μουσική.

“Η μουσική σύμφωνα με όσα έχω δει μέχρι σήμερα στον κόσμο είναι η μόνη πραγματική μαγεία που γνωρίζω… Υπάρχει κάτι πραγματικά έντιμο, καθαρό και αγνό που αγγίζει την καρδιά σου”, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο CNN ο Tom Petty.

Tom Petty And The Heartbreakers

Right now this seems real to you
But it’s one of those things
You gotta feel to be true

Αυτή τη στιγμή φαίνεται αληθινό για σένα
Αλλά είναι ένα από αυτά τα πράγματα
Που πρέπει να νιώθεις αληθινά

Tom Petty And The Heartbreakers

Everybody’s had to fight to be free
You see you don’t have to live like a refugee
I said you don’t have to live like a refugee

Όλοι έπρεπε να αγωνιστούν για να είναι ελεύθεροι
Βλέπετε ότι δεν χρειάζεται να ζείτε σαν πρόσφυγας
Είπα ότι δεν χρειάζεται να ζείτε σαν πρόσφυγας

Αφιερωμένο σε αυτούς που δεν θέλουν να ζουν σαν πρόσφυγες και ΠΑΛΕΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. Καλή σας ακρόαση!!!…

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button