ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Tales of Murder and Dust: “In Apathy” (Σε Απάθεια)

Μία απόκοσμη ατμόσφαιρα, με έναν τρόπο έκστασης που ούτε μπορείς ούτε θέλεις να αποδράσεις, που μπορείς πραγματικά να νιώσεις την ψυχή των Tales να λάμπει…

Είναι δύσκολο να περιγράψεις τη μουσική τους σε ένα μόνο είδος-περιγραφή. Θα λέγαμε ότι το “Neo-Psychedelic” είναι η λέξη που το καλύπτει καλύτερα, ωστόσο, αντλούν επιρροές από το Folk, το Shoegaze και πολλά άλλα είδη. Τα διαφορετικά στοιχεία συνεργάζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν μια πολύχρωμη ατμόσφαιρα με ειλικρίνεια και χαρακτήρα.

Μία μπάντα τόσο αέρινη και ντελικάτη που δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να καεί αν εκτεθεί στο άμεσο ηλιακό φως.

Tales of Murder and Dust

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε παρέα μαζί σας, είναι το “In Apathy” από τους Tales of Murder and Dust (Ιστορίες δολοφονίας και σκόνης). Κυκλοφόρησε το 2013 μέσα από το άλμπουμ Skeleton Flowers, μια απεγνωσμένη κραυγή που φωνάζει να βγούμε επιτέλους από την απάθεια.

Συναντήθηκαν σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Δανίας, όπου και μεγάλωσαν, έχοντας ένα κοινό ενδιαφέρον για τη μουσική καθώς ένιωσαν έντονη την ανάγκη να παίξουν θορυβώδη και φρέσκο ροκ ήχο. Ξεκίνησαν να παίζουν μαζί το 2003 και το 2007 μετακόμισαν στο Aarhus και σχημάτισαν τους Tales of Murder and Dust. Ο ήχος τους εξελίχθηκε μέσα από διαφορετικά είδη αλλά πάντα είχε ένα μοτίβο δυστοπίας όπως είναι εμφανές σε όλα τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν.

Παίζουν ένα σκοτεινό, πειραματικό μείγμα ψυχεδελικής ροκ και Shoegaze τυλιγμένο σε έναν κινηματογραφικό ήχο που συνδυάζει θορυβώδεις κιθάρες, βιολί, όργανο και σιτάρ. Έχουν έναν μοναδικό ήχο που είναι εύκολα αναγνωρίσιμος αλλά αυθεντικός και πρωτότυπος. Αντλώντας εμπνεύσεις από μουσική σερφ και παρτιτούρες ταινιών από κλασικά σπαγγέτι γουέστερν, το συγκρότημα κέρδισε γρήγορα την προσοχή του δανικού Τύπου.

Tales of Murder and Dust

Καθώς βρισκόταν σε περίοδο εξέλιξης πέρασαν από διαφορετικές περιόδους ακρόασης, έτσι μπάντες που τους έχουν συντροφεύσει ως συνεχής πηγή έμπνευσης, είναι οι “The Velvet Underground & Nico” και “The Warlocks”. Ωστόσο ένα συγκρότημα που πραγματικά έδωσε το παρόν στη δημιουργία τους είναι οι “Swans”. Οι Tales of Murder and Dust, είναι κάτι σαν συνάντηση των “All Tomorrow Parties” και “Swans” με αργό ρυθμό, χαοτικό και νοσηρό.

Αφουγκράζονται το περιβάλλον γύρω τους με θέματα αγάπης, στοχασμού, πόνου, λύπης και εσωτερικών αναζητήσεων να διερευνώνται στους στίχους τους. Μια αίσθηση αγωνίας και μελαγχολίας που όλοι βιώνουμε, όταν η ζωή βρίσκεται στο σημείο καμπής ανάμεσα στην ανέμελη νιότη και την επικείμενη αίσθηση ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή.

Tales of Murder and Dust

Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP το 2009, με το όνομα Peyote, με αργά και ονειρικά ηχητικά τοπία τους με προσοχή σε λεπτομέρειες που μοιάζουν με Folk. Τα χρόνια που ακολούθησαν εξέλιξαν τη μουσική τους έκφραση ακόμα περισσότερο, προσεγγίζοντας έναν πολύ πιο Shoegazing ήχο, ενώ υποστηρίζουν καλλιτέχνες όπως οι Black Angels, Crystal Stilts, Wooden Ships και The Blue Angel Lounge. Το πρώτο τους άλμπουμ Hallucination of Beauty, σε παραγωγή και κυκλοφορία των ίδιων, αποτυπώνει τον μουσικό τους στόχο πεντακάθαρα, αναζητούν – όπως και στην μουσική τους – την ομορφιά μέσα στη ροή του χρόνου. Ακολουθούν τα Skeleton Flowers (2013), The Flow In Between (2016) και Fragile Absolutes (2020).

Οι Tales of Murder and Dust σήμερα αποτελούνται από τους Christian Sinding Sondergaard, Jacob Korsgaard Jensen, Ess Beck και Rasmus Aaen Jensen. Μια αντανάκλαση της πλούσιας μουσικής ιστορίας της Δανίας και της φήμης της για τη δημιουργία καλλιτεχνών που ξεπερνούν τα όρια του είδους.

Tales of Murder and Dust

“In Apathy” (Σε Απάθεια)

I don’t wanna talk anymore
Listening to you is a sickening bore
I don’t wanna vote for the man
Who told me he believed in a better land

You’re not welcome in my head
You know you left a thought there that can’t be said
You killed us both depraved in your ways
But you were great on your happier days

In apathy
It’s where I’ll be
You want me here
And I will leave

Tales of Murder and Dust

Δεν θέλω να μιλήσω άλλο
Το να σε ακούω είναι αρρωστημένα βαρετό
Δεν θέλω να ψηφίσω τον άνθρωπο
Που μου είπε ότι πίστευε σε μια καλύτερη γη

Δεν είσαι ευπρόσδεκτος στο κεφάλι μου
Ξέρεις ότι άφησες μια σκέψη εκεί που δεν μπορεί να ειπωθεί
Μας σκότωσες και τους δύο διεφθαρμένους με τους τρόπους σου,
Αλλά ήσουν υπέροχος στις πιο ευτυχισμένες μέρες σου

Σε απάθεια
Είναι που θα είμαι,
Με θέλεις εδώ
Και θα φύγω

Tales of Murder and Dust

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button