ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: R.E.M. – “Leave” (Alternate Version)

“Υπάρχει η εμπιστοσύνη μου σε αυτό που πιστεύω, αυτό με κρατάει… Υποφέρω τα όνειρα ενός κόσμου που τρελαίνεται, μου αρέσει έτσι και το ξέρω, συμμερίζομαι την τρέλα με ένα ακόμη άκρο…”

Από τα τραγούδια των R.E.M. αυτό που έχουμε ξεχωρίσει και αγαπήσει δεν είναι κάποιο από τις μεγάλες τους επιτυχίες αλλά ένα που δεν έχει γίνει γνωστό στους περισσότερους.

Σήμερα το Τραγούδι της Εβδομάδας που έχουμε επιλέξει είναι το “Leave” από την μπάντα των R.E.M. σε Alternate Version, μια έκδοση γλυκιά και μελωδική. Κυκλοφόρησε το 2003 μέσα από το άλμπουμ “In Time – The Best Of R.E.M. 1988-2003”, μια υπέροχη μελωδία.

R.E.M.

Οι R.E.M. δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, της Γεωργίας των ΗΠΑ το 1980 από τους Michael Stipe (φωνητικά), Peter Buck (κιθάρα), Mike Mills (μπάσο) και Bill Berry (ντραμς). Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος τους, σύμφωνα με την πρώτη το επέλεξαν μετά από προτάσεις που έκαναν οι οπαδοί τους στην πρώτη τους συναυλία και η δεύτερη και επικρατέστερη, ότι προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Rapid Eye Movement, η οποία είναι η φάση του ύπνου στη διάρκεια της οποίας βλέπουμε τα όνειρα.

Το 1983, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, Murmur, και έχτισε τη φήμη του τα επόμενα χρόνια μέσα από τις επόμενες κυκλοφορίες, τις συνεχείς περιοδείες και την υποστήριξη των ΜΜΕ. Η μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1987 με το Single “The One I Love”, την υπογραφή συμβολαίου στη Warner Bros. Records και συναυλίες σε μεγάλες αρένες σε όλο τον κόσμο.

R.E.M.

Τα 31 χρόνια της πορείας τους χωρίζονται σε δύο φάσεις, η πρώτη αφορά τα πρώτα 16 τα οποία αδιαμφισβήτητα δεν συγκρίνονται με τα 14 που ακολούθησαν. Κατά την περίοδο εκείνη κυκλοφόρησαν πολύ καλά άλμπουμ που ήταν σκόπιμα καλαίσθητα και φαινομενικά μη εμπορικά, προσπαθούσαν να κατανοήσουν τις ανθρώπινες επιθυμίες, να αγγίξουν την εποχή τους.

“Η μουσική μας είναι πιο κοντά στην καθημερινή ζωή, πράγματα που συμβαίνουν σε εσάς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πράγματα που είναι αληθινά. Είναι υπέροχο απλώς να βγάλεις ένα συναίσθημα… καλύτερα να κάνεις κάποιον να νιώθει νοσταλγία, περηφάνια, ή ενθουσιασμό ή λύπη”, Mike Mills.

R.E.M.

Στη δεύτερη φάση της καριέρας τους, με εμφανή πιο εμπορικά τραγούδια, καθιερώθηκαν ως ένα από τα πιο σημαντικά και δημοφιλέστερα συγκροτήματα των ΗΠΑ με πολλή μεγάλη εμπορική επιτυχία και πολλά βραβεία. Συνήθως πίσω από αυτά υπάρχει η μουσική βιομηχανία που κινεί τα νήματα σύμφωνα με τις προσταγές της. Σχετικά με αυτήν και μετά τη διάλυση της μπάντας ο Peter Buck είχε δηλώσει: “Μισώ την μουσική βιομηχανία… Είμαι περήφανος για τους REM, δεν αλλάξαμε ποτέ τον τρόπο σκέψης μας όταν γράφαμε τραγούδια. Όλα τα άλλα, άλλαξαν”.

Το 2011 μετά από τον τελευταίο τους δίσκο “Collapse Into Now” ένιωσαν την ανάγκη να απέχουν από την μπάντα κι έτσι αποφασίζουν από κοινού τη διάλυση της με μία δήλωση στην ιστοσελίδα τους, “It’s the end of the world as we know it”.

R.E.M.

Where do I go when the land touches sea?
There is my trust in what I believe
That’s what keeps me,
I suffer the dreams of a world gone mad
I like it like that and I know it

Πού πηγαίνω όταν η γη αγγίζει τη θάλασσα;
Υπάρχει η εμπιστοσύνη μου σε αυτό που πιστεύω
Αυτό με κρατάει
Υποφέρω τα όνειρα ενός κόσμου που τρελαίνεται
Μου αρέσει έτσι και το ξέρω

R.E.M.

I know it well, ugly and sweet
I temper madness with an even extreme
That’s what keeps me
To leave it, believe it

Το ξέρω καλά, άσχημο και γλυκό
Συμμερίζομαι την τρέλα με ένα ακόμη άκρο
Αυτό με κρατάει
Για να το αφήσετε, πιστέψτε το

R.E.M.

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button