ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Mark Lanegan – “High Life” (Υψηλή Ζωή)

“Αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερός που μπορώ να κάνω κάτι που αγαπώ τόσο πολύ και να ζήσω από αυτό. Το θεωρώ ευλογία όχι δουλειά… αισθάνομαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στη γη”, Mark Lanegan.

Η σύνθεση των τραγουδιών έμοιαζε περισσότερο με δώρο ζωής που απολάμβανε, ήταν μια έκφραση χαράς για εκείνον, ανεξάρτητα από το πόσο λυπηρά φαινόταν στους άλλους.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα μαζί σας, είναι το “High Life” από τον Mark Lanegan. Κυκλοφόρησε το 2002 μέσα από το άλμπουμ Houston: Publishing Demos, μία από τις ομορφότερες μελωδίες που έχουν γραφτεί και ερμηνευτεί ποτέ.

Mark Lanegan

Η χαρακτηριστική “αντρική”, “σαν χαλίκι” φωνή του και το επιβλητικά γοητευτικό παρουσιαστικό του θα ήταν αρκετά για να κάνει μια αξιοπρεπή καριέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν αρκετό για τον Mark Lanegan, ο όποιος, επί τρεις δεκαετίες, επιδίωκε να ανανεώνεται διαρκώς και, εν τέλει, να ανατροφοδοτεί την σχέση του με το κοινό του.

Γνήσιος, ασυμβίβαστος, αυθεντικός ερμηνευτής, ένας αξιοπρεπής μουσικός, συγγραφέας και ποιητής που πάλεψε γενναία με τους δαίμονες του και παρέμεινε ονειροπόλος μέχρι τέλους.

Ο Mark Lanegan γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Έλενσμπουργκ της Ουάσινγκτον το 1964, ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία το 1984, σχηματίζοντας την μπάντα των Screaming Trees μαζί με τους Van και Gary Lee Conner και Mark Pickerel. Το 1991 άρχισε η συνεργασία του με την Epic, όμως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η ενεργός δράση του συγκροτήματος αποτελούσε πλέον παρελθόν. Στο μεταξύ, είχε ήδη κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ στη σόλο καριέρα του.

Mark Lanegan

Ο Dark Mark ή αλλιώς “μοναχικός λύκος” όπως συχνά απεικονιζόταν από τον τύπο, ήταν ένας μουσικός που βρισκόταν διαρκώς σε αναζήτηση και δημιουργία. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών που σημείωσε στη μουσική σκηνή έχει συνεργαστεί με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών όπως οι Queens Of The Stone Age, Greg Dulli, Isobel Campbell, PJ Harvey, The Breeders, The Eagles Of Death Metal, Masters Of Reality, Mike Watt και άλλοι.

Πολύ ταιριαστά χαρακτηρίστηκε “Post Grunge Johnny Cash” ενώ με τη χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή του συγκρίνεται με τους Leonard Cohen και Tom Waits.

Η χορδή της ζωής του έσπασε νωρίς, έφυγε σε ηλικία 57 ετών στις 22 Φεβρουαρίου 2022 αφού την προηγούμενη χρονιά είχε επιβιώσει από μια μάχη με τον Covid-19 που τον άφησε σε κώμα για πολύ καιρό.

Mark Lanegan

“Η ζωή μου, εν ολίγοις: Μια κλεμμένη στιγμή απελπισμένης απόλαυσης, δεκάδες μικρά στιλέτα να σε τρυπάνε, και μετά μια αιωνιότητα αγωνίας… Αυτό όμως που με καταδίωκε πιο αλύπητα ήταν ο φόβος μου να δείξω την αληθινή μου καρδιά, που άλλες φορές ήταν γεμάτη και κόντευε να εκραγεί και άλλες τόσο άδεια, που μ’ έκανε να κλαίω. Με παρέλυε και μόνο η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να ανακαλύψει αυτό που πραγματικά ήμουν: ένα παιδί στο σώμα ενός ενήλικα”.

Mark Lanegan

“High Life”

That strange little bird
Makes a penny whistle sound
And I’m gonna live the high life
The very same thing
All the fortunate have found
The world on a string
The high life

Αυτό το παράξενο πουλάκι
Κάνει ήχο σφυρίχτρας
Και θα ζήσω την υψηλή ζωή
Το ίδιο πράγμα
Που βρήκαν όλοι οι τυχεροί
Ο κόσμος σε μια χορδή
Η υψηλή ζωή

Mark Lanegan

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Back to top button