ΓενικάΜουσική

Το Τραγούδι της Εβδομάδας: Great Lake Swimmers – “Our Mother The Mountain” (Η μητέρα μας το βουνό)

Αφηγούνται κρυμμένες ιστορίες για την αγκαλιά της φύσης και την προσέγγιση μιας πνευματικότητας που ρέει μέσα από αυτή.

Σε μια εποχή όπου πολλοί μουσικοί προσπαθούν συνεχώς για έναν μεγαλύτερο, μαξιμαλιστικό ήχο με εφέ, η μουσική των Great Lake Swimmers αντιστέκεται. Έχουν επιλέξει να μείνουν μακριά από τις τάσεις της μόδας και να εξελιχθούν με έναν τρόπο που φαίνεται διαχρονικός, βιώσιμος και όχι επιβλητικός. Ακολουθούν πιστά τη μεγάλη αγάπη για την τέχνη τους, την ίδια τη φύση που τους δημιούργησε και τις αρχές τους.

Το Τραγούδι της Εβδομάδας, που επιλέξαμε να ακούσουμε σήμερα, είναι το “Our Mother The Mountain” από τους Great Lake Swimmers, μια αιώνια συναισθηματική μελωδία. Κυκλοφόρησε το 2009 μέσα από το άλμπουμ Introducing Townes Van Zandt via The Great Unknown, μια υπέροχη διασκευή του μεγάλου μουσικού.

Great Lake Swimmers

Οι Great Lake Swimmers είναι ένα Indie Folk συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 2003 στο Wainfleet του Οντάριο του Καναδά. Η μπάντα ξεκίνησε με τους Tony Dekker (φωνητικά, κιθάρα, φυσαρμόνικα), Erik Arneson (μπάντζο, κιθάρα, αρμόνιο), Bret Higgens (μπάσο), Julie Fader (πλήκτρα, φωνητικά), Greg Millson (τύμπανα) και Miranda Mulholland (βιολί, φωνητικά) να αντικαθιστά την Fader στην πορεία.

Οι στίχοι τους είναι μια αντανάκλαση της καναδικής ψυχικής κατάστασης, λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να μεταδώσουν τη σκληρή ομορφιά αυτής της χώρας. Ζεστά, παρηγορητικά τραγούδια που έχουν λίγο χώρο για κάθε συναισθηματική κατάσταση και με αγαπημένα τους θέματα την αποξένωση και την μοναξιά, τη δύναμη της φύσης, την ελευθερία που νιώθουμε όλοι όταν βρισκόμαστε εκτός δικτύου. Όλα αυτά συντονισμένα και σε απόλυτη αρμονία με ένα όργανο μεγαλύτερου και αγνώστου σχεδιασμού, τη φωνή του Tony Dekker.

Tony DekkerGreat Lake Swimmers

Η εκπληκτική του φωνή που καλεί φαντάσματα από περασμένες εποχές, είναι ικανή να μεταφέρει τον πόνο της καρδιάς και την παρηγοριά στο χώρο με μια μόνο φράση.

Πολλά από τα άλμπουμ τους έχουν ηχογραφηθεί σε παλιές εκκλησίες, κοινοτικές αίθουσες, εγκαταλελειμμένα σιλό σιτηρών, αγροτικές τοποθεσίες και ερημωμένους σταθμούς του μετρό. Η φωνή του δεν χρειάζεται κανένα στούντιο επεξεργασίας, στέκεται δυναμικά όταν λούζεται από φυσική αντήχηση και εμπλουτίζεται από το ιστορικό πλαίσιο που την περιβάλλει.

Tony DekkerGreat Lake Swimmers

Γιόρτασαν την 15η επέτειό τους το 2018 με την κυκλοφορία του άλμπουμ “The Waves, The Wake”, το οποίο παρουσίαζε τόσο την ποπ προσανατολισμένη πλευρά τους όσο και μια νέα κατεύθυνση που χρησιμοποιεί όργανα όπως μαρίμπα, άρπα, λαούτο και ξύλινα πνευστά υιοθετώντας μία περισσότερο ορχηστρική και αυτοσχεδιαστική προσέγγιση της σύγχρονης δημοτικής μουσικής.

Έχουν προταθεί για το διάσημο Μουσικό Βραβείο Polaris και δύο φορές για τα βραβεία Juno του Καναδά, με το CBC να τους αποκαλεί “εθνικό θησαυρό”. Έχουν μοιραστεί τη σκηνή ως υποστήριξη σε μουσικούς όπως οι Robert Plant, Feist, Daniel Lanois και Calexico, και έχουν εμφανιστεί ως Headliners σε πολλά από τα μεγάλα φεστιβάλ φολκ μουσικής του Καναδά.

Great Lake Swimmers

“Our Mother The Mountain”

My lover comes to me with a rose on her bosom
The moon’s dancin’ purple
All through her black hair
And a ladies-in-waiting she stands ‘neath my window
And the sun will rise soon
An the false and the fair
She tells me she comes from my mother the mountain

Η αγαπημένη μου έρχεται σε μένα με ένα τριαντάφυλλο στο στήθος της
Το φεγγάρι χορεύει μωβ
Πάνω στα μαύρα της μαλλιά
Και μια κυρία σε αναμονή στέκεται κάτω από το παράθυρό μου
Και ο ήλιος θα ανατείλει σύντομα
Και στο ψεύτικο και στο δίκαιο
Μου λέει ότι προέρχεται από τη μάνα μου το βουνό

Tony DekkerGreat Lake Swimmers

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της
Τσεκάρετε επίσης
Close
Back to top button